Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące makaronu penne marki Pasta Natura. Produkt zawiera szkodliwą dla zdrowia substancję. Sprawdź, czy masz ten makaron w domu!
Główny Inspektor Sanitarny otrzymał od firmy Pasta Natura Srl informację o wycofaniu jednej partii ekologicznego makaronu marki Pasta Natura 250 g. W wyniku przeprowadzonej w fabryce kontroli stwierdzono zastosowanie do produkcji wyrobów składnika zanieczyszczonego 2-chloroetanolem, substancją pochodną od tlenku etylenu.
W komunikacie GIS wyjaśnił, że 2-chloroetanol jest substancją szkodliwą dla zdrowia. „Obecność tej substancji w żywności w Unii Europejskiej jest niedozwolona” – czytamy. Z informacji Europejskiej Agencji Chemikaliów wynika, że tlenek etylenu powoduje zatrucie organizmu w przypadku połknięcia, może powodować wady genetyczne i nowotwory. Kontakt z nim może doprowadzić m.in. do bólów głowy, mdłości, wymiotów, biegunki, a nawet trudności w oddychaniu.
Partia makaronu Pasta Natura wycofana z obrotu
W związku z wykryciem szkodliwego składnika firma Pasta Natura Srl podjęła decyzję o wycofaniu z obrotu partii ekologicznego makaronu. Chodzi o produkt:
- Nazwa produktu: Makaron (kukurydziany z kurkumą i pieprzem) penne bezglutenowy BIO 250 g – Pasta Natura
- Numer partii / Data minimalnej trwałości: 16.02.2024
- Dystrybutor: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
GIS ostrzega, by nie spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. Jeśli mamy go w domu, powinniśmy odnieść do sklepu lub zwrócić bezpośrednio do producenta.
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
się ten artykuł?