Wegański stek z drukarki 3D
Stek dla wegan? Z pomocą przyszedł włoski naukowiec, który opracował stek pochodzenia roślinnego produkowany przez drukarkę 3D.
Stek od zawsze kojarzył się z kawałkiem soczystego mięsa. Jednak odkąd ludzie coraz bardziej odchodzą od spożywania produktów zwierzęcych, powstają nowe odmiany dobrze nam znanych potraw. I z takim pomysłem wyszedł również włoski biotechnolog Giuseppe Scionti, który postanowił stworzyć wegańską wersję steka przy pomocy drukarki 3D. Naukowiec uważa, że jest możliwość stworzenia wegańskiego zamiennika, który będzie równie smaczny, co produkt mięsny i w dodatku będzie podobnej tekstury. Podkreśla, że taka alternatywa dla produktów mięsnych przysłuży się zarówno nam, jak i środowisku, bo w ten sposób będzie można ograniczyć ubój zwierząt, my obniżymy sobie poziom cholesterolu w organizmie oraz zmniejszy się emisja gazów cieplarnianych.
Scionti powiedział dla Digital Trends, że próby produkcji bezmięsnego steka, rozpoczął od wybrania składników regularnie występujących w rolnictwie. Zależało mu na tym, aby ich uprawa nie stanowiła zagrożenia dla środowiska. Do wytworzenia swojego jadalnego wynalazku wykorzystał m.in. ryż, groch czy wodorosty, które przekształcił w specjalną pastę, a kluczem do produkcji stała się drukarka 3D. W ten sposób Scionti może wyprodukować 100 gram roślinnej alternatywy dla mięsa w zaledwie pół godziny i przy koszcie wynoszącym jedynie 2 euro.
„W tej chwili nasze produkty mogą naśladować fakturę i uproszczony wygląd befsztyków oraz mięsa z piersi kurczaka, ale stworzenie produktów, które są w stanie jednocześnie naśladować fakturę, wygląd, smak i właściwości odżywcze określonych kawałków mięsa, nie jest takie proste. Tym chce się zająć w dalszych badaniach” – powiedział Scionti.
Czy zjedlibyście wegańskiego steka z drukarki 3D?
Polecamy
Małgorzata Rozenek-Majdan przeszła na dietę wegańską. „Białko jest demonizowane”
JEŚĆ CZY BYĆ: Od steku z mamuta po udko z probówki – historia mięsa
Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj zupę pho w polskiej odmianie, która wzmocni organizm w śnieżnej, zimowej aurze
się ten artykuł?