Przejdź do treści

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają
Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Wiosna to najlepszy czas na korzystanie z darów natury. Drzewa o tej porze roku puszczają młode pędy i obficie wydzielają sok. W tym czasie można zebrać sok z brzozy, zrobić napar z kwiatów forsycji czy nalewkę z mniszka lekarskiego. Mało kto jednak wie, że równie dobrze wykorzystać można bardzo popularne drzewo leśne – sosnę i zrobić z niej syrop. Bogaty w olejki eteryczne i flawonoidy sprawdzi się w przypadku kaszlu i przeziębienia, a podawać można go nawet dzieciom.

 

Sosna – jak ją rozpoznać

Sosna (łac. Pinus L.) liczy sobie blisko 115 gatunków.  Kiedy mówimy o sośnie, zazwyczaj mamy na myśli sosnę zwyczajną (P. sylvestris) , która powszechnie występuje w Europie, Ameryce Północnej i Azji. W Polsce jest ona najczęściej występującym drzewem leśnym – stanowi nawet 60% gatunków tworzących drzewostan. Rodzimymi gatunkami są jeszcze sosna górska – kosodrzewina oraz limba.

Jak rozpoznamy sosnę? Jej igły są wąskie i długie (3 – 7 cm długości), dłuższe od igieł świerka czy jodły,  szarozielone lub niebieskozielone, rosną w parach, zebrane są w pęczki (3-4 igły na krótkopędzie) i otoczone pochewką z łuskowatych liści.

Sosna jako surowiec zielarski

Sosna wykorzystywana jest głównie jako surowiec drzewny (w przemyśle meblarskim i stolarstwie) oraz roślina lecznicza. Jej właściwości zdrowotne znane były w medycynie ludowej od dawna. Surowcem zielarskim są pączki sosny (Pini gemmae), młode pędy sosnowe (Pini turiones), igliwie, szyszki, kora sosnowa, żywica, olejek sosnowy i dziegieć sosnowy. Z sosny można przygotować m.in. syrop, napar, olejek i nalewkę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Z czego zrobić syrop z sosny?

Syrop z sosny przygotowuje się z młodych pędów lub szyszek. Aby przygotować wartościowy i smaczny syrop, warto przestrzegać kilku zasad:

  • Syrop z sosny można zrobić z pędów różnych gatunków, nie tylko sosny zwyczajnej
  • Młode pędy należy zbierać w miesiącach kwiecień- maj, po rozwinięciu pączków, są wtedy jeszcze pokryte łuskami i żywicą. Najlepiej użyć do tego sekatora, zaopatrzyć się w robocze ubranie i rękawice ochronne, by nie pobrudzić się ciężko zmywalną żywicą. Ścięte końcówki pędów powinny być długości kilku centymetrów.  Nie powinno się ścinać zbyt wielu pędów z jednego drzewa, ponieważ można poważnie osłabić roślinę.
  • Szyszki sosny pojawiają się w czerwcu.
  • Drzewa rosnące przy ulicach szybkiego ruchu oraz strefach przemysłowych kumulują dostające się do atmosfery spaliny. Lepiej zbierać igliwie z drzew, które nie są narażone na pobieranie z gleby i powietrza metali ciężkich.
  • Żeby wysuszyć pędy, trzeba rozłożyć je jedną warstwą w przewiewnym i cienistym miejscu o temperaturze pokojowej. W wyższej temperaturze może dochodzić do strat olejku eterycznego.

Syrop z sosny – przepis

Syrop z sosny można zrobić samemu bądź  kupić gotowy preparat w aptece. Komercyjnie dostępne preparaty zawierają około 10 % wyciągu z pąków sosny, czasem są też wzbogacane w witaminę C.

Przepis na gotowany syrop z pędów sosny

  1. Zebrane pąki o długości 3 – 4 cm umyć, a następnie gotować w wodzie w proporcji 1:1 przez około godzinę.
  2. Po dwóch dobach przechowywania w temperaturze pokojowej, ekstrakt przesączyć i zmieszać z cukrem w proporcji 1: 1,5.
  3. Gotować do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
  4. Po schłodzeniu syropu dodać 200 ml soku z cytryny, która zapobiegnie procesowi fermentacji
  5. Syrop powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej i w zamkniętych butelkach z kolorowego szkła.

Przepis na syrop z pędów sosny/ szyszek  bez gotowania

  1. Umyte młode pędy sosny/ zielone szyszki włożyć do słoja. Pędy można obrać  z brązowych łusek, rozbić tłuczkiem bądź pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Do słoja wsypać cukier, tak, aby przykrył pędy.
  3. Słój pozostawić na około 2 tygodnie w słonecznym miejscu
  4. Po upływie określonego czasu syrop należy przecedzić przez gazę i przelać do pasteryzowanych butelek.

