„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega dietetyczka
To, z czym spożywamy leki, ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Jak zaznacza dietetyczka Paulina Ihnatowicz, niektóre połączenia środków farmakologicznych mogą być niezwykle groźne. Ekspertka podkreśla, że w szczególności należy uważać na jeden owoc.
Ten owoc może zabić
„Ten owoc może cię zabić, jeżeli połączysz go z lekami” – ostrzega na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Paulina Ihnatowicz. Ekspertka wyjaśnia, że owocem, na który trzeba szczególnie uważać podczas zażywania farmaceutyków, jest grejpfrut.
„Zawiera substancje, które blokują działanie enzymu, który metabolizuje leki. Mówiąc w dużym skrócie, zwiększa się najczęściej stężenie takich leków i może być dla nas śmiertelne” – tłumaczy specjalistka.
Ten niepozorny cytrus może prowadzić do poważnego zatrucia organizmu, za co odpowiadają zawarte w nim flawonoidy i furanokumaryny. Jedna tabletka może więc zadziałać nawet jak 5-10 tabletek. Przykładowo po połączeniu owocu z lekami przeciwhistaminowymi wzrost stężenia substancji medycznych we krwi może być o 300‒700 proc. większy. Podobna reakcja grozi nam również, jeśli spożywamy leki uspokajające czy nasenne. Po połączeniu ich z grejpfrutem może dojść do zaburzeń rytmu serca. Drastyczny wzrost stężenia leku we krwi (1500 proc.) grozi także przy środkach obniżających cholesterol, co spowoduje uszkodzenie mięśni lub wątroby.
Jakich leków nie należy łączyć z grejpfrutem? Ihnatowicz wymienia:
- na nadciśnienie,
- na alergie,
- na serce,
- od psychiatry (np. leki nasenne).
„Trzeba unikać również soku”
Dietetyczka zaznacza, że grejpfrut może nam zaszkodzić nie tylko w formie świeżego owocu.
„Warto wiedzieć, że poza jedzeniem grejpfruta, trzeba unikać również soków z grejpfruta i to do 20 godzin po lub przed spożyciem leku” – dodaje.
Sok wchodzi w reakcję z lekiem w układzie pokarmowym, przez co również powoduje drastyczny wzrost stężenia farmaceutyków we krwi. Jeśli przyjmujemy jakiekolwiek leki, odstawmy również inne owoce cytrusowe, takie jak pomelo, pomarańcze czy limonki. Pamiętajmy też, że decydowanej większości leków nie powinniśmy łączyć również z posiłkami. Najlepiej jest przyjąć je 1‒2 godziny przed lub 2 godziny po posiłku. Popijajmy je wyłącznie przegotowaną, wystudzoną wodą. Leków, które powinny być przyjmowane wraz z jedzeniem, jest znacznie mniej, a informację o tym znajdziemy w ulotce lub uzyskamy ją u lekarza czy farmaceuty.
Paulina Ihnatowicz – kim jest?
Paulina Ihnatowicz to dietetyczka kliniczna, autorka książek i mówczyni. Ekspertka jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje obecnie 210 tys. internautów.
RozwińPolecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?