Przejdź do treści

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają
Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

Wiosna to najlepszy czas na korzystanie z darów natury. Drzewa o tej porze roku puszczają młode pędy i obficie wydzielają sok. W tym czasie można zebrać sok z brzozy, zrobić napar z kwiatów forsycji czy nalewkę z mniszka lekarskiego. Mało kto jednak wie, że równie dobrze wykorzystać można bardzo popularne drzewo leśne – sosnę i zrobić z niej syrop. Bogaty w olejki eteryczne i flawonoidy sprawdzi się w przypadku kaszlu i przeziębienia, a podawać można go nawet dzieciom.

 

Sosna – jak ją rozpoznać

Sosna (łac. Pinus L.) liczy sobie blisko 115 gatunków.  Kiedy mówimy o sośnie, zazwyczaj mamy na myśli sosnę zwyczajną (P. sylvestris) , która powszechnie występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce jest ona najczęściej występującym drzewem leśnym – stanowi nawet 60% gatunków tworzących drzewostan. Rodzimymi gatunkami są jeszcze sosna górska – kosodrzewina oraz limba.

Jak rozpoznamy sosnę? Jej igły są wąskie i długie (3 – 7 cm długości), dłuższe od igieł świerka czy jodły,  szarozielone lub niebieskozielone, rosną w parach, zebrane są w pęczki (3-4 igły na krótkopędzie) i otoczone pochewką z łuskowatych liści.

Sosna jako surowiec zielarski

Sosna wykorzystywana jest głównie jako surowiec drzewny (w przemyśle meblarskim i stolarstwie) oraz roślina lecznicza. Jej właściwości zdrowotne znane były w medycynie ludowej od dawna. Surowcem zielarskim są pączki sosny (Pini gemmae), młode pędy sosnowe (Pini turiones), igliwie, szyszki, kora sosnowa, żywica, olejek sosnowy i dziegieć sosnowy. Z sosny można przygotować m.in. syrop, napar, olejek i nalewkę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Z czego zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny przygotowuje się z młodych pędów lub szyszek. Aby przygotować wartościowy i smaczny syrop, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Syrop z sosny można zrobić z pędów różnych gatunków, nie tylko sosny zwyczajnej
  • Młode pędy należy zbierać w miesiącach kwiecień- maj, po rozwinięciu pączków, są wtedy jeszcze pokryte łuskami i żywicą. Najlepiej użyć do tego sekatora, zaopatrzyć się w robocze ubranie i rękawice ochronne, by nie pobrudzić się ciężko zmywalną żywicą. Ścięte końcówki pędów powinny być długości kilku centymetrów.  Nie powinno się ścinać zbyt wielu pędów z jednego drzewa, ponieważ można poważnie osłabić roślinę.
  • Szyszki sosny pojawiają się w czerwcu.
  • Drzewa rosnące przy ulicach szybkiego ruchu oraz strefach przemysłowych kumulują dostające się do atmosfery spaliny. Lepiej zbierać igliwie z drzew, które nie są narażone na pobieranie z gleby i powietrza metali ciężkich.
  • Żeby wysuszyć pędy, trzeba rozłożyć je jedną warstwą w przewiewnym i cienistym miejscu o temperaturze pokojowej. W wyższej temperaturze może dochodzić do strat olejku eterycznego.

Syrop z sosny – przepis

Syrop z sosny można zrobić samemu bądź  kupić gotowy preparat w aptece. Komercyjnie dostępne preparaty zawierają około 10 % wyciągu z pąków sosny, czasem są też wzbogacane w witaminę C.

Przepis na gotowany syrop z pędów sosny

  1. Zebrane pąki o długości 3 – 4 cm umyć, a następnie gotować w wodzie w proporcji 1:1 przez około godzinę.
  2. Po dwóch dobach przechowywania w temperaturze pokojowej, ekstrakt przesączyć i zmieszać z cukrem w proporcji 1: 1,5.
  3. Gotować do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  4. Po schłodzeniu syropu dodać 200 ml soku z cytryny, która zapobiegnie procesowi fermentacji
  5. Syrop powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej i w zamkniętych butelkach z kolorowego szkła.

Przepis na syrop z pędów sosny/ szyszek  bez gotowania

  1. Umyte młode pędy sosny/ zielone szyszki włożyć do słoja. Pędy można obrać  z brązowych łusek, rozbić tłuczkiem bądź pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do słoja wsypać cukier, tak, aby przykrył pędy.
  3. Słój pozostawić na około 2 tygodnie w słonecznym miejscu
  4. Po upływie określonego czasu syrop należy przecedzić przez gazę i przelać do pasteryzowanych butelek.

Syrop powinno przechowywać się w chłodnym miejscu. Można go zakonserwować etanolem w proporcji 1:10.

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Właściwości syropu z sosny

Syrop z sosny bogaty jest w olejki eteryczne zawierające alfa i betapiren, limonen i borneol; związki żywicowe z grupy dwuterpenów, flawonoidy, fenole, substancje woskowe i goryczowe, witaminę C, garbniki i sole mineralne.

Syrop z sosny tradycyjnie stosowany był w przeziębieniu i grypie. To właśnie dzięki olejkom eterycznym syrop z sosny działa na kaszel. Pędy sosny mają właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze, dlatego mogą być stosowane w lekkich nieżytach górnych dróg oddechowych.

Właściwości przeciwzapalne, moczopędne i  przeciwskurczowe syrop z sosny zawdzięcza zawartym w nim flawonoidom i fenolom. Natomiast terpeny odpowiadają za działanie przeciwbólowe i stymulujące organizm. Dodatkowo substancje goryczowe wpływają na poprawę apetytu oraz działają uspokajająco.

Syrop z sosny przyda się w okresie jesienno-zimowym, dzięki zawartej w nim witaminie C wzmacniającej układ odpornościowy.

Rokitnik - prozdrowotne właściwości tego krzewu

Syrop z sosny – dla kogo?

Syrop z sosny szczególnie polecany jest dla osób z mokrym kaszlem, ponieważ działa rozkurczowo na górne drogi oddechowe.  Może być stosowany u dzieci powyżej 4 roku życia po łyżeczce, a od 12 roku życia po 3-4 łyżki dziennie.

Syrop z sosny można wykorzystać jako słodzik do herbaty, dodatek do deserów i sosów.

Przeciwwskazaniami do stosowania preparatów z igliwia sosny jest astma oskrzelowa i krztusiec.  Jako działanie uboczne może pojawić się podrażnienie błon śluzowych i skóry. Ze względu na brak danych, nie zaleca się stosowania syropu z sosny u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 

Bibliografia:

[1]         C. A. Semeniuc et al., “Characterization of pine bud syrup and its effect on physicochemical and sensory properties of kefir,” CYTA – J. Food, vol. 14, no. 2, pp. 213–218, Apr. 2016, doi: 10.1080/19476337.2015.1085905.

[2]         G. Nowak and J. Nawrot “Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego.” Katedra Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych. Vol. 55 No 4 2009

[3]         Blumenthal M, Goldberg A, Brinckann J. Herbal Medicine. Expanded Commission E Monographs. Pine Needle Oil. 1st ed. American Botanical Council. Newton 2000:304-6.

[4]      Cis J, Nowak G. Ziołowa apteka – układ oddechowy. W: Zioła z apteki natury.Poznań 2006: 222-7.

[5]         H. Salim, W. H. Rimawi, S. Shaheen, and A. Mjahed, “Phytochemical analysis and antibacterial activity of extracts from Palestinian Aleppo pine seeds, bark and cones,” Asian J. Chem., vol. 31, no. 1, pp. 143–147, 2019, doi: 10.14233/ajchem.2019.21633.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Rośliny i leki

Męczy cię katar, kaszel i bolące gardło? Lekarka Miriam Staier wymienia, po jakie leki roślinne warto sięgnąć

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

5 roślin, które pomogą nam przetrwać kryzys klimatyczny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Piotr Ciemny, autor książki "Chwasty od kuchni"

Piotr Ciemny: Zbieranie chwastów kojarzy się ze starszym panem w kaloszach, w obdartej koszuli. Ja do tego obrazka ludziom nie pasowałem

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×