Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia
Jak wzmacniać odporność? Wysypiać się, uprawiać aktywność fizyczną, ale przede wszystkim – czerpać energię z jedzenia. „Najlepiej sięgać po sezonowe produkty, bo mają najwięcej wartości odżywczych i witamin, składników mineralnych, zawierają zdrowe tłuszcze czy węglowodany” – pisze Sylwia Majcher. Co jeść dla zdrowia? Odpowiadamy.
Wzmacniaj odporność!
Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, to sezonowe produkty naturalnie dają siłę i pomagają chronić przed infekcjami.
„Dobrze jest unikać przetworzonego jedzenia, z długim składem, konserwantami, barwnikami,
cukrem i utwardzonym tłuszczem” – pisze blogerka.
Co jeść dla zdrowia? Ekspertka wymienia:
„Mamy sezon na warzywa korzeniowe i kapustne. Są jabłka, gruszki, dynie. Do tego strączki, kasze – jaglana i gryczana, które dobrze odnajdują się w kulinarnych eksperymentach.
Warzywa korzeniowe wystarczy upiec, doprawić wyrazistymi przyprawami: kuminem rzymskim, wędzoną papryką czy suszonymi ziołami, rozdrobnić blenderem i mamy gotową pastę do kanapek”
Dobre źródła witamin i składników mineralnych
W swoim wpisie Sylwia Majcher wymienia też dobre źródła witamin, składników mineralnych i kwasów omega 3 i omega 6:
- witaminę C znajdziemy w brukselce, jarmużu, papryce i natce pietruszki;
- witaminę E w oleju słonecznikowym i pestkach słonecznika;
- witaminę A w marchewce, dyni i batatach;
- cynk w warzywach strączkowych, kapustnych i w otrębach;
- żelazo w kaszy gryczanej, burakach i w ciecierzycy;
- kwasy omega 3 i omega 6 w olejach tłoczonych na zimno (lnianym, sezamowym, z orzechów czy z pestek winogron).
„Do tego przynajmniej spacer i komfortowy sen. Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy śpią mniej niż sześć godzin, mogą mieć o cztery razy wyższe ryzyko rozwoju infekcji niż ci, którzy na sen poświęcają godzinę dłużej. Warto też zastosować naturalną kurację skomponowaną z tego, co solidnie wzmacnia” – dodaje Sylwia Majcher.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 20 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińPolecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?