Przejdź do treści

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś / fot. Jonny Gleason, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem
Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

Rabarbar kojarzy ci się jedynie z kompotem? Najwyższa pora, żebyś poznała jego inne, dotąd nieznane oblicza. Z rabarbaru można robić muffiny, ciasto czy owsiankę. A naprawdę warto, poznaj go bliżej!

Rabarbar to nie owoc

Jak podkreśla dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz, wbrew temu, co sądzi wiele osób, rabarbar to nie owoc, a warzywo. Sezon na niego trwa od kwietnia do czerwca, ale często można go dostać w sklepach również zimą. Wartość energetyczna rabarbaru to jedynie 15 kcal. Warto wiedzieć też, że jest pełen witamin!

Zaczkiewicz pisze na swoim profilu na Instagramie, że w czerwonej części ogonków liściowych znajduje się sporo witaminy A, ale także C, A, K, B1, B2 i B6. Rabarbar zawiera też kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży oraz tych, które ją planują. Oprócz tego, warzywo to jest świetