Przejdź do treści

Tartaletki z kremem różanym, ciasto pomarańczowe, mus orzechowo-malinowy z tofu. Poznaj przepisy z książki „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Słodycze – zarówno te kupne, jak i domowe – naprawdę mogą gościć w waszej diecie, i to wcale nie wyłącznie od święta! Czasami to dzięki nim udaje się utrzymać pełnowartościową podstawę diety, bez destrukcyjnego dla naszej psychiki poczucia krzywdy. Nawet podczas odchudzania lepiej zjeść skromny kawałek szarlotki w niedzielę, niż zapychać się waflami ryżowymi i tartą marchewką, rozpaczając z powodu braku satysfakcjonującej przekąski.

 „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości”

Wszyscy wiemy, czym zwykle się kończy rygorystyczne odmawianie sobie słodkiej przyjemności – wycieczką do sklepu po to, czego pragniemy. Słodkości, zwłaszcza te podrasowane odżywczo, mogą stanowić także samodzielny pełnowartościowy posiłek.

Poznajcie trzy przepisy z książki autorstwa Anny Reguły i Kingi Syposz „Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości” (wyd. Publicat), którą Hello Zdrowie objęło swoim patronatem medialnym. 

Książka zawiera 100 propozycji dla wszystkich, którzy chcą się cieszyć słodkościami, sięgając po te pełne wartości odżywczych. Dzięki podanej kaloryczności i rozpisanym makroskładnikom wiele przepisów można traktować jako samodzielne posiłki w zbilansowanej diecie. Autorki dowodzą, że pieczenie jest zabawą, a każda decyzja o zwiększeniu ilości błonnika w deserze, dodanie słodzika zamiast cukru czy też wybranie serka wiejskiego zamiast tłustego sera twarogowego to już ważny krok ku budowaniu zdrowych nawyków. Nie trzeba być idealnym, żeby osiągać efekty, warto skupić się na świadomych zmianach, które zostaną na dłużej i staną się rutyną.

Tartaletki z kremem różanym

Tartaletka z kremem różanym / mat. pras.

  •  liczba porcji: 2
  • formy o śr. 12 cm

Spody:

  • 50 g mąki kokosowej,
  • 70 g mąki owsianej bezglutenowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g zimnego masła,
  • 30 g erytrytolu,
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 250 g serka śmietankowego lekkiego,
  • 50 g schłodzonego mleczka,
  • kokosowego lekkiego (stała część),
  • 70 g konfitury z płatków róż,
  • garść malin lub 2–3 truskawki,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • szczypta soli.

Dekoracja (opcjonalnie): suszone płatki róż i prażone płatki migdałowe

Przygotować spody. Oba rodzaje mąki, jajko, pokrojone w kostkę masło, erytrytol, ekstrakt waniliowy i sól zagnieść lub utrzeć w mikserze lub blenderze z ostrzem S na jednolite ciasto. Przełożyć je do natłuszczonych foremek. Schładzać w lodówce ok. 30 minut. Po tym czasie spody ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 12–15 minut. Przygotować krem. Do blendera włożyć serek śmietankowy, mleczko kokosowe, konfiturę i owoce, dodać sok z limonki oraz sól, składniki zmiksować na idealnie gładką masę. Ostudzone spody napełnić kremem. Tartaletki można udekorować suszonymi płatkami róż i płatkami migdałowymi. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby krem stężał.

Zakupy

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe / mat. pras.

  • liczba porcji: 10
  • forma o śr. 20 cm

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 90 g mąki pszennej jasnej,
  • skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 80 g erytrytolu,
  • 100 ml kefiru,
  • 125 ml oliwy lub oleju rzepakowego,
  • 80 ml soku z pomarańczy,
  • kilka kropel ekstraktu,
  • pomarańczowego (opcjonalnie).

W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Jajka z erytrytolem miksować do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlać kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksować jeszcze przez 2 minuty. Dodać mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, grzanie góra–dół, przez 40–45 minut – do suchego patyczka. Ostudzić.

Mus orzechowo-malinowy z tofu

Mus orzechowo-malinowy z tofu / mat. pras.

  • liczba porcji: 1
  • słoiczek o obj. 300 ml

Frużelina:

Krem:

  • 180 g naturalnego tofu,
  • 30 g masła orzechowego,
  • 60 g (1 szt.) banana,
  • 30 g erytrytolu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli.

Dekoracja (opcjonalnie): maliny, masło orzechowe, prażone płatki migdałowe

Przygotować frużelinę. Mrożone maliny podgrzewać w rondelku na małym ogniu. Kiedy się rozmrożą, dodać erytrytol i siemię lniane, wymieszać i gotować ok. 7 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Przygotować krem. Do blendera włożyć tofu, masło orzechowe i banana, dodać erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz sól i zmiksować składniki na gładką masę. Do słoiczka nałożyć na przemian krem orzechowy i frużelinę malinową. Deser schłodzić. Mus można udekorować malinami, masłem orzechowym i prażonymi płatkami migdałowymi.

 

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: