Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

O rybach (w kontekście zdrowia) mówi się zazwyczaj jesienią i zimą – wtedy, kiedy nie dociera do nas wystarczająco dużo słońca, aby organizm mógł wytworzyć sobie witaminę D” – piszą autorzy konta „Czytamy etykiety”. W ostatnim ze swoich postów odpowiedzieli więc na pytanie, dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Czytamy Etykiety jest serwisem, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Ostatnio na swoim koncie na Instagramie specjaliści zajęli się tematem jedzenia tłustych ryb.

 

Dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Według Czytamy Etykiety, tłuste ryby:

  • są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów Omega-3. 

    Spożywane regularnie zmniejszają więc występowanie raka piersi. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Guelph. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem ryzyko rozwoju i przerzutów w przypadku tego rodzaju nowotworu.
    Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają zakrzepom.

  • są źródłem jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Ten składnik mineralny przyspiesza też przemianę materii.

  • zawierają witaminę A, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, witaminę D działającą na układ kostny oraz witaminę E, która działa antyoksydacyjnie. Neutralizuje wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się komórek.

  • zawierają łatwo przyswajalne białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Jakie gatunki ryb są najzdrowsze?

  • Makrela
    Dlaczego akurat makrela? Ryba ta zawiera bowiem w swoim składzie m.in. witaminy A, D, E oraz te z grupy B. To też bogactwo składników mineralnych – wapnia, fosforu, cynku, miedzi, jodu czy selenu. Do tego ma wiele kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nic, tylko jeść! Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością. Niektórzy naukowcy uważają, że wędzenie makreli powoduje powstawanie toksycznych, rakotwórczych związków.
  • Łosoś
    Łosoś to jedna z najtłustszych (i najzdrowszych!) ryb, jakie możemy spotkać w sklepach. A co w jej składzie? Podobnie jak u makreli – witaminy, składniki mineralne i duże ilości  kwasów omega-3 i omega-6. Masz ochotę na łososia? Spożywaj tego kupionego u znajomego sprzedawcy. Dzięki temu uchronisz się przed antybiotykami i innymi toksynami.
  • Tuńczyk
    Tuńczyk to jedna z najczęściej kupowanych przez nas ryb. I dobrze, bo jest źródłem białka. Z drugiej jednak strony, w rybach kumuluje się rtęć. Spokojnie. Jedna puszka tygodniowo nie wpłynie na twoje zdrowie. Zalet z jedzenia tuńczyka jest więcej – mowa tutaj o dużych ilościach potasu, niacyny, witaminy D, wapnia, fosforu oraz żelaza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Czy można jeść ryby w ciąży? Odpowiada dietetyczka Anna Reguła

Ryby w ciąży – jakie ryby i owoce morza można jeść w ciąży?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol