Przejdź do treści

Wegański zamiennik jajka zrobiony z fasoli podbił USA. Teraz pojawi się w Europie. Spróbujesz?

Facebook @JUST
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania
Sezam
Salmonella w partii sezamu znanej marki. GIS wydał ostrzeżenie
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu "złego" cholesterolu
Kawa filtrowana, po turecku czy z french pressu? Dietetyk podpowiada, w jaki sposób ją przygotowywać, żeby uniknąć wzrostu poziomu „złego” cholesterolu

Wegańskie jajka, stworzone z fasoli, które ścinają się na patelni i smakują identycznie jak kurze jajo, niedługo trafią na europejskie półki sklepowe. W USA sprzedało się już 2 mln takich „jaj”.

Kalifornijski startup JUST, zgodnie z zapowiedziami założyciela firmy Josha Tetricka, przywiezie produkt Vegan Egg do Europy. JUST nawiązał współpracę z Eurovo Group – włoskim producentem i dystrybutorem pakowanych, pasteryzowanych i suszonych jaj – w celu rozszerzenia dystrybucji produktu, który jest obecnie dostępny w Stanach Zjednoczonych i Hong Kongu.

– Wszystko zaczyna się od narzędzi, których możemy użyć w procesie twórczym. A tak się składa, że mamy ich 300 tysięcy, bo właśnie tyle jest na świecie gatunków roślin, których potencjał do tworzenia z nich lepszych lodów, makaronu, ciastek etc. nigdy nie został wykorzystany – można przeczytać na stronie JustForAll.com

JUST Egg – co to?

Produkt oparty jest na izolacie białka fasoli mung, zawierającym taką samą ilość białka jak jajo kurze, z zerowym poziomem cholesterolu. Nie posiada także tłuszczy nasyconych ani sztucznych barwników. Jak twierdzą twórcy wegańskiej alternatywy jajka, produkt wymaga także o 77 proc. mniej wody niż tradycyjne jajo i emituje o 40 proc. mniej gazów cieplarnianych. Ponadto JUST Egg nie tylko ścina się tak samo jak tradycyjne jajko, ale także identycznie smakuje. To rewolucyjny produkt dla wegan, który wydaje się być jedną z najzdrowszych propozycji.

– Razem możemy stworzyć żywność, która jest lepsza dla konsumentów i lepsza dla planety – czytamy w informacji o misji firmy.

View this post on Instagram

This #WorldEggDay, it's all about the plants. #JUSTEgg

A post shared by JUST (@justforall) on

JUST Egg – jak to się zaczęło?

JUST Egg po raz pierwszy zadebiutowało w menu restauracji w 2017 roku. Kiedy w listopadzie zeszłego roku rozpoczęła się sprzedaż detaliczna produktu w USA, po zaledwie jednym tygodniu na półkach sklepowych JUST Egg wyprzedziło wszystkich konkurentów w swojej kategorii. Według wyliczeń firmy, do tej pory ich produkt został sprzedany w ilości odpowiadającej 2 milionom jaj kurzych.

„Jemy byle co – ważne, żeby dobrze smakowało, a w większości przypadków jeśli coś jest tanie i dobre, to prowadzi do chronicznych chorób i zmian klimatycznych” – czytamy w misji JUST – „(…) Każdego dnia wraz z naszymi ekspertami robimy wszystko, by zwiększyć prawdopodobieństwo, że zanim umrzemy, w każdej społeczności będzie istniał uczciwy, zdrowy i prawdziwy system żywieniowy”.

Marka w swojej ofercie ma także wegańskie dressingi, majonezy w różnych smakach, a także masę ciasteczkową. Na stronie producenta można także znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem produktów JUST.

View this post on Instagram

[GIVEAWAY CLOSED] Tell us your creative #SuperBowl party appetizer ideas with #JUSTEgg! We'll pick our favorite and the winner will be sent some FREE JUST EGG. We love making these mini quiche bites (link in bio!) for #SuperBowlSunday, but we're eager to hear your ideas! • TO ENTER: 1–Comment on this post with your appetizer recipe idea(s) using JUST Egg. 2–Tag a friend who might have another yummy idea in the comments! 3–Make sure you're following us: @justforall • Share as many recipe ideas as you'd like. This contest closes on Saturday 2/2 at 4PM PST. U.S. only, 18+. Winners will be notified by direct message. By entering, you acknowledge that this giveaway is in no way sponsored, endorsed, administered by or associated with Instagram, and you release Instagram of all responsibility. Good luck!

A post shared by JUST (@justforall) on

Twórcy JUST nie ukrywają, że planują przeprowadzić rewolucję żywieniową w Europie i jeszcze w tym roku zobaczymy ich produkty na naszych półkach sklepowych. Miejmy nadzieję, że w swoich planach uwzględnili Polskę.

View this post on Instagram

Made from plants (not chickens) #JustEgg

A post shared by JUST (@justforall) on

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

11 błędów, które popełniamy, robiąc jajecznicę. A to przecież taka banalna potrawa

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Co zrobić ze skorupkami jajek po Wielkanocy? Podpowiadamy, jak je możesz wykorzystać

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Dieta jajeczna – bezpieczna i skuteczna, czy szkodliwa i monotonna?

Aquafaba -płyn z ciecierzycy / istock

Wegańskie bezy ubijesz z cukru i… ? Sprawdź, czym jest aquafaba, o którą pytano w „Milionerach”?

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Czy można mrozić jajka?

Czy można mrozić jajka? Wszystko zależy od tego, jak to robimy

Czym zastąpić mięso? @lekarkanaroślinach

Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej? Białko – źródła

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

5 największych kuchennych mitów