Przejdź do treści

To nie śniadanie, a obiad jest najważniejszym posiłkiem dnia! Wpływa na produktywność i kreatywność

Obiad najważniejszym posiłkiem dnia / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Masz insulinooporność? Sprawdź, jakie owoce możesz jeść, a jakich unikać
Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!
zielone warzywa
Co i w jakiej ilości jeść, żeby nasz mózg lepiej funkcjonował? Psychodietetyk Michał Choroszyński wyjaśnia podstawy diety MIND
Kiszonki – prawdziwa bomba dobroczynnych składników. Sprawdź, co warto ukisić

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Zdaniem dietetyków – nie do końca. Według specjalistów ważniejszy jest obiad, który spożywamy najczęściej w środku naszego dnia pracy. By przyniósł maksymalne korzyści, powinniśmy zadbać o to, aby jeść właściwe produkty. Jaki jest idealny obiad? Wyjaśniamy. 

Też słyszałaś, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i to od niego zależy, czy przez cały dzień będziesz w dobrej formie? Najnowsze doniesienia ze świata dietetyków mówią jasno – ważniejszy jest obiad. Co jeść, by było smacznie i zdrowo? Mamy komentarz eksperta.

Jaki powinien być dobry obiad?

– Dobry obiad to obiad smaczny, syty i zdrowy, czyli dostarczający naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników, takich jak: białko, węglowodany, tłuszcze. Zdrowe białko do obiadu znajdziemy nie tylko w mięsie (polecam najbardziej mięso z indyka), ale również w jego roślinnych źródłach jak: ciecierzyca, soczewica i wszelkie strączki.

Zdrowe tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe), które również powinny być składnikiem obiadu, potrzebne są m.in do przyswojenia witamin, takich jak: A, D,E,K – tłumaczy Joanna Skałecka, dietetyczka, znana w mediach społecznościowych jako „Trenerka zdrowej diety”.

Dietetyczka dodaje, że zdrowy obiad powinien być syty, lecz nie powinniśmy czuć się po nim ociężali ani senni. Osoby z wysokim cukrem czy też osoby chore na insulinooporność i cukrzycę powinny pamiętać, by obiad był nisko lub średnio glikemiczny.

– Zdrowy obiad nie musi wiązać się z wysokimi kosztami. Nie musimy wcale kupować wyszukanych składników. Jajko, kasza gryczana, sezonowe warzywa to idealne tanie połączenie na letni lekki posiłek – dodaje Joanna Skałecka.

Dlaczego obiad jest tak ważny?

Istotnym czynnikiem jest nie tylko to, co spożywamy, ale również to, w jakiej atmosferze się to odbywa. Badania pokazują, że przerwa na lunch pozwala umysłowi odpocząć, nabrać sił i skupić się, co może bezpośrednio poprawić produktywność na resztę dnia.

Brak przerwy na obiad może natomiast sprawić, że pod koniec dnia poczujemy się bardziej zmęczeni i zestresowani, mniej skoncentrowani i w gorszym nastroju. Może również zmniejszyć naszą zdolność do kreatywności.

Wniosek? Codziennie poświęcajmy na lunch przynajmniej 15-20 minut. To sprawdzony sposób na utrzymanie poziomu koncentracji i energii w ciągu dnia.

 


Artykuł napisany w oparciu o materiały PAP Life.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Joanna Skałecka
Joanna Skałecka
dietetyczka

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Morelowe batoniki mocy

Tłuszcze na dzień dobry, czyli jak dać sobie kopa energetycznego na śniadanie?

Śniadanie, które szkodzi

Parówki, dosładzane serki i inne, czyli czego nie podawać dziecku na śniadanie

śniadanie

„Nie” dla parówek i croissantów na śniadanie. Czego jeszcze nie warto jeść na czczo?

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

Japońska dieta wodna coraz bardziej popularna. Jej fenomen wyjaśnia dietetyczka

Zjedz komosę na śniadanie!

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Tendencja do tycia? Dietetyczka wyjaśnia, co tak naprawdę za tym stoi

Zjedzenie pleśni - objawy. Czym grozi?

Zjedzenie pleśni – czym grozi? Objawy zatrucia pleśnią

Ryż to podstawa twojej kuchni? Sprawdź, czy podczas gotowania nie popełniasz tych błędów

Produkty, których nie należy jeść przed snem / istock

Produkty, których nie powinniśmy jeść przed snem

Kalorie a miesiączka / rawpixel

W drugiej połowie cyklu miesiączkowego można jeść więcej? Dietetyk Jakub Chwiłkowski odpowiada

Przepis na bibimbap

Bibimbap – kuchnia koreańska i przepisy na dania z ryżu

kobieta

Leptyna, czyli hormon sytości. Co powinnaś o nim wiedzieć? Tłumaczy dietetyczka kliniczna

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta matki karmiącej. Co jeść, czego unikać, przepisy

Dieta białkowa - dla kogo jest przeznaczona?

Dieta białkowa – dla kogo? Wyjaśniamy też jej efekty i skutki uboczne

zdrowe jedzenie

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Jesz błonnik, ruszasz się i pijesz dużo wody, a mimo to cierpisz na zaparcia? Powody mogą być mniej oczywiste

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

5 największych kuchennych mitów

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”