Przejdź do treści

Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny

Chcesz wzmocnić odporność? Dołącz do diety te produkty Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Koniec lata, a wraz z nim czasem słońce, czasem deszcz… Jak to mówią: licho nie śpi. Jakie licho? Bakterie, wirusy i grzyby. Nie daj się im – poniżej fantastyczna piątka ziół i przypraw, które wspomogą twoją odporność!

Superfoods na odporność

Pod tym dość niewinnym terminem kryją się mikroorganizmy, które poważnie mogą zagrozić naszemu zdrowiu. Zwłaszcza teraz, podczas pandemii wywołanej przez koronawirusa, powinniśmy postarać się o jak najlepsze zabezpieczenie i uszczelnienie naszego układu odpornościowego. Niech nie zwiedzie nas ładna pogoda, niektóre bakterie i grzyby szczególnie upodobały sobie ciepły klimat.

Dlatego stojąc na straży własnego zdrowia, poza prewencją w postaci higieny, nie zapominajmy o prozdrowotnych i immunogennych właściwościach niektórych ziół i przypraw. Poza suplementami diety w postaci kapsułek, sięgnijmy po saszetki przypraw lub na półkę w warzywniaku. Wszystko to jest dosłownie na wyciągnięcie ręki, cały rok. Na naszą uwagę zasługuje piątka powszechnie dostępnych produktów, wspierających układ odpornościowy.

ciasto z pistacjami

Kurkuma nie tylko na odporność

Nawet jeśli nie jesteś fanką curry, to kurkumę znajdziesz w wielu innych wydaniach i postaciach. Często używa się jej jako barwnika do żywności, a nie dość, że ma piękny pomarańczowo-złoto-żółty kolor, posiada lecznicze moce. Zawarta w niej kurkumina, której strukturę badali polscy chemicy na początku XX w., ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Korzystnie działa na układ odpornościowy oraz znajduje zastosowanie w zapobieganiu wystąpienia wrzodów żołądka oraz malarii.

Gorączka? Sięgnij po imbir

Doskonale wzbogaca smak i aromat wszelkich potraw, a dodatkowo może nas postawić na nogi, gdy złapie nas przeziębienie. Powszechnie znane jest jego działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne. Zwalcza m.in. gorączkę i dreszcze. Gdy czujesz, że „coś cię bierze” koniecznie wrzuć do naparu cytrynę, imbir, miód. Dla tych, którym nie przeszkadza jego ostry smak, poleca się shota ze zmiksowanego korzenia imbiru, kurkumy i cytryny. Ta mieszanka może zdziałać cuda.

Pieprz na zapalenie zatok?

Tak powszechnie stosowany i tak niedoceniany. Przypomnij sobie o nim, jeśli zaczynasz mieć problemy z górnymi drogami oddechowymi. Zapalenie zatok, przekrwienie błony śluzowej nosa? Uderz w nie pieprzem. Dzięki wykrztuśnym właściwościom, pomoże ci zwalczyć nadmiar śluzu i flegmy. Dodatkowo, ta znana ostra przyprawa ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Czosnek przy stanach zapalnych

Czosnek stosuj jako środek zapobiegawczy i wspomagający leczenie przy stanach zapalnych i zakażeniach wirusowych. Stymuluje on naszą odporność i umacnia cały układ immunologiczny. Sprawdza się w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Strzeżcie się drobnoustroje!

Na przeziębienie trawa cytrynowa

To chyba najmniej znany z naszych „super składników”. Jak wszystkie pozostałe wykazuje działanie przeciwutleniające. Sprawdzi się jako wspomagacz w leczeniu przeziębienia i gorączki, a także przy problemach żołądkowych oraz zapaleniu dróg moczowych.


Źródło: medicaldaily

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kawa czy herbata – co zwykle wybierasz? Przeczytaj, a zmienisz swoje preferencje

Sprawdź datę ważności produktów, które masz w domu. Niektóre najprawdopodobniej nie nadają się już do użytku

Postawi cię na nogi skutecznie jak kawa i pomoże się pozbyć kofeinowego głodu. Już się domyślasz co to?

Ziemniaki wykiełkowały? Sprawdź, czy możesz je bezpiecznie zjeść

Ziemniaki wypuściły pędy. Czy nadają się jeszcze do jedzenia?

Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Herbata to nie tylko smaczny napój. Ma także pozytywny wpływ na nasze zdrowie

Co się stanie, gdy zjesz za dużo orzechów? Skutki uboczne mogą być wyjątkowo przykre

poranna kawa

Rozpoczynasz dzień filiżanką kawy? Dowiedz się, jak to wpływa na twój organizm

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Kawa pomaga w trawieniu i w walce z jego zaburzeniami?

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Wzmacniamy odporność po zimie. Sprawdzone sposoby, które pokochasz

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

miód

5 najlepszych zamienników cukru

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Zdrowo dopieprzone, czyli o tym, czym przyprawiać potrawy, by wspomóc organizm

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

7 zdrowotnych właściwości imbiru

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami