Przejdź do treści

Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami

Tekst o mitach dotyczących tłuszczu i cholesterolu. Na zdjęciu: Grupa misek z jedzeniem - HelloZdrowie
Tłuszcz i cholesterol naprawdę są takie groźne? Rozprawiamy się z mitami Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Z pewnością znasz dużo mitów na temat tego, jak bardzo szkodliwe są tłuszcz i cholesterol występujące w jajkach, serach czy orzechach. Wiele osób wciąż wybiera zamienniki produktów, które zawierają te składniki. A to jeden z podstawowych błędów żywieniowych. 

Tyję od tłuszczu, a cholesterol jest niezdrowy

Oczywiście, że tak! Jednak tylko w momencie, kiedy spożywasz go w nadmiarze. Jego dodatek w zbilansowanej diecie jest jak najbardziej wskazany, ponieważ powoduje, że dłużej jesteś syta i nie podjadasz pomiędzy posiłkami. Jednak pamiętaj, że chodzi o zdrowe tłuszcze, np. awokado, jajka czy garść orzechów. Wprowadź to pożywienie do diety, a zobaczysz, że twój organizm szybko ci za to podziękuje. Fast foodów nadal unikamy. Podobna sytuacja jest z cholesterolem, który uważany jest za drugie zło zaraz po tłuszczu. Jednak pamiętaj, że cholesterol dzieli się na dobry i zły. Ten pierwszy występuje w tłustych rybach czy jajkach, w których tkwi też bogactwo minerałów i witamin. Absolutnie więc nie powinnaś się go pozbywać z diety.

Ktoś ci powiedział, że tłuszcze nasycone prowadzą do chorób sercowo-naczyniowych? Jeśli spożywasz je bardzo często, to tak. Jednak mały kawałek sera czy tłusty jogurt jeszcze nikomu nie zaszkodziły. Zresztą niektóre z tłuszczów nasyconych zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi na poczet tego dobrego.

Spalaj tłuszcz, pijąc wodę

Cholesterol i tłuszcz a ciąża

Nie każda kobieta, która dopiero zaszła w ciążę, wie, że jej dziecku potrzebny jest i tłuszcz i cholesterol. Mózg poczętego dziecka składa się właściwie z samego tłuszczu. Tłuste ryby zawierają kwas dokozaheksaenowy (DHA), który przyczynia się do prawidłowego rozwoju płodu. Tłuste produkty mleczne czy jajka również powinny znaleźć się w diecie kobiety ciężarnej, ponieważ pomogą zadbać o wzrok, kości oraz mózg malca. Jak widać, nie warto odstawiać całkowicie tłuszczu z diety matki.

Tłuszcz a cukrzyca

Jeśli masz cukrzycę, to możesz zapomnieć np. o fast foodach, czy innych bardzo tłustych posiłkach. Jednak w twojej diecie powinno pojawić się awokado, orzechy, ryby, tłuste sery czy oliwa z oliwek, ponieważ są to produkty, które wręcz chronią przed zachorowaniem na cukrzycę, ale również przed jej rozwojem. Wolisz margarynę zamiast swojskiego masła? Uważasz, że jest ona zdrowsza? Otóż ostatnie badania doskonale pokazują, że kwasy omega-6, które występują właśnie w margarynie, nie są do końca dobre dla ludzkiego organizmu. Stawianie tylko na omega-6 i eliminowanie omega-3, prowadzi do chorób serca, czy osłabienia psychicznego. Przykładowo, olej rzepakowy, który bardzo często występuje w różnych potrawach, mimo że pochodzi z roślin, wcale nie jest idealny a jego nadmiar prowadzi do poważnych chorób serca.

Wysoki cholesterol - jakie są przyczyny i objawy? Sposoby na wysoki cholesterol

A co z produktami beztłuszczowymi?

Masz nadwagę i chcesz zmniejszyć liczbę kalorii w diecie, co jest całkowicie zrozumiałe. Jednak pamiętaj, że w żywności, która nazywana jest beztłuszczową, znajdują się m.in. takie zamienniki jak cukier, który wyniszcza organizm. Jedząc takie rzeczy, narażasz się na szybką utratę zdrowia i wcale nie musisz od nich chudnąć, ponieważ wbrew pozorom zwiększają one łaknienie. Lepiej jest zastosować zbilansowaną dietę, niż upychać w siebie produkty, które nie mają żadnej wartości odżywczej. Nie skupiaj się na pojedynczych makroskładnikach, a na całości tego, co zjadasz w ciągu dnia.

 

Źródło: healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?