Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki
Szybkowar to narzędzie, dzięki któremu nawet kilkakrotnie skrócimy czas przygotowania potraw z naszych ulubionych przepisów. Zapoznanie się z poprawnym sposobem korzystania z urządzenia jest kluczowe, by gotowanie w szybkowarze było bezpieczne, a dania udane. W artykule przedstawiamy podstawowe zasady użytkowania tego sprzętu w domowej kuchni.
Co to jest szybkowar i jak działa?
Szybkowar jest rodzajem garnka posiadającego grube ścianki oraz szczelnie przylegającą pokrywkę. Te cechy powodują, że w czasie gotowania produkty osiągają wyższą temperaturę oraz dochodzi do wytwarzania ciśnienia, które znacząco skraca czas potrzebny do przygotowywania potrawy. W dłuższej perspektywie pozwala to na oszczędność energii oraz godzin spędzonych w kuchni.
Jak gotować w szybkowarze?
Przed rozpoczęciem korzystania z szybkowaru ważne jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi dla danego modelu. Sposób gotowania z wykorzystaniem tego urządzenia jest podobny w przypadku większości z nich. Poznanie szczegółowych zasad ułatwi jednak dopasowanie odpowiednich ustawień oraz umożliwi bezpieczne stosowanie sprzętu.
Poniżej przedstawiamy ogólną instrukcję, która pozwoli ci zorientować się, jak krok po kroku przebiega gotowanie w szybkowarze:
- W szybkowarze umieść składniki, które chcesz ugotować. Sprawdź rekomendacje producenta odnośnie tego, w jakim stopniu garnek może być wypełniony. Zwykle zaleca się, by w szybkowarze umieścić płyny w co najmniej ¼ jego objętości. Stopień wypełnienia garnka nie powinien natomiast przekraczać 2/3 objętości. Jeśli gotujemy żywność, która pieni się lub znacząco pęcznieje w czasie obróbki termicznej, wypełniamy szybkowar maksymalnie do ½ objętości.
- Szczelnie zamknij pokrywkę szybkowaru przekręcając ją zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż usłyszysz kliknięcie. 3.
- Ustaw szybkowar na palniku. Większość szybkowarów nadaje się do stosowania na kuchenkach elektrycznych (w tym indukcyjnych i ceramicznych) oraz kuchenkach gazowych.
- Ustaw dużą moc palnika i podgrzewaj szybkowar aż do czasu wydzielania się pary z zaworu bezpieczeństwa. Zwykle w tym momencie słyszalne jest syczenie i/lub gwizd.
- Zmniejsz moc palnika na minimalną.
- Zacznij odmierzać czas potrzebny do ugotowania dania. W celu określenia odpowiedniej długości gotowania, możesz skorzystać z tabeli znajdującej się poniżej lub w instrukcji dołączonej do twojego szybkowaru.
- Po upływie określonego czasu wyłącz palnik.
- Przed otwarciem szybkowaru wyrównaj ciśnienie. Wykorzystaj do tego jedną z opisanych poniżej metod.
Najłatwiejszym, lecz wolnym sposobem na wyrównanie ciśnienia w szybkowarze jest zdjęcie garnka ze źródła ciepła i poczekanie aż ciśnienie samo opadnie.
Dwie szybsze metody polegają na:
- umieszczeniu szybkowaru pod małym strumieniem zimnej wody,
- ustawieniu regulatora ciśnienia w pozycji wyrównywania, np. za pomocą widelca trzymanego w dłoni zabezpieczonej rękawicą ochronną.
Dania z szybkowaru, czyli co można gotować w szybkowarze
W szybkowarze możemy ugotować zarówno pełne dania jednogarnkowe, jak i produkty wykorzystywane jako składniki posiłków. Ten rodzaj garnka nadaje się do przyrządzania m.in.:
- zup i gulaszów,
- warzyw gotowanych,
- mięsa i ryb,
- nasion roślin strączkowych,
- grzybów,
- produktów zbożowych, takich jak kasza, ryż i płatki owsiane.
Tabela czasu gotowania produktów w szybkowarze
Wykorzystując zamieszczoną poniżej tabelę czasu gotowania produktów w szybkowarze, możemy dostosować przepisy na ulubione dania tak, by z powodzeniem przygotować je w tym urządzeniu.
Grupa produktów | Produkt | Czas gotowania w szybkowarze w minutach |
Warzywa | Fasolka szparagowa | 2-3 |
Brokuł lub kalafior w różyczkach | 2 | |
Burak (mały, w całości) | 12 | |
Ziemniaki (małe, w całości) | 10-12 | |
Nasiona roślin strączkowych | Czerwona fasola, namoczona przez kilka godzin | 20-22 |
Ciecierzyca, namoczona przez kilka godzin | 20-22 | |
Fasola biała, namoczona przez kilka godzin | 20-22 | |
Soczewica zielona | 6-8 | |
Produkty zbożowe | Ryż basmati | 5-7 |
Ryż brązowy | 15-20 | |
Ryż biały długoziarnisty | 5-6 | |
Kasza bulgur | 8-10 | |
Mięso i ryby | Pierś z kurczaka lub indyka, ok. 1 kg | 16 |
Szynka wieprzowa | 15 na każde 0,5 kg | |
Wołowina w kawałkach (na gulasz) | 15-20 | |
Ryba w całości | 4 | |
Filet rybny | 3 |
Czy gotowanie w szybkowarze jest zdrowe?
Gotowanie w szybkowarze, ze względu na skrócenie czasu obróbki termicznej, pozwala na zachowanie większości ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Z tego względu można określić je jako zdrowsze od wielu innych metod, w tym tradycyjnego gotowania w wodzie, pieczenia czy smażenia. Dotychczas udokumentowano m.in., że wybrane produkty ugotowane w szybkowarze mają wyższą zawartość składników mineralnych (w tym żelaza i wapnia) oraz witaminy C, beta-karotenu i innych substancji o działaniu przeciwutleniającym.
Czy gotowanie w szybkowarze jest bezpieczne?
Gotowanie w szybkowarze możemy uznać za bezpieczne – o ile zastosowane zostaną zasady prawidłowego obchodzenia się ze sprzętem, szczegółowo opisane w instrukcji. Ze względu na wydobywanie się z garnka gorącej pary pod wysokim ciśnieniem zachowanie tych reguł jest niezbędne, by nie narażać się na urazy.
Bibliografia:
- Deol J. K., Bains K. (2010) Effects of household cooking methods on nutritional and anti-nutritional factors in green cowpea (Vigna unguiculata) pods, Journal of Food Science and Technology, 47(5): 579-581, dostęp z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3551098/.
- Vallejo F., Tomas-Barberan F. A., Garcia-Viguera C. (2003) Phenolic compound contents in edible parts of broccoli inflorescences after domestic cooking, Science of Food Agriculture, 83, 14: 1511-1516, dostęp z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsfa.1585.
Polecamy
Domagają się nowelizacji „rozporządzenia sklepikowego”. Aktywiści: ponad 17 proc. uczniów dyskryminowanych z uwagi na dietę
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Żywność wysoko przetworzona zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożone są szczególnie kobiety
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
się ten artykuł?