Przejdź do treści

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Facebook @JUST
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wegańskie jajka, stworzone z fasoli, które ścinają się na patelni i smakują identycznie jak kurze jajo, niedługo trafią na europejskie półki sklepowe. W USA sprzedało się już 2 mln takich „jaj”.

Kalifornijski startup JUST, zgodnie z zapowiedziami założyciela firmy Josha Tetricka, przywiezie produkt Vegan Egg do Europy. JUST nawiązał współpracę z Eurovo Group – włoskim producentem i dystrybutorem pakowanych, pasteryzowanych i suszonych jaj – w celu rozszerzenia dystrybucji produktu, który jest obecnie dostępny w Stanach Zjednoczonych i Hong Kongu.

– Wszystko zaczyna się od narzędzi, których możemy użyć w procesie twórczym. A tak się składa, że mamy ich 300 tysięcy, bo właśnie tyle jest na świecie gatunków roślin, których potencjał do tworzenia z nich lepszych lodów, makaronu, ciastek etc. nigdy nie został wykorzystany – można przeczytać na stronie JustForAll.com

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

JUST Egg – co to?

Produkt oparty jest na izolacie białka fasoli mung, zawierającym taką samą ilość białka jak jajo kurze, z zerowym poziomem cholesterolu. Nie posiada także tłuszczy nasyconych ani sztucznych barwników. Jak twierdzą twórcy wegańskiej alternatywy jajka, produkt wymaga także o 77 proc. mniej wody niż tradycyjne jajo i emituje o 40 proc. mniej gazów cieplarnianych. Ponadto JUST Egg nie tylko ścina się tak samo jak tradycyjne jajko, ale także identycznie smakuje. To rewolucyjny produkt dla wegan, który wydaje się być jedną z najzdrowszych propozycji.

– Razem możemy stworzyć żywność, która jest lepsza dla konsumentów i lepsza dla planety – czytamy w informacji o misji firmy.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

JUST Egg – jak to się zaczęło?

JUST Egg po raz pierwszy zadebiutowało w menu restauracji w 2017 roku. Kiedy w listopadzie zeszłego roku rozpoczęła się sprzedaż detaliczna produktu w USA, po zaledwie jednym tygodniu na półkach sklepowych JUST Egg wyprzedziło wszystkich konkurentów w swojej kategorii. Według wyliczeń firmy, do tej pory ich produkt został sprzedany w ilości odpowiadającej 2 milionom jaj kurzych.

„Jemy byle co – ważne, żeby dobrze smakowało, a w większości przypadków jeśli coś jest tanie i dobre, to prowadzi do chronicznych chorób i zmian klimatycznych” – czytamy w misji JUST – „(…) Każdego dnia wraz z naszymi ekspertami robimy wszystko, by zwiększyć prawdopodobieństwo, że zanim umrzemy, w każdej społeczności będzie istniał uczciwy, zdrowy i prawdziwy system żywieniowy”.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Marka w swojej ofercie ma także wegańskie dressingi, majonezy w różnych smakach, a także masę ciasteczkową. Na stronie producenta można także znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem produktów JUST.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Twórcy JUST nie ukrywają, że planują przeprowadzić rewolucję żywieniową w Europie i jeszcze w tym roku zobaczymy ich produkty na naszych półkach sklepowych. Miejmy nadzieję, że w swoich planach uwzględnili Polskę.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: