Przejdź do treści

Używasz soli himalajskiej? Dietetyczka Anna Thomas wyjaśnia, dlaczego nie warto wkładać jej do swojego koszyka podczas zakupów

Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash
Sól himalajska - dlaczego nie warto po nią sięgać? / unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki
10 mitów na temat cholesterolu, w które nie powinnaś wierzyć
Przewodnik dla kawoszy: jak zrobić sobie drip?
Tofu wcale nie musi być nudne. Podkręcamy kultowy ser!

Często sięgasz po sól himalajską? To niekoniecznie dobry wybór. Dlaczego? To wyjaśnia dietetyczka Anna Thomas, jedna z autorek postów na profilu @zdrowostki na Instagramie. 

Polacy przesadzają z solą

Badania pokazują, że Polacy dwukrotnie przekraczają dzienną normę spożycia soli, która wynosi 1 łyżeczkę dziennie. Nie jest to korzystne dla zdrowia.

„W tej łyżeczce mieści się nie tylko dosalanie potraw, ale też sól występująca w produktach gotowych: przekąskach, fastfoodach itp.” – pisze dietetyczka Anna Thomas na profilu @zdrowostki na Instagramie.

I dalej odpowiada, dlaczego sól jest niezdrowa. „Przede wszystkim powoduje nadciśnienie, ale też zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, osteoporozy, kamicy nerek, niewydolności serca czy zaburzeń poznawczych” – wymienia ekspertka.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Katarzyna Błażejewska Stuhr / fot. Wojtek Olszanka

Czy sól himalajska jest zdrowa?

„Wchodząc na pierwsze strony w wyszukiwarce, można przeczytać, że sól himalajska nie tylko jest najzdrowsza ze wszystkich, ale też że ma potencjał leczniczy i znajdują się w niej setki witamin i minerałów, które mogą wyleczyć niejedną chorobę! Brzmi zachęcająco, prawda?” – pisze dietetyczka na Instagramie.

I wyjaśnia, że – niestety – prawda jest inna.

„Sól himalajska, owszem, zawiera wiele składników korzystnych dla zdrowia, ale zawiera je w śladowych ilościach! Żeby miały znaczenie dla funkcjonowania organizmu, trzeba byłoby jeść ją kilogramami, a jak już wiemy, nie jest to najlepszy pomysł. Faktem jest też, że sól himalajska ma minimalnie mniej sodu w stosunku do zwykłej, ale różnica jest zauważalna dopiero wtedy, kiedy spojrzymy na kilogramy, w codziennym użyciu kompletnie nie ma to znaczenia” – tłumaczy dietetyczka.

Ekspertka pisze też, że nie każda sól himalajska jest jodowana. W Polsce bowiem tylko jodowanie soli kuchennej jest obowiązkowe, ze względu na niedobór tego składnika w naszej diecie.

„Jod jest potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy, bez tego pierwiastka może dochodzić do nieprawidłowego jej funkcjonowania” – dodaje mgr Thomas i podsumowuje: nadmiar soli szkodzi, powinniśmy ograniczać jej spożycie i nie warto przepłacać za różową sól.

Jej śladowe ilości mikroskładników i tak nam w niczym nie pomogą. „Trzymajcie się w zdrowiu i nie dawajcie się nabierać na chwytliwe hasła!” – kończy swój wpis dietetyczka.

„Zdrowostki”

Profil na Instagramie „Zdrowostki” prowadzi dietetyczka Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Obserwuje go ponad 223 tys. osób. Ekspertka dokładnie czyta etykiety produktów i informuje, które mają dobry skład, a które nie. Pisze też o różnych dietetycznych ciekawostkach.

W prowadzeniu profilu Żmudzie-Trzebiatowskiej pomagają inni specjaliści. W zespole „Zdrowostki” jest m.in. mgr Anna Thomas, która stworzyła wpis o soli himalajskiej.

Sól himalajska – co jeszcze warto o niej wiedzieć?

Sól himalajska występuje również pod postacią solanek, kąpieli, płukanek, inhalacji. Z powodzeniem można ją dodawać do kąpieli, ponieważ ma wspaniałe właściwości detoksykujące. Do wody nie powinno dodawać się żadnych innych mydeł, płynów, ponieważ mogą one zakłócić wchłanianie się substancji.

Różowa sól jest również bardzo dobra do wykonywania peelingu. Pomaga pozbyć się martwego naskórka i przyspiesza jego regenerację.

Wielu lekarzy poleca też wodę z solą himalajską przy leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej.  Warto więc sięgać po takie inhalacje z soli w przypadku chorób dróg oddechowych.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy

Dlaczego niektórzy sięgają po fast foody, a inni ich unikają? Sprawdzili to naukowcy. Odpowiedź zaskakuje

Sałatka z łososiem

Łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Dietetyczka Anna Reguła o tym, co będzie lepszym wyborem

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie / fot. iStock

Sól kłodawska – właściwości i zastosowanie

Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Jak poradzić sobie z wodą zatrzymaną w organizmie? Radzi Agnieszka Pocztarska

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

Paluszki

Paluszki – kalorie, węglowodany. Czy paluszki są zdrowe?

Lubisz słone jedzenie? Sprawdź, co może się stać, gdy zjesz za dużo soli

Sześć skutków ubocznych słonego jedzenia. Czas na zmianę przyzwyczajeń

Co się stanie, jeśli za bardzo ograniczymy spożywanie sodu?

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Sól – szczypta nie zaszkodzi

Dodawanie soli do potraw / istock

Polacy spożywają prawie trzykrotnie za dużo soli. Mamy jednak dobrą wiadomość: szybko możemy się od niej odzwyczaić

Sól w diecie / Emmy Smith / Unsplash

1,3 kg pomidorów ma tyle sodu co jedna łyżka ketchupu. Sól szkodzi twojemu zdrowiu. Czy wiesz, jak bardzo?

pizza

6 produktów najgorszych dla mózgu

Sól himalajska - skład, właściwości, zastosowanie

Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie

5 sposobów na oszczędzanie wątroby latem

sklep Lidl

Zdrowe zmiany w dyskontach. Lidl odchudza żywność z soli i cukru, Biedronka rezygnuje z oleju palmowego

Unsplash.com

Wyrzuciłaś z kuchni chleb, sól i syrop glukozowo-fruktozowy? Dietetyczka wyjaśnia, że te rzeczy wcale nie są takie niezdrowe

Sól w diecie. Zdjęcie: istockphoto.com

Sól w diecie. Dietetyk Powszechny tłumaczy, co sól robi z organizmem i dlaczego powinniśmy ją ograniczyć

5 rodzajów soli rozsypanych na czarnym tle i ułożonych w grube paski obok siebie.

Co zrobić, gdy zjesz za dużo soli?

6 nawyków, które szkodzą twojemu sercu

Lubisz potrawy dobrze przyprawione? Uważaj, nadmiar przypraw może ci zaszkodzić

Kto z nas może sobie pozwolić na mocne … solenie? Radzi dietetyczka Natalia Puciłowska

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×