Syrop powinno przechowywać się w chłodnym miejscu. Można go zakonserwować etanolem w proporcji 1:10.

Sok z aronii - jak go zrobić i jakie ma właściwości?

Właściwości syropu z sosny

Syrop z sosny bogaty jest w olejki eteryczne zawierające alfa i betapiren, limonen i borneol; związki żywicowe z grupy dwuterpenów, flawonoidy, fenole, substancje woskowe i goryczowe, witaminę C, garbniki i sole mineralne.

Syrop z sosny tradycyjnie stosowany był w przeziębieniu i grypie. To właśnie dzięki olejkom eterycznym syrop z sosny działa na kaszel. Pędy sosny mają właściwości wykrztuśne i bakteriobójcze, dlatego mogą być stosowane w lekkich nieżytach górnych dróg oddechowych.

Właściwości przeciwzapalne, moczopędne i  przeciwskurczowe syrop z sosny zawdzięcza zawartym w nim flawonoidom i fenolom. Natomiast terpeny odpowiadają za działanie przeciwbólowe i stymulujące organizm. Dodatkowo substancje goryczowe wpływają na poprawę apetytu oraz działają uspokajająco.

Syrop z sosny przyda się w okresie jesienno-zimowym, dzięki zawartej w nim witaminie C wzmacniającej układ odpornościowy.

Rokitnik - prozdrowotne właściwości tego krzewu

Syrop z sosny – dla kogo?

Syrop z sosny szczególnie polecany jest dla osób z mokrym kaszlem, ponieważ działa rozkurczowo na górne drogi oddechowe.  Może być stosowany u dzieci powyżej 4 roku życia po łyżeczce, a od 12 roku życia po 3-4 łyżki dziennie.

Syrop z sosny można wykorzystać jako słodzik do herbaty, dodatek do deserów i sosów.

Przeciwwskazaniami do stosowania preparatów z igliwia sosny jest astma oskrzelowa i krztusiec.  Jako działanie uboczne może pojawić się podrażnienie błon śluzowych i skóry. Ze względu na brak danych, nie zaleca się stosowania syropu z sosny u kobiet w ciąży i karmiących piersią.

 

Bibliografia:

[1]         C. A. Semeniuc et al., “Characterization of pine bud syrup and its effect on physicochemical and sensory properties of kefir,” CYTA – J. Food, vol. 14, no. 2, pp. 213–218, Apr. 2016, doi: 10.1080/19476337.2015.1085905.

[2]         G. Nowak and J. Nawrot “Surowce roślinne i związki naturalne stosowane w chorobach układu oddechowego.” Katedra Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych. Vol. 55 No 4 2009

[3]         Blumenthal M, Goldberg A, Brinckann J. Herbal Medicine. Expanded Commission E Monographs. Pine Needle Oil. 1st ed. American Botanical Council. Newton 2000:304-6.

[4]      Cis J, Nowak G. Ziołowa apteka – układ oddechowy. W: Zioła z apteki natury.Poznań 2006: 222-7.

[5]         H. Salim, W. H. Rimawi, S. Shaheen, and A. Mjahed, “Phytochemical analysis and antibacterial activity of extracts from Palestinian Aleppo pine seeds, bark and cones,” Asian J. Chem., vol. 31, no. 1, pp. 143–147, 2019, doi: 10.14233/ajchem.2019.21633.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowa, szybka przekąska z batatów i chipsy z jarmużu

Kleik ryżowy na biegunkę dla dzieci i dorosłych – przepis

Pieprz ziołowy – skład, do czego stosować, czym zastąpić. Przepis na domowy pieprz ziołowy

Kiedy pić białko – przed treningiem czy po treningu? Ile białka potrzebujesz?

8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla

Oto 8 niezawodnych sposobów na niezdrowego grilla. Na pewno go nie zapomnisz!

8 ziół na redukcję napięcia / pexels

Poczuj się lepiej! 8 ziół, które poprawiają nastrój i redukują napięcie

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem? / pexels

Jak twój mikrobiom zmienia się wraz z wiekiem?

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Kwas ferulowy – gdzie występuje i efekty stosowania

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Mączyste, skrobiowe, sałatkowe. Jakie ziemniaki na frytki wybrać?

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

18 przepisów dla miłośników awokado

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Dieta oczyszczająca – jadłospis. Jak oczyścić organizm?

×