Przejdź do treści

Surowe ziarna kakao – skład, właściwości i zastosowanie

Surowe ziarna kakao - skład, właściwości i zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!
7 sygnałów, że pijesz za dużo wody
Śniadaniowa miska zdrowia
Smoothie bowl, czyli śniadaniowa miska zdrowia. Na dobry początek dnia!
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. "Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam"
Rebel Wilson opowiada o obsesji społeczeństwa na punkcie wagi. „Prasa zaczęła się mną interesować dopiero, kiedy nie robiłam nic oprócz tego, że chudłam”

Surowe ziarno kakaowca to produkt oferowany przede wszystkim przez sklepy ze zdrową żywnością. W przeciwieństwie do klasycznego sproszkowanego proszku, surowe ziarna kakao nie zawierają żadnych dodatków. Nie poddaje się ich także niektórym procesom technologicznym, przez co zachowują bogactwo swoich składników odżywczych. Jakie są właściwości ziaren kakaowca i jak jeść surowe kakao?

Czym jest surowe ziarno kakaowca?

Surowe ziarna kakaowca pozyskuje się z krzewu oraz drzewa kakaowego (Theobroma cacao L.), które rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej, Środkowej Afryce, południowo-wschodniej Azji i Oceanii. Owoce zbiera się z roślin uprawianych na plantacjach przez cały rok. Pierwsze owocowanie następuje po czterech lub sześciu latach od zasadzenia drzewa, a plony uzyskuje się nawet przez 25 lat.

T. cacao to roślina z rodziny ślazowatych, która osiąga wysokość do 15 metrów. Wydaje duże owoce kształtem przypominające piłkę do rugby. Mają one żółty kolor, są twarde i niejadalne. W ich wnętrzu mieści się od 20 do 60 nasion (ziaren kakaowca) otoczonych białym miąższem. Surowe ziarno kakao nie przechodzi wielu procesów, którym poddawane jest kakao trafiające na sklepowe półki. Nie poddaje się go działaniu wysokiej temperatury, nie jest też palone i prażone. Zebrane owoce kakaowca poddawane są wstępnej fermentacji, a surowe ziarna są następnie suszone. Ziarno wyłuskane z owoców nie ma aromatu i to właśnie proces fermentacji nadaje mu ten wyjątkowy zapach. Etap suszenia może być wykonywany w naturalnych warunkach na nasłonecznionym terenie lub sztucznie.

Skład i właściwości ziarna kakaowca

Kakao uznawane jest jako superfood, czyli żywność zawierającą składniki o wyjątkowo korzystnym działaniu na organizm. Ziarna kakaowca składają się przede wszystkim z tłuszczu (stanowi ponad 50 proc. masy), w tym kwasów tłuszczowych omega-6 oraz białka. Surowe ziarno kakaowca to bardzo duża dawka magnezu. Pierwiastek ten odpowiada za prawidłową pracę serca i mózgu, zapobiega skurczom mięśni, łagodzi objawy stresu, reguluje pracę układu pokarmowego oraz wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz hormonalnego. Zawarte w kakao w dużej ilości żelazo zapobiega powstawaniu anemii. W surowych ziarnach znajdziemy też witaminę C, która wpływa na odporność organizmu.

Ziarna kakao to także bogate źródło chromu, potasu, manganu i wapnia. Znajdziemy w nim anandamid oraz fenyloetylaminę – związki chemiczne, które wpływają na poprawę nastroju. Kakao w ziarnach zawiera też antyoksydanty (antocyjany i katechiny), które zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Ponadto polifenole odpowiadają za zmniejszanie aktywności białka NF-κB, odpowiadającego za powstawanie stanu zapalnego w organizmie.

Nasiona kakaowca mają także w składzie kofeinę i teobrominę, czyli substancje obecne w kawie i herbacie. Wykazują one działanie nieznacznie pobudzające i rozszerzające naczynia krwionośne. Substancją, którą z pewnością znajdziemy w surowym kakao, a której może nie być w wyrobach zawierających kakao jest epikatechina. To ona nadaje nasionom gorzki smak. Sugeruje się, iż epikatechina może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób serca i cukrzycy.

