3 min.
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś / fot. Jonny Gleason, Unsplash
23.06.2022
Siostra Bożenna dotkliwie o diecie szpitalnej: „Stan odżywienia 70 proc. pacjentów ulega pogorszeniu podczas hospitalizacji”
21.06.2022
Natalia Siwiec uważa, że głodówki są „superzdrowe”. Co na to dietetyczka?
20.06.2022
„W jednej torebce zielonej herbaty jest do 400 gatunków owadów”. Zaskakujące odkrycie naukowców
20.06.2022
Jakie zmiany na cukinii są jadalne, a jakie nie? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
19.06.2022
Chłodnik miętowy z zielonego groszku. Ukojenie po upalnym dniu
Rabarbar kojarzy ci się jedynie z kompotem? Najwyższa pora, żebyś poznała jego inne, dotąd nieznane oblicza. Z rabarbaru można robić muffiny, ciasto czy owsiankę. A naprawdę warto, poznaj go bliżej!
Spis treści
Rabarbar to nie owoc
Jak podkreśla dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz, wbrew temu, co sądzi wiele osób, rabarbar to nie owoc, a warzywo. Sezon na niego trwa od kwietnia do czerwca, ale często można go dostać w sklepach również zimą. Wartość energetyczna rabarbaru to jedynie 15 kcal. Warto wiedzieć też, że jest pełen witamin!
Zaczkiewicz pisze na swoim profilu na Instagramie, że w czerwonej części ogonków liściowych znajduje się sporo witaminy A, ale także C, A, K, B1, B2 i B6. Rabarbar zawiera też kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży oraz tych, które ją planują. Oprócz tego, warzywo to jest świetnym źródłem błonnika korzystnie wpływającego na działanie układu pokarmowego.
Rabarbar ma szerokie zastosowanie w farmakologii
„Antrachinony zawarte w rabarbarze wykazują m.in. działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dlatego są szeroko stosowane w farmakologii” – wyjaśnia Aleksandra Zaczkiewicz.
Jak dodaje ekspertka, rabarbar jest też dobrym źródłem resweratrolu, który ma duże znaczenie w profilaktyce układu krążenia oraz pomaga obniżyć poziom tzw. „złego cholesterolu”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Niektórzy powinni unikać rabarbaru
Dietetyczka podkreśla, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy. Dlatego powinny unikać go osoby z:
- kamicą szczawiową,
- dną (skazą) moczanową,
- osteoporozą.
„Rabarbar może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego też nie jest zalecany dla osób z jego schorzeniami, np. z chorobą Leśniewskiego-Crohna, zespołem złego wchłaniania, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego” – dodaje Zaczkiewicz.
Na szczęście zawartość kwasu szczawiowego w rabarbarze można zmniejszyć. Szczawiany ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze, dlatego warto przed spożyciem go ugotować albo upiec. Jak zaznacza dietetyczka, zawartość kwasu szczawiowego może się wtedy zmniejszyć nawet o połowę.
Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?
Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Profil na Instagramie @razem_po_zdrowie obserwuje ponad 22 tys. osób.
Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.
Spodobał ci się artykuł? Poleć go koleżance
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022