Sól himalajska – skład, właściwości, zastosowanie
Sól himalajska sięga swoją historią do około roku 326 p.n.e. Wojska prowadzone przez Aleksandra Macedońskiego w pobliżu Khewra zatrzymały się i spostrzegły konie liżące słone skały. Od tego momentu, wydobywa się tam sól himalajską.
Sól himalajska – czym jest?
Sól himalajska to sól kamienna o różowym zabarwieniu. Wydobywana jest m.in. w pakistańskim regionie Pendżab. W górskich pasmach Himalajów setki tysięcy lat temu istniał słony ocean. Został wysuszony przez słońce. Jedyną pozostałością po niej jest sól wydobywana do tej pory.
Sól himalajska jest zdrowszym odpowiednikiem zwykłej soli kuchennej, bowiem jest o wiele czystsza.
Sól himalajska – skład
W skład soli himalajskiej wchodzą aż 84 minerały.
Jej główny skład to:
- cynk (2,38 ppm) – wzmacnia odporność
- miedź – zwalcza wolne rodniki i bakterie
- magnez (0,16 g) – – korzystnie oddziaływanie na układ nerwowy
- siarka
- żelazo (38, 9 ppm) – doskonałe dla anemików
- wapń (4,05 g) – korzystnie wpływa na kości i zęby
- sód regulujący gospodarkę wodną organizmu
- fosfor (< 0,1 ppm) – wpływa na układ krwionośny
- selen (0,05 ppm) – wpływa na prawidłowe funkcjonowanie enzymów i układu odpornościowego
- chrom (0,05 ppm) – reguluje stężenie glukozy we krwi.
Sól himalajska – właściwości
Sól himalajska ma wiele cennych właściwości, jednak nie zapominajmy, że jej spożycie nie powinno wynosić więcej niż 1 łyżeczkę dziennie jak każdej soli.
Jej dokładne spożycie najlepiej omówić z własnym lekarzem.
Do jej właściwości należy zaliczyć:
- regulacje ciśnienia krwi
- korzystnie działa na cellulit zmniejszając jego widoczność
- redukuje dolegliwości jelitowe
- usuwa toksyny z naszego organizmu
- nawilża i ujędrnia skórę
- wspomaga leczenie układu oddechowego
- leczy łuszczycę, trądzik, grzybicę
- oczyszcza organizm
- wzmacnia odporność
- wpływa na regulację gospodarki wodnej naszego organizmu
- wspiera leczenie reumatyzmu
- zwalcza infekcje jamy ustnej i gardła.
- wspiera leczenie kamicy nerkowej i żółciowej.
Sól himalajska – zastosowanie
Sól himalajska w głównej mierze wykorzystywana jest w kuchni jako przyprawa. Korzystniejsze dla organizmu ludzkiego użytkowanie jest różowej soli.
Sól himalajska występuje również pod postacią solanek, kąpieli, płukanek, inhalacji.
Sól z powodzeniem można dodawać do kąpieli, ponieważ ma wspaniałe właściwości detoksykujące. Kilogram soli należy rozpuścić w 4 litrach wody. Temperatura wody powinna wynosić 37 stopni Celsjusza. Po rozpuszczeniu soli w wodzie można wejść do wanny. Przy czym nie powinno dodawać się żadnych innych mydeł, płynów, ponieważ mogą one zakłócić wchłanianie się substancji. Taka kąpiel może trwać maksymalnie 30 minut.
Różowa sól jest bardzo dobra do wykonywania peelingu. Gruboziarnista sól wspaniale pomaga pozbywac się martwego naskórka i przyspiesza jego regenerację. taki zabieg pomaga również w walce z uporczywym cellulitem.
Wielu lekarzy poleca wodę z solą morską przy leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej. Łyżkę soli rozpuszczamy w szklance wody. Po taką miksturę sięgamy kilka razy w ciągu dnia do czasu ustąpienia dolegliwości.
Sól ma doskonałe właściwości antybakteryjne. Warto więc sięgać po takie inhalacje z soli w przypadku chorób dróg oddechowych.
Sól himalajska dostępna jest w wielu sklepach internetowych, marketach, dyskontach. Jej cena jest wyższa niż tradycyjnej soli. Jednak nie zapominajmy, że inwestujemy w swoje zdrowie.
się ten artykuł?