Przejdź do treści

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami. Idealne na jesienny obiad!

Kurki, fot. Karol Niziołek
Kurki, fot. Karol Niziołek
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Kurki. Te aromatyczne i chętnie zbierane grzyby zwykle smażymy na maśle z dodatkiem cebulki, bo to najszybszy sposób na ich skosztowanie. Świetnie sprawdzają się również w zupie czy pysznym risotto. My mamy jednak dla was przepis na tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami od Zofii Leszczyńskiej-Niziołek, autorki książki „Polowanie na grzyby”. To proste, pyszne i bardzo aromatyczne danie!

Zofia Leszczyńska-Niziołek o zbieraniu grzybów wie wszystko – jest certyfikowaną klasyfikatorką, a na co dzień wraz z mężem prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. W swoim barwnym atlasie „Polowanie na grzyby” przeplata konkretne informacje o grzybach z  anegdotami i prywatnymi historiami. Dzieli się również sprawdzonymi przepisami, które od lat królują w jej domu.

Grzyby leśne, oprócz sporej ilości białka, zawierają m.in. witaminy A, B1, B2, D, PP oraz fosfor, żelazo, potas, wapń, jod, a także mikroelementy takie jak miedź, cynk, mangan. Warto jednak podkreślić, że często bardziej niż wartości odżywcze, w kurkach doceniamy ich wyrazisty, lekko korzenny, ale jednocześnie delikatny smak. To grzyby, które świetnie odnajdują się w towarzystwie makaronów i duszonych mięs. Polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym z makaronem tagliatelle to danie, które na stałe wpiszecie do swojego jesiennego menu. Po uprzednim zamarynowaniu polędwiczek, jego przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. W przypadku kurek mamy jedną radę – nie poddawajcie tych grzybów zbyt długiej obróbce termicznej, ponieważ tracą swoją charakterystyczną, chrupką konsystencję i twardnieją.

Do dzieła i smacznego!

Pizza z kurkami

Tagliatelle z polędwiczkami i duszonymi kurkami

Tagliatelle z kurkami. Przepis z książki „Polowanie na grzyby” / Fot. Karol Niziołek

Składniki (dla 4 osób):

– 2 polędwiczki wieprzowe
– paczka makaronu tagliatelle
– 700 g pieprzników jadalnych (kurek)
– 4 średnie cebule
– 1 śmietanki 30%
– sól i pieprz
czosnek
– ziele angielskie i liść laurowy
– majeranek i tymianek
– olej do smażenia

Przygotowanie:

Polędwiczki dzielimy na bardzo grube plastry, solimy i pieprzymy, posypujemy odrobiną majeranku i tymianku. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Na rozgrzanym oleju na dużym ogniu obsmażamy je z każdej strony na złocisty kolor. Pieprzniki myjemy, osuszamy i podsmażamy przez około 5 minut na rozgrzanym oleju. Na koniec dodajemy posiekane cebule i smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy wyciśnięte 4 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez minutę. Patelnię zalewamy śmietaną, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, dusimy 10 minut bez przykrycia.

Polędwiczki układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem kurkowym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15 minut pod przykryciem i 5 minut bez. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem tagliatelle. Można dodać świeżej natki pietruszki.


Przepis pochodzi z książki „Polowanie na grzyby” Zofii Leszczyńskiej-Niziołek

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek "Polowanie na grzyby"

Książka Zofii Leszczyńskiej-Niziołek „Polowanie na grzyby” / Fot. Materiały prasowe

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Krowiak podwinięty (olszówka) – grzyb jadalny czy trujący?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Trwa moda na jedzenie trujących grzybów? "To może mieć opłakane konsekwencje!" - przestrzega lek. Ewa Stawiarska / istock

Internetowa moda na… jedzenie trujących grzybów. „To może mieć opłakane konsekwencje!” – przestrzega lek. Ewa Stawiarska

Lakownica żółtawa – właściwości, odchudzanie. Gdzie kupić?

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien

Co każdy grzybiarz wiedzieć powinien, czyli mały „atlas” najpopularniejszych grzybów

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Trujące grzyby po nasoleniu żółkną? Dr Katarzyna Siuzdak rozprawia się z mitami na temat toksycznych grzybów i mówi, jak naprawdę je rozpoznać

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne – rodzaje, jak długo gotować grzyby?

Justyn Kołek na zdjęciu z grzybami

Justyn Kołek: Do grzybów trzeba mieć szacunek, bo choć bywają przepiękne, potrafią zabić

grzyby

Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj przepis na polędwiczki z pysznym sosem

Smalec grzybowy

Przepis na smalec grzybowy. Aromatyczny i prosty do wykonania!

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Boczniaki – co to za grzyby, wartości odżywcze i przepisy

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zatrucie grzybami – jakie są jego objawy? Jak przeprowadzić pierwszą pomoc?

Zofia Leszczyńska-Niziołek, autorka książki "Polowanie na grzyby"

Zofia Leszczyńska-Niziołek o polowaniu na grzyby. „Nie da się nauczyć grzybów inaczej, niż znajdując je samemu w lesie”

Wegeburgery z prawdziwkami

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Produkty bogate w białko i żelazo to nie tylko mięso. Oto kilka świetnych zamienników. Nie tylko dla wegetarian

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

Ograniczenie węglowodanów w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy? Są najnowsze wyniki badań na ten temat

×