Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!
![Kurki, fot. Karol Niziołek](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/10/kurki-2-fot-karol-niziolekx-1140x894.png)
się ten artykuł?
Kurki. Te aromatyczne i chętnie zbierane grzyby zwykle smażymy na maśle z dodatkiem cebulki, bo to najszybszy sposób na ich skosztowanie. Świetnie sprawdzają się również w zupie czy pysznym risotto. My mamy jednak dla was przepis na tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami od Zofii Leszczyńskiej-Niziołek, autorki książki „Polowanie na grzyby”. To proste, pyszne i bardzo aromatyczne danie!
Zofia Leszczyńska-Niziołek o zbieraniu grzybów wie wszystko – jest certyfikowaną klasyfikatorką, a na co dzień wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. W swoim barwnym atlasie „Polowanie na grzyby” przeplata konkretne informacje o grzybach z anegdotami i prywatnymi historiami. Dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które od lat królują w jej domu.
Grzyby leśne, oprócz sporej ilości białka, zawierają m.in. witaminy A, B1, B2, D, PP oraz fosfor, żelazo, potas, wapń, jod, a także mikroelementy takie jak miedź, cynk, mangan. Warto jednak podkreślić, że często bardziej niż wartości odżywcze, w kurkach doceniamy ich wyrazisty, lekko korzenny, ale jednocześnie delikatny smak. To grzyby, które świetnie odnajdują się w towarzystwie makaronów i duszonych mięs. Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym z makaronem tagliatelle to danie, które na stałe wpiszecie do swojego jesiennego menu. Po uprzednim zamarynowaniu polędwiczek, jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. W przypadku kurek mamy jedną radę – nie poddawajcie tych grzybów zbyt długiej obróbce termicznej, ponieważ tracą swoją charakterystyczną, chrupką konsystencję i twardnieją.
Do dzieła i smacznego!
Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami
![Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad! – zdjęcie numer 1](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/10/kurki-2-fot-karol-niziolekxx-604x850.png)
Tagliatelle z kurkami. Przepis z książki „Polowanie na grzyby” / Fot. Karol Niziołek
Składniki (dla 4 osób):
– 2 polędwiczki wieprzowe
– paczka makaronu tagliatelle
– 700 g pieprzników jadalnych (kurek)
– 4 średnie cebule
– 1 śmietanki 30%
– sól i pieprz
– czosnek
– ziele angielskie i liść laurowy
– majeranek i tymianek
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczki dzielimy na bardzo grube plastry, solimy i pieprzymy, posypujemy odrobiną majeranku i tymianku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na rozgrzanym oleju na dużym ogniu obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor. Pieprzniki myjemy, osuszamy i podsmażamy przez około 5 minut na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy posiekane cebule i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy wyciśnięte 4 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez minutę. Patelnię zalewamy śmietaną, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 10 minut bez przykrycia.
Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem kurkowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut pod przykryciem i 5 minut bez. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Można dodać świeżej natki pietruszki.
Przepis pochodzi z książki „Polowanie na grzyby” Zofii Leszczyńskiej-Niziołek
![Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad! – zdjęcie numer 2 Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek "Polowanie na grzyby"](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2019/10/polowanienagrzybyokladka-671x850.jpeg)
Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek „Polowanie na grzyby” / Fot. Materiały prasowe
Polecamy
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/10/istock-492486668-850x582.jpg)
Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/10/istock-867111010-850x425.jpg)
Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?
![Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/10/istock-942220920-850x559.jpg)
Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska
![](https://www.hellozdrowie.pl/wp-content/uploads/2022/08/istock-1330220211-850x567.jpg)