Przejdź do treści

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Antocyjany – dużo się o nich mówi, ale wiesz, czym właściwie są i dlaczego są tak ważne? Wyjaśnia Michał Kot
Kiszona kapusta to nie tylko świetne panaceum na przeziębienie. Poznaj jej inne właściwości!
Złota owsianka z kurkumą – pyszny patent na lepszą odporność
Co jeść (a czego nie), żeby zasnąć?
Mrożonki – jeść czy nie jeść?

Surimi, czyli biało-różowe paluszki imitujące nogi kraba znajdziemy w niemal każdym hipermarkecie i sklepie rybnym – na ogół na półce z owocami morza. Nazywane powszechnie „paluszkami krabowymi” nie mają jednak wiele wspólnego z mięsem kraba. W Japonii, skąd pochodzą, znane i cenione są od wieków. W Polsce swoją popularność zyskały wraz ze wzrostem zainteresowania orientalnymi smakami. Jaki jest skład i wartości odżywcze surimi? Jak wykorzystać je w kuchni? Podpowiadamy.

Surimi – co to jest?

Surimi to pochodzący z Japonii przysmak, który dosłownie oznacza mieloną rybę. Przed setkami lat, kiedy nie było jeszcze lodówek czy zamrażarek, był to sposób na przechowywanie ryb. Tuż po złowieniu oczyszczano je, siekano, marynowano w soli, dodawano skrobi i przypraw, a następnie formowano małe rolki. Takie paluszki surimi były poddawane dalszej obróbce – pieczono je lub gotowano. W tej formie ryby mogły być przetrzymywane bez obawy przed ich popsuciem.

Jak dziś powstaje surimi? Zasady produkcji paluszków krabowych są bardzo podobne, a dzięki postępowi technologicznemu sam proces ich wytwarzania jest dużo łatwiejszy. Mięso rybie, które na początku jest intensywnie płukane, aby pozbyć się charakterystycznego zapachu, jest mielone na plastyczną masę. Następnie dodawane są do niego odpowiednie składniki, formowane pożądane kształty, które kolejno są gotowane i głęboko mrożone.

Skład i wartości odżywcze surimi

Surimi, mimo że nazywane często paluszkami krabowymi, nie ma nic wspólnego z mięsem kraba. Obecnie do jego produkcji używa się mięsa białych ryb, na ogół mintaja, dorsza lub morszczuka. Rozdrobnioną rybę łączy się z wodą, skrobią ziemniaczaną, jajkami, olejem i przyprawami. Dostępne w sklepach produkty nierzadko zawierają jednak dużo mniej niż wymagane od 40 do 50 proc. mięsa rybiego, dodatkowo są zaś wzbogacane o sztuczne konserwanty i substancje wzmacniające. W skład surimi wchodzą często:

  • stabilizatory – sorbitol, cukier, polifosforan sodu, karagen,
  • konserwanty – benzoesan sodu, sorbinian potasu,
  • barwniki – karmin, ekstrakt z papryki, węglan wapnia,
  • wzmacniacze smaku i zapachu – glutaminian sodu, guanylan dwusodowy, inozynian dwusodowy,
  • ekstrakt krabowy.

Zastanawiasz się, jaka jest wartość odżywcza surimi? Paluszki nie są zbyt kaloryczne – 100 gram produktu to od 80 do 100 kcal, zależy od dokładnego składu produktu. Warto zauważyć, że większą ich część stanowią węglowodany – nawet 50 proc., a także białka i tłuszcze. Ponadto surimi zawierają witaminy z grupy B, kwasy omega-3, selen.

ryby

Właściwości surimi

Czy surimi jest zdrowe? Wszystko zależy od tego, jakiej jakości produkt wybierzesz. Jeśli zdecydujesz się na paluszki krabowe, które mają powyżej 40 proc. mięsa rybiego, a w ich skład nie wchodzą liczne konserwanty i ulepszacze, możesz czerpać z nich wiele korzyści dla swojego zdrowia. Białko pomoże w prawidłowej pracy układu hormonalnego, krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. Jest ono także nośnikiem niektórych witamin i minerałów. Występujące w rybie kwasy omega-3 usprawniają wszystkie procesy życiowe, pozytywnie wpływają na pamięć, poprawiają nastrój, pozwalają zachować młodość i korzystnie oddziałują na rozwój płodowy dziecka. Witaminy z grupy B pobudzają zaś produkcję czerwonych krwinek i usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego. Selen usuwa między innymi wolne rodniki i zwiększa odporność organizmu.

