Przejdź do treści

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy David Todd Mccarty/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami, czyli śniadanie idealne
Ciągle jesteś głodna, mimo że wcale nie jesz mało? Anna Reguła wyjaśnia, jaki błąd możesz popełniać
Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Szparagi zielone, białe i fioletowe były lubiane już przez faraonów w starożytnym Egipcie. Historycy potwierdzają także, że król Ludwik XIV przepadał za tymi warzywami. Szparagi mają szerokie właściwości prozdrowotne, a do tego są niskokaloryczne. Jak zrobić szparagi, by wydobyć z nich to, co najbardziej wartościowe? Z czym podać szparagi?

Szparagi – wartości odżywcze

Wspomniany Ludwik XIV, jak piszą historycy, kazał w pobliżu swojego pałacu wybudować szklarnię, w której miały być uprawiane te warzywa. Co więcej, król sam wymyślił wiele sposobów na to, co zrobić ze szparagów lub z czym podawać szparagi. Dlaczego tak bardzo je sobie cenił? Otóż szparagi zawierają niewiele kalorii, a przy tym dużo błonnika, przez co są bardzo sycące. W 100 gramach tego produktu zawarte jest jedynie 18 kcal.

Właściwości szparagów

Warto wiedzieć, że częściami jadalnymi szparagów są młode pędy rośliny. Mają one wiele wartości odżywczych:

  • wysoką zawartość kwasu foliowego;
  • bogactwo witamin, w tym witaminy C, E, witamin z grupy B, witaminy A (beta karotenu);
  • obecność makro- i mikroelementów, takich jak na przykład potas, magnez, cynk, miedź;
  • zawartość białek takich, jak asparagina czy glutation – pierwsze z nich wpływa na poprawę funkcji nerek, układu krwionośnego, zaś glutation korzystnie wpływa na funkcje wątroby, poprawia profil lipidowy, a także może redukować ryzyko rozwoju nowotworów.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Sezon na szparagi właśnie się zaczął. To warto o nich wiedzieć

Szparagi zielone czy białe?

Szparagi występują w różnych kolorach i wielu kupujących zastanawia się, czy sposób przygotowania tych warzyw różni się w zależności od koloru. Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że kolory szparagów są zależne od sposobu uprawy tych roślin. Szparagi białe rosną bez dostępu światła, a zielone szparagi hoduje się na świetle, a więc te drugie podlegają naturalnemu procesowi fotosyntezy. Szparagi zielone cechują się tym, że ich uprawa jest mniej wymagająca, bo można bardziej ją zmechanizować. Dodatkowo białe szparagi są nieco mniej zasobne w składniki mineralne i witaminy. Z kolei pozytywną stroną szparagów białych jest fakt, że są nieco bardziej trwałe i mniej delikatne – zatem w sprzedaży są one łatwiejsze do „utrzymania”.

Sezon na szparagi

Szparagi – jak zrobić?

Gotowanie szparagów przysparza wielu osobom nie lada problemów. Najczęściej nie wiemy, jak przyrządzić, ile gotować szparagi, z czym je podawać. Warto poznać kilka podstawowych zasad przed przygotowywaniem szparagów, by zmniejszyć ryzyko nieudanego eksperymentu kulinarnego:

  • Kupując szparagi, zwróć uwagę na to, by ich główki były zamknięte, a także by całe pędy były jędrne, nie zwiędłe.
  • Dobrym sposobem na sprawdzenie świeżości szparagów jest ich potarcie o siebie – świeże szparagi powinny skrzypieć podczas potarcia.
  • Najlepiej wybierać szparagi o średniej grubości – te grube mogą być już łykowate i twarde, zaś zbyt cienkie będą trudne w obieraniu ze skórki (to dotyczy zwłaszcza szparagów białych, które z zasady powinno się obrać przed gotowaniem – zielone szparagi tego nie wymagają).
  • Jak przechowywać szparagi? Szparagi można przechowywać do kilku dni po zakupie, najlepiej wówczas owinąć je w wilgotną ścierkę i schować do lodówki, choć oczywiście im wcześniej je wykorzystamy, tym lepiej.
  • Jak przygotować szparagi do gotowania? Szparagi, zwłaszcza białe, należy obierać przed ugotowaniem i warto robić to specjalną obieraczką lub drobnym nożykiem. Szparagi obieramy dokładnie, nie zostawiając żadnych nieobranych fragmentów, przesuwając obieraczką z góry do dołu pędów.
  • Po obraniu szparagów należy odciąć z nich twarde końcówki, które często mogą być wręcz zdrewniałe, a tym samym niejadalne.
  • Jak gotować szparagi? Gotowanie szparagów powinno odbywać się w wysokim, a jednocześnie wąskim naczyniu, by można je było wręcz postawić w wodzie, pozostawiając ich główki ponad powierzchnią wody.
  • Jak długo gotować szparagi? Czas gotowania szparagów zielonych wynosi około 10 minut, zaś szparagi białe wymagają około 15 minut gotowania. Jednak najlepiej sprawdzać miękkość warzyw widelcem, ponieważ proces ich gotowania może zależeć na przykład od ich grubości.

Szparagi – przepisy

Potrzebujesz inspiracji na potrawy ze szparagów? Pamiętaj, że najlepiej smakują jako samodzielna przekąska, gotowana lub podsmażana na maśle z niewielkim dodatkiem soli i pieprzu. Nie potrzeba im więcej aromatycznych ziół czy przypraw. Popularne przepisy na szparagi to także:

  • krem ze szparagów – po ugotowaniu według powyższych wskazówek wystarczy warzywa zblendować na krem,
  • makaron ze szparagami – idealnie dopełni go dodatek boczku lub szynki parmeńskiej,
  • zupa jarzynowa ze szparagami – tutaj najlepiej dorzucić kawałki szparagów pod koniec gotowania, by się nie rozgotowały,
  • szparagi w sosie holenderskim – doskonały dodatek do jajek na śniadanie lub lekką kolację!

 

Bibliografia:

  1. Metodyka integrowanej produkcji szparaga, Opracowanie zbiorowe zespołu Katedry Warzywnictwa i Katedry Metod Ochrony Roślin Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pod kierunkiem prof. dr hab. Mikołaja Knaflewskiego. Warszawa, 2014. (dostęp online: http://www.szparag.org.pl/pdf/metodyka%20integrowanej%20produkcji%20szparaga.pdf dn. 22.03.2021 r.)
  2. E. Cieślik i in., Charakterystyka wartości odżywczej i właściwości prozdrowotnych szparaga lekarskiego (Asparagus officinalis L.), Postępy Fitoterapii 4/2011.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kroplówki witaminowe – na czym polegają i ile kosztują? Czy to bezpieczne?

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z Dietetyki #NieNaŻarty wyjaśniają dlaczego

Z kiszonkami lepiej nie przesadzać! Eksperci z „Dietetyki #NieNaŻarty” wyjaśniają, dlaczego

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Ziołolecznictwo. Renesans naturalnych sposobów na wsparcie organizmu. Korzyści i środki ostrożności

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

"Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego" - podkreśla farmeceutka. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

„Dieta realnie przekłada się na kondycję zdrowia psychicznego” – podkreśla Zofia Winczewska. Co jeść, żeby zadbać o układ nerwowy?

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Cykoria

Cykoria – właściwości, jak przyrządzić. Inulina z cykorii

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

Kakao

Kakao – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Soja i mleko sojowe

Mleko sojowe – jak je zrobić, jak smakuje i czy jest zdrowe?

Miód

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×