Przejdź do treści

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać

Superfoods na cenzurowanym. Na te pięć produktów powinnaś uważać Chinh le Duc/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Superfoods – termin ten określa superżywność i z pewnością znany jest większości osób, które choćby w minimalnym stopniu interesują się tematyką zdrowego odżywania. Są to wszystkie produkty, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie ze względu na swoje dobroczynne właściwości. Nie wszystkie superfoods są jednak tak zdrowe, jak myślimy.

Czym dokładnie jest superfoods?

Superżywność, czyli superfoods – tym terminem określane są produkty, które są bogate w minerały, witaminy, antyoksydanty oraz inne składniki odżywcze, które mają pozytywne działanie na nasz organizm. Superfoods są produktami pochodzenia naturalnego – mogą to być różne warzywa, zioła, owoce, a także soki i przetwory. Powinny one być składnikiem codziennej diety każdego człowieka.

czosnek

Na co działają superfoods?

Działanie superfoods jest zwykle kompleksowe, bardzo ważne są zawarte w nich antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia organizmu, a tym samym dłużej pozwalają cieszyć się młodością. Nie wszystkie superfoods są jednak zdrowe – niektórych produktów lepiej unikać w swojej diecie.

  • Olej kokosowy

Często mówi się o tym, że jest to najlepszy olej, ponieważ ma średniej długości łańcuchy tłuszczów nasyconych, a ze względu na swoje właściwości zapobiega chorobom, takim jak choroba Alzheimera. Jednak nie jest to poparte badaniami. Niektóre dowodzą wręcz, że zbyt częste spożywanie oleju kokosowego może doprowadzić do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Zamiast oleju kokosowego wybierz oliwę z oliwek czy olej lniany.

  • Miód

Miód polecany jest jako zdrowsza alternatywa dla cukru – można go stosować do słodzenia herbaty, napojów czy jogurtu. Poza tym zaleca się jego stosowanie w różnych chorobach. Jednak należy pamiętać, że mimo wszystko jest on pełen cukru, co nie jest dobre dla naszego zdrowia. Podobnie powinno się w swojej diecie unikać syropów, takich jak syrop klonowy czy agawowy. Miód jest bogaty w witaminy, ale traci swoje właściwości pod wpływem temperatury. Jeśli więc posłodzisz gorącą herbatę miodem, to de facto traci on całe swoje właściwości i jest tylko cukrem. Jakie są alternatywy? Unikaj cukru całkowicie w swojej diecie albo sięgnij po ksylitol lub stewię – to naturalne słodziki, które mają bardzo mało kalorii.

  • Sól himalajska i morska

Zarówno sól morska, jak i himalajska są uważane za superfoods. To zdrowsze alternatywy dla zwykłej soli kuchennej, są bogatsze w składniki mineralne, a więc powinny być codziennie stosowane. Nie jest to jednak do końca prawda. Sól himalajska i morska mają co prawda więcej składników mineralnych w składzie, ale ich ilość jest na tyle niska, że nie robią żadnej różnicy w codziennej diecie. Poza tym jest to zwykły chlorek sodu, który ma negatywny wpływ na organizm w nadmiarze. Kupując sól himalajską czy sól morską, możesz mieć wrażenie, że jest zdrowsza i używać jej więcej niż się powinno – stosuj ją ostrożnie.

  • Mleko migdałowe

Migdały są orzechami, które polecane są w codziennej diecie. Są bogate w błonnik, białko, antyoksydanty i minerały. Często więc zakłada się, że mleko migdałowe to najlepszy wybór i świetna alternatywa dla zwykłego mleka. Jednak mleko migdałowe jest pozyskiwane z pozbawionych skórki migdałów, a w procesie tym nie wszystkie składniki odżywcze przenikają do napoju. Dodatkowo na rynku nie brakuje napojów migdałowych, które mają w sobie dodatek cukru – stosuje się go w celu poprawy smaku gotowego produktu.

  • Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna uważana jest za superfoods ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, który odpowiedzialny jest za jaskrawozielony kolor rośliny. Mówi się, że chlorofil pomaga zapobiegać rozwijaniu się nowotworów. W rzeczywistości jednak badania tego nie potwierdzają – trawa pszeniczna nie ochroni przed rakiem, ani nie pomoże w jego leczeniu.

 

Źródło: verywellfit

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

chrzan

Chrzan to wciąż niedoceniony naturalny antybiotyk. Dietetyczka mówi, jakie ma właściwości lecznicze

Guma guar – co to, właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz

Chleb

Kto powinien jeść jasny, a kto ciemny chleb? Wyjaśniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Eko, bio, organic - brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

Eko, bio, organic – brzmi chwytliwie, ale co to właściwie oznacza? Tłumaczy eko aktywistka Sylwia Majcher

6 produktów lepszych dla zdrowia kobiet niż superfoods

kobieta w pracy

Czujesz, że tracisz moc? Oto 10 sposobów na zapewnienie sobie energii w ciągu dnia

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Jak sobie poradzić z objadaniem? Radzi dietetyczka Martyna Mańka

Cytrusy

Superfoods przy PCOS. Które produkty warto włączyć do swojej diety?

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Kobieta trzyma herbatę w szklance

Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić

Kobieta

Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowszą wersję czekolady?

Jedz grzyby w święta. „Przekonanie, że są pozbawione wartości odżywczych, to mit” – mówi dietetyczka

śwęta

10 patentów na zdrowe święta. Wypróbuj i zapomnij o dodatkowych kilogramach!

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Jadalne prezenty. Pyszne propozycje do wyboru

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Młody jęczmień – zdrowa moda

Młody jęczmień – zdrowa moda. Poznaj jego właściwości

"Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym"

„Jedzenie jest jak plaster na trudne emocje i jednocześnie jest najczęściej nadużywanym środkiem uspokajającym”

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”