Unsplash

Domowe paluszki surimi

Jeśli jakość dostępnych na rynku paluszków surimi budzi twoje obawy, możesz przygotować je samodzielnie. Wprawdzie ich kształt nie będzie tak idealny, jak tych wyjętych z otaczających każdy paluszek małych folijek, jednak będziesz mieć pewność jakie składniki się w nich znajdują. Jaki jest przepis na paluszki surimi? Do ich przygotowania potrzebujesz ugotowanych filetów białej ryby, sosu ostrygowego, jajek, skrobi ziemniaczanej lub ryżowej, cukru, soli i opcjonalnie – czerwonego barwnika spożywczego. Rozdrobnij rybę widelcem na gładką masę, dodaj sos i wszystkie pozostałe składniki, a następnie dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na rękaw spożywczy i uformuj cienką rolkę. Zawiń wszystko folią i włóż do piekarnika na około 20 do 30 minut, do temperatury 180 st. Celsjusza. Po wystygnięciu możesz podzielić rolkę na mniejsze kawałki i cieszyć się smakiem domowych surimi.

Jak jeść surimi?

Paluszki surimi można jeść surowe, pieczone lub smażone. Mogą być także bazą lub dodatkiem do przygotowania zupy krabowej. Chętnie wykorzystywane są one jako składnik sushi, a także nadzienie do sajgonek. Ze względu na swój delikatny, ale lekko słony smak sprawdzają się w połączeniu z jajkami, awokado i sałatami. W Polsce dużą popularnością cieszą się sałatki z surimi. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze przepisy.

Monika Dziemidowicz / Archiwum prywatne

Sałatka z surimi i jajkiem

Składniki:

  • 200 g paluszków surimi,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • mała cebula,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • majonez,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Paluszki surimi, jajka i ogórki pokrój w kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno poszatkuj. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj z majonezem. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Przed podaniem schłódź sałatkę w lodówce.

Sałatka z surimi i makaronem ryżowym

Składniki:

  • 250 g paluszków surimi,
  • 250 g ugotowanego makaronu ryżowego,
  • puszka kukurydzy,
  • pół czerwonej papryki,
  • ogórek zielony,
  • 100 g żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Paluszki surimi pokrój na kawałki, a ogórka, paprykę i ser żółty – w kostkę. Ugotowany makaron ryżowy przełóż do miski, jeśli chcesz, możesz pokroić go na krótsze nitki. Dodaj do niego pozostałe składniki i zajmij się sosem. Majonez połącz z jogurtem w proporcji 1:1 i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj soli i pieprzu do smaku, a całość udekoruj drobno posiekanym koperkiem.


Źródła:

  1. A. Kukułowicz, Ł. Brzeski, Ocena stanu wiedzy konsumentów na temat bezpieczeństwa spożywanych owoców morza. Probl Hig Epidemiol, 2013.
  2. M. Kwoczek, Ocena bromatologiczna i chemometryczna owoców morza na podstawie ich składu pierwiastkowego, Gdańsk, 2006.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Czy paczkowane, umyte sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Czy paczkowane sałaty gotowe do spożycia to na pewno samo zdrowie? Odpowiada Jagna Niedzielska

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kasza bulgur – właściwości, kalorie, proste przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Cytrusowa sałatka z granatem

Skorzystaj z owoców, które są dostępne zimą. Oto przepis na cytrusową sałatkę z granatem

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Sałatka z pomarańczami – idealna na lunch albo na kolację. Lekka ale sycąca

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Sałatka to nie posiłek? Sprawdź, co zrobić, aby nie była jedynie dodatkiem do dania

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Ocet balsamiczny - cena, właściwości i zastosowanie

Ocet balsamiczny – cena, właściwości i zastosowanie

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

sałatka

6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Sardynki

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

5 największych kuchennych mitów

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

kiszona czerwona kapusta

Kisimy czerwoną kapustę! Skorzystaj z naszego przepisu