Zawartość poszczególnych składników odżywczych w 100 gramach kakao przedstawia poniższa tabela:

Wartość odżywcza produktu  100 gramów produktu 
Wartość energetyczna  646 kcal 
Tłuszcz,  w tym kwasy tłuszczowe nasycone 46 g/30 g
Węglowodany, w tym cukry  33 g/0 g
Błonnik  20 g
Białko   15 g
Sól  0 g
Żelazo  3,33 mg 
Potas  757 mg 
Karob vs kakao - właściwości, zastosowanie i przepisy

Surowe kakao – jak jeść?

Surowe kakao ma gorzki i ostry smak, dlatego raczej nie je się go jako produktu samego w sobie. Kruszone kakao można jednak dodać do wielu rodzajów napojów i smoothie. Z ziaren kakaowca robi się koktajle o czekoladowym smaku. Doskonale sprawdzają się w połączeniu z różnymi owocami, np. bananami, brzoskwiniami i gruszkami. Jak przygotować ziarna kakaowca? Aby uzyskać proszek, ziarno należy zmielić w młynku lub zetrzeć na tarce. Potem można je wykorzystać np. jako posypka do lodów albo dodatek do ciastek i muffinek.

Oczywiście z surowego kakao można też przygotować kakao do picia oraz czekoladę. Wbrew pozorom, ziarna kakaowca nie wykorzystuje się jedynie do robienia słodkich napojów. Znajdują one zastosowanie jako składnik dodawany do pieczonych mięs oraz sosów. Kakao nadaje im wyjątkowy aromat i nieco goryczkowaty posmak.

Gdzie kupić ziarna kakaowca?

Jak już wspomniano, ziarna kakaowca to zupełnie inny produkt niż zmielone kakao sprzedawane w niemal każdym sklepie. Po całe ziarna kakao najlepiej udać się do sklepu ze zdrową żywnością lub poszukać produktu w sklepach internetowych. Całe ziarna znajdziemy w opakowaniach o wadze od kilkuset gramów do kilograma. Na ziarnach może być widoczny biały nalot, którego nie trzeba się obawiać, ponieważ jest zjawiskiem zupełnie naturalnym. Niektóre firmy sprzedają także kruszone ziarno kakaowca bez dodatku cukru i innych składników.

Cytrusy

Przepisy z surowym kakao

Surowe kakao jako dodatek możemy wykorzystać w wielu przepisach, szczególnie tych z daniami i napojami wegańskimi. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji.

Wegańskie kakao

Do przygotowania kakao będziemy potrzebować:

  • cztery łyżki surowego kakao, uprzednio odpowiednio zmielonego,
  • szklankę mleka roślinnego (migdałowego lub kokosowego),
  • jedną łyżeczkę miodu,
  • przyprawy do smaku: cynamon lub kurkuma.

Wszystkie składniki należy wymieszać w blenderze do gęstej masy i piany. Następnie płyn przelewamy do szklanek i dolewamy gorącej wody.

kobiety jedzące marchewki

Ciastka kakaowe z surowym kakao

Aby upiec pyszne ciastka kakaowe, trzeba zaopatrzyć się w:

  • kostkę masła,
  • 20 gramów cukru,
  • trzy białka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pięć łyżek kakao,
  • jedną tabliczkę gorzkiej czekolady,
  • jedną łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • szczyptę soli.

Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem i solą, porcjami dodajemy białka jaj i mieszamy mikserem. Przesianą mąkę dodajemy do reszty składników i ponownie miksujemy. Następnie siekamy czekoladę, mielimy ziarna kakaowe i dodajemy do masy. Przygotowane ciasto umieszczamy w lodówce na pół godziny. Po upływie czasu wyciągamy je, wałkujemy i formujemy okrągłe ciastka, które pieczemy przez kwadrans w temperaturze 170 stopni.

 

 

Bibliografia:

  1. I. Y. Berbiye, Raw Cocoa (Theobroma cacao L.) Quality Parameters – with special Reference to West Africa, Hamburg, 2014.
  2. M. Skarżyński, Bezpieczeństwo surowcowe w zakresie ziarna kakaowego a sytuacja polityczna na wybrzeżu kości słoniowej, Przegląd Strategiczny 2015, nr 8.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami. Pyszny, sezonowy deser!

Lody wegańskie

Wegańskie lody. Sprawdź te 3 przepisy idealne na lato

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Spirulina – czym jest i jak działa? Zastosowanie spiruliny

Guarana – właściwości, działanie, rodzaje, gdzie kupić

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować

Tofu

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

Kotlety jaglane z pieczarkami

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu