Przejdź do treści

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Unsplash
Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Czas na przetwory śliwkowe. 3 wyjątkowe przepisy
Sól himalajska – hit czy kit? Wzięła ją pod lupę Paulina Górska
Znana sieć sklepów wycofuje rodzynki. Mogą być zanieczyszczone groźną dla zdrowia toksyną
Topinambur – przepis na danie ze słonecznika bulwiastego
Syropy z czarnego bzu, pigwy i aronii na przeziębienie. Zrób sobie naturalne antybiotyki

O rybach (w kontekście zdrowia) mówi się zazwyczaj jesienią i zimą – wtedy, kiedy nie dociera do nas wystarczająco dużo słońca, aby organizm mógł wytworzyć sobie witaminę D” – piszą autorzy konta „Czytamy etykiety”. W ostatnim ze swoich postów odpowiedzieli więc na pytanie, dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Czytamy Etykiety jest serwisem, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.

Ostatnio na swoim koncie na Instagramie specjaliści zajęli się tematem jedzenia tłustych ryb.

 

Dlaczego warto jeść tłuste ryby?

Według Czytamy Etykiety, tłuste ryby:

  • są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów Omega-3. 

    Spożywane regularnie zmniejszają więc występowanie raka piersi. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Guelph. Kwasy omega-3 zmniejszają bowiem ryzyko rozwoju i przerzutów w przypadku tego rodzaju nowotworu.
    Kwasy tłuszczowe Omega-3 wpływają także na obniżenie poziomu ciśnienia krwi, rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają zakrzepom.

  • są źródłem jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Ten składnik mineralny przyspiesza też przemianę materii.

  • zawierają witaminę A, która pozytywnie wpływa na kondycję skóry, witaminę D działającą na układ kostny oraz witaminę E, która działa antyoksydacyjnie. Neutralizuje wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się komórek.

  • zawierają łatwo przyswajalne białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Jakie gatunki ryb są najzdrowsze?

  • Makrela
    Dlaczego akurat makrela? Ryba ta zawiera bowiem w swoim składzie m.in. witaminy A, D, E oraz te z grupy B. To też bogactwo składników mineralnych – wapnia, fosforu, cynku, miedzi, jodu czy selenu. Do tego ma wiele kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Nic, tylko jeść! Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością. Niektórzy naukowcy uważają, że wędzenie makreli powoduje powstawanie toksycznych, rakotwórczych związków.
  • Łosoś
    Łosoś to jedna z najtłustszych (i najzdrowszych!) ryb, jakie możemy spotkać w sklepach. A co w jej składzie? Podobnie jak u makreli – witaminy, składniki mineralne i duże ilości  kwasów omega-3 i omega-6. Masz ochotę na łososia? Spożywaj tego kupionego u znajomego sprzedawcy. Dzięki temu uchronisz się przed antybiotykami i innymi toksynami.
  • Tuńczyk
    Tuńczyk to jedna z najczęściej kupowanych przez nas ryb. I dobrze, bo jest źródłem białka. Z drugiej jednak strony, w rybach kumuluje się rtęć. Spokojnie. Jedna puszka tygodniowo nie wpłynie na twoje zdrowie. Zalet z jedzenia tuńczyka jest więcej – mowa tutaj o dużych ilościach potasu, niacyny, witaminy D, wapnia, fosforu oraz żelaza.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Anchois – co to, właściwości odżywcze, gdzie kupić, przepisy na dania z anchois

MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Co to jest? Czy to jeść?

Blanka Lipińska poleca "masło 0 kcal". Dietetyk apeluje: "Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom"

Blanka Lipińska poleca „masło 0 kcal”. Ekspert apeluje: „Zostawmy przekazywanie wiedzy dietetykom”

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Zupa rybna

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Czy sushi jest zdrowe? Anna Reguła podaje 6 faktów na jego temat

Masło ghee

Masło ghee – właściwości, zastosowanie i przepis

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg w kuchni? Jak najbardziej! Wyjaśniamy, dlaczego warto włączyć go do diety

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×