Przejdź do treści

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Tekst o kontrowersjach związanych z popularnymi superfoods. Na zdjęciu: Słoik szklany z brązową cieczą na desce drewnianej - HelloZdrowie
Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać Chinh le Duc/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Superfoods – termin ten określa superżywność i z pewnością znany jest większości osób, które choćby w minimalnym stopniu interesują się tematyką zdrowego odżywania. Są to wszystkie produkty, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Nie wszystkie superfoods są jednak tak zdrowe, jak myślimy.

Czym dokładnie jest superfoods?

Superżywność, czyli superfoods – tym terminem określane są produkty, które są bogate w minerały, witaminy, antyoksydanty oraz inne składniki odżywcze, które mają pozytywne działanie na nasz organizm. Superfoods są produktami pochodzenia naturalnego – mogą to być różne warzywa, zioła, owoce, a także soki i przetwory. Powinny one być składnikiem codziennej diety każdego człowieka.

Na co działają superfoods?

Działanie superfoods jest zwykle kompleksowe, bardzo ważne są zawarte w nich antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu, a tym samym dłużej pozwalają cieszyć się młodością. Nie wszystkie superfoods są jednak zdrowe – niektórych produktów lepiej unikać w swojej diecie.

  • Olej kokosowy

Często mówi się o tym, że jest to najlepszy olej, ponieważ ma średniej długości łańcuchy tłuszczów nasyconych, a ze względu na swoje właściwości zapobiega chorobom, takim jak choroba Alzheimera. Jednak nie jest to poparte badaniami. Niektóre dowodzą wręcz, że zbyt częste spożywanie oleju kokosowego może doprowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Zamiast oleju kokosowego wybierz oliwę z oliwek czy olej lniany.

  • Miód

Miód polecany jest jako zdrowsza alternatywa dla cukru – można go stosować do słodzenia herbaty, napojów czy jogurtu. Poza tym zaleca się jego stosowanie w różnych chorobach. Jednak należy pamiętać, że mimo wszystko jest on pełen cukru, co nie jest dobre dla naszego zdrowia. Podobnie powinno się w swojej diecie unikać syropów, takich jak syrop klonowy czy agawowy. Miód jest bogaty w witaminy, ale traci swoje właściwości pod wpływem temperatury. Jeśli więc posłodzisz gorącą herbatę miodem, to de facto traci on całe swoje właściwości i jest tylko cukrem. Jakie są alternatywy? Unikaj cukru całkowicie w swojej diecie albo sięgnij po ksylitol lub stewię – to naturalne słodziki, które mają bardzo mało kalorii.

  • Sól himalajska i morska

Zarówno sól morska, jak i himalajska są uważane za superfoods. To zdrowsze alternatywy dla zwykłej soli kuchennej, są bogatsze w składniki mineralne, a więc powinny być codziennie stosowane. Nie jest to jednak do końca prawda. Sól himalajska i morska mają co prawda więcej składników mineralnych w składzie, ale ich ilość jest na tyle niska, że nie robią żadnej różnicy w codziennej diecie. Poza tym jest to zwykły chlorek sodu, który ma negatywny wpływ na organizm w nadmiarze. Kupując sól himalajską czy sól morską, możesz mieć wrażenie, że jest zdrowsza i używać jej więcej niż się powinno – stosuj ją ostrożnie.

  • Mleko migdałowe

Migdały są orzechami, które polecane są w codziennej diecie. Są bogate w błonnik, białko, antyoksydanty i minerały. Często więc zakłada się, że mleko migdałowe to najlepszy wybór i świetna alternatywa dla zwykłego mleka. Jednak mleko migdałowe jest pozyskiwane z pozbawionych skórki migdałów, a w procesie tym nie wszystkie składniki odżywcze przenikają do napoju. Dodatkowo na rynku nie brakuje napojów migdałowych, które mają w sobie dodatek cukru – stosuje się go w celu poprawy smaku gotowego produktu.

  • Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna uważana jest za superfoods ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, który odpowiedzialny jest za jaskrawozielony kolor rośliny. Mówi się, że chlorofil pomaga zapobiegać rozwijaniu się nowotworów. W rzeczywistości jednak badania tego nie potwierdzają – trawa pszeniczna nie ochroni przed rakiem, ani nie pomoże w jego leczeniu.

 

Źródło: verywellfit

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: