Przejdź do treści

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!
Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!
Kawa z kakao – najlepszy dopalacz dla mózgu
Poznaj 8 tanich składników i pomysły na to, jak je wykorzystać w kuchni. Radzi Olga Pawlikowska

Słodycze – zarówno te kupne, jak i domowe – naprawdę mogą gościć w waszej diecie, i to wcale nie wyłącznie od święta! Czasami to dzięki nim udaje się utrzymać pełnowartościową podstawę diety, bez destrukcyjnego dla naszej psychiki poczucia krzywdy. Nawet podczas odchudzania lepiej zjeść skromny kawałek szarlotki w niedzielę, niż zapychać się waflami ryżowymi i tartą marchewką, rozpaczając z powodu braku satysfakcjonującej przekąski.

 „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Wszyscy wiemy, czym zwykle się kończy rygorystyczne odmawianie sobie słodkiej przyjemności – wycieczką do sklepu po to, czego pragniemy. Słodkości, zwłaszcza te podrasowane odżywczo, mogą stanowić także samodzielny pełnowartościowy posiłek.

Poznajcie trzy przepisy z książki autorstwa Anny Reguły i Kingi Syposz „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” (wyd. Publicat), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym. 

Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.

Tartaletki z kremem różanym

Tartaletka z kremem różanym / mat. pras.

  •  liczba porcji: 2
  • formy o śr. 12 cm

Spody:

  • 50 g mąki kokosowej,
  • 70 g mąki owsianej bezglutenowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g zimnego masła,
  • 30 g erytrytolu,
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 250 g serka śmietankowego lekkiego,
  • 50 g schłodzonego mleczka,
  • kokosowego lekkiego (stała część),
  • 70 g konfitury z płatków róż,
  • garść malin lub 2–3 truskawki,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • szczypta soli.

Dekoracja (opcjonalnie): suszone płatki róż i prażone płatki migdałowe

Przygotować spody. Oba rodzaje mąki, jajko, pokrojone w kostkę masło, erytrytol, ekstrakt waniliowy i sól zagnieść lub utrzeć w mikserze lub blenderze z ostrzem S na jednolite ciasto. Przełożyć je do natłuszczonych foremek. Schładzać w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie spody ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 12–15 minut. Przygotować krem. Do blendera włożyć serek śmietankowy, mleczko kokosowe, konfiturę i owoce, dodać sok z limonki oraz sól, składniki zmiksować na idealnie gładką masę. Ostudzone spody napełnić kremem. Tartaletki można udekorować suszonymi płatkami róż i płatkami migdałowymi. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby krem stężał.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zakupy

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe / mat. pras.

  • liczba porcji: 10
  • forma o śr. 20 cm

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 90 g mąki pszennej jasnej,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 80 g erytrytolu,
  • 100 ml kefiru,
  • 125 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 80 ml soku z pomarańczy,
  • kilka kropel ekstraktu,
  • pomarańczowego (opcjonalnie).

W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Jajka z erytrytolem miksować do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlać kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksować jeszcze przez 2 minuty. Dodać mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra–dół, przez 40–45 minut – do suchego patyczka. Ostudzić.

Mus orzechowo-malinowy z tofu

Mus orzechowo-malinowy z tofu / mat. pras.

  • liczba porcji: 1
  • słoiczek o obj. 300 ml

Frużelina:

  • 200 g mrożonych malin,
  • 20 g erytrytolu,
  • 20 g mielonego siemienia lnianego.

Krem:

  • 180 g naturalnego tofu,
  • 30 g masła orzechowego,
  • 60 g (1 szt.) banana,
  • 30 g erytrytolu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Dekoracja (opcjonalnie): maliny, masło orzechowe, prażone płatki migdałowe

Przygotować frużelinę. Mrożone maliny podgrzewać w rondelku na małym ogniu. Kiedy się rozmrożą, dodać erytrytol i siemię lniane, wymieszać i gotować ok. 7 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Przygotować krem. Do blendera włożyć tofu, masło orzechowe i banana, dodać erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz sól i zmiksować składniki na gładką masę. Do słoiczka nałożyć na przemian krem orzechowy i frużelinę malinową. Deser schłodzić. Mus można udekorować malinami, masłem orzechowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

 

 

View this post on Instagram

 

Post udostępniony przez Publicat S.A. (@publicat_sa)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Woda smakowa może być zdrowa. Wystarczy ją samodzielnie zrobić

Lody z zielonego groszku. Obłędny smak, bajeczny kolor!

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa rządzi! 3 przepisy na dania z tym warzywem w roli głównej

Wegańskie lody ze słonym karmelem. Idealne połączenie na upalne dni

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Curry z kukurydzy

Złociste curry z kukurydzy. Przyjemny, lekko słodki smak, który pokochasz od pierwszej łyżki!

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Dwie szklanki z napojem arbuzowym

Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia

Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

Semifreddo – lodowy deser na medal. Zrobisz go bez użycia specjalistycznego sprzętu!

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×