Przejdź do treści

W czasie pandemii w większym stopniu szkodzimy swojej wątrobie. Co wpływa na jej obciążenie? Wyjaśnia naturopatka

Dwie dziewczyny siedzą na bieżni i jedzą jabłka
W czasie pandemii w większym stopniu szkodzimy swojej wątrobie. Co wpływa na jej obciążenie? Wyjaśnia naturopatka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Jak możesz sobie sama poradzić z refluksem i zgagą? Kamil Kozakowski podpowiada, jakie ćwiczenia mogą być pomocne
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?

W czasie kwarantanny jemy gorzej, spożywamy większe ilości alkoholu, stresujemy się oraz nie ruszamy tyle, ile wcześniej. Wszystkie te czynniki mają znaczny wpływ na naszą wątrobę. Niestety, gdy wątroba choruje, nie boli. Warto więc zadbać o nią zawczasu i odstawić szkodliwe nawyki. Co szkodzi wątrobie? Wymienia Joanna Brejecka-Pamungkas, naturopatka.

Wątroba – jaką ma rolę w naszym organizmie?

Wątroba jest tak ważnym organem, że bez niej możemy przeżyć jedynie kilkanaście godzin, maksymalnie kilka dni. Narząd ten bierze udział w gospodarce węglowodanami i białkami. Wytwarza żółć niezbędną do trawienia tłuszczów, gromadzi zapasy witamin A, D i B12 oraz żelaza, produkuje czynniki krzepnięcia oraz przeciwciała. Wątroba jest też głównym filtrem organizmu. To produkowane przez nią enzymy rozprawiają się z toksynami i szkodliwymi produktami przemiany materii, neutralizując je i wydalając w niegroźnej postaci przez jelita lub nerki. Wątroba – jako narząd – ma naprawdę duże zdolności regeneracyjne, tyle że popełniane latami błędy żywieniowe, przyjmowanie wielu leków czy picie nadmiernych ilości alkoholu, nawet ją są w stanie pokonać.

Co obciąża wątrobę?

To, co najbardziej szkodzi wątrobie, to zbyt duża ilość tłuszczu w naszej diecie. Zalicza się tu zwłaszcza tłuszcze przetworzone, środki chemiczne, a także używki i konserwanty. W czasie kwarantanny spowodowanej pandemią koronawirusa SARS-CoV-2 niestety jesteśmy narażeni na obciążanie wątroby w większym stopniu. Na ten problem zwróciła uwagę naturopatka Joanna Brejecka-Pamungkas.

Moim zdaniem wątroba jest w obecnej rzeczywistości najbardziej obciążanym narządem i nie zawsze musi się to objawić w zaburzeniu wyników enzymów wątrobowych – napisała ekspertka na swoim profilu na Instagramie.

Specjalistka wymieniła także, czynniki, które znacznie obciążają wątrobę.

Czynniki, które zdecydowanie wpływają na jej obciążenia to:

  • nieprawidłowa dieta,
  • niedobory substancji odżywczych,
  • dodatki i pestycydy w żywności,
  • alkohol,
  • stres,
  • brak ruchu,
  • niewystarczająco regeneracyjny sen,
  • przepracowywanie się,
  • kumulowanie złości,
  • leki,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • infekcje pasożytnicze, grzybicze, czy też bakteryjne,
  • zaburzenie mikrobioty jelitowej,
  • przebyte lub toczące się stany zapalne,
  • predyspozycje genetyczne

– wymienia naturopatka.

unsplash.com

Zrób sobie alkoholowy detoks

Jak zadbać o wątrobę? Do najważniejszych zasad należy dieta bogata w warzywa i owoce, zamiana oleju na oliwę, wysypianie się, ruch oraz odstawienie wszelkich używek. Dobrze więc w pierwszej kolejności ograniczyć spożywanie alkoholu, którego w czasie kwarantanny pijemy więcej.

Wątroba metabolizuje około 95 proc. wypitego alkoholu. Nadmiar mocnych trunków może doprowadzić do jej stłuszczenia, zapalenia czy marskości. Nawet niewielkie ilości, ale przyjmowane regularnie, działają na nią destrukcyjnie. Alkohol po dotarciu do wątroby jest przez nią przetwarzany i neutralizowany, a następnie wydalany. Wątroba przetwarza go w tempie 8-10 g czystego alkoholu na godzinę u kobiet i 10-12 g na godzinę u mężczyzn. Jedno małe (330 ml) piwo ma prawie 12 g alkoholu etylowego (czyli właśnie czystego), a kieliszek wina ‒ prawie 17 g. Czyli uporanie się z dwoma kieliszkami wina zajmie wątrobie prawie cztery godziny. Dużo prawda? Daj więc swojej wątrobie odpocząć. Odstaw alkohol na kilka miesięcy. Okazjonalnie pozwól sobie na jeden‒dwa kieliszki wina. Będzie ci wdzięczna!

Joanna Brejecka-Pamungkas

Joanna Brejecka-Pamungkas to dyplomowana naturoterapeutka ze Stanów Zjednoczonych, dietetyczka holistyczna, terapeutka medycyny chińskiej i terapeutka Tuiny pediatrycznej. Ekspertka jest aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wydała książkę „Naturalnie zdrowe dziecko”.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Joanna Brejecka-Pamungkas NH (@joanna_naturalhealing)

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Unikasz schabowego i alkoholu? Są jeszcze inne rzeczy, na które musisz uważać w trosce o swoją wątrobę

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Wielkanoc to survival dla wątroby. Jak przetrwać te święta?

Kawa chroni wątrobę i korzystnie wpływa na mikrobiom

Kochasz kawę? To dobrze, kochają ją też dobre bakterie w twoich jelitach

Ile można wypić?

Ile mogę wypić alkoholu? Piwo, wino, wódka – ile promili?

Oczyszczanie wątroby – objawy, dieta, efekty

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Zielona herbata / rawpixel

Wątroba jest prawdopodobnie najbardziej obciążanym narządem w naszym organizmie. Jak o nią zadbać?

Kolka wątrobowa: objawy, przyczyny i sposoby leczenia

Kolka wątrobowa: objawy, przyczyny i sposoby leczenia

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Poznaj funkcje wątroby i zadbaj o jej prawidłową pracę

Poznaj funkcje wątroby i zadbaj o jej prawidłową pracę

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Olej z ostropestu — poznaj olej o wielu korzyściach i dowiedz się o nim wszystkiego!

Olej z ostropestu – poznaj korzyści z jego stosowania!

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty – twoja wątroba go pokocha. Poznaj jego wszystkie właściwości i sposób użycia!

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

Ostropest - właściwości i zastosowanie

Ostropest – czym jest i w jakim celu jest używany?

kolendr

Przejadłaś się? Sprawdź, jakie zioła mogą przynieść ulgę

Dziewczyna nakłada jedzenie

5 prostych patentów na poprawę trawienia

7 najgorszych rzeczy dla twojej wątroby

Jedzenie, które chroni wątrobę

Jedzenie, które chroni wątrobę

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Co jeść na śniadanie? / istock

7 rzeczy, których nie powinniśmy jeść na śniadanie

Sok z selera naciowego – właściwości i przeciwwskazania

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

12 przepisów na sałatki wigilijne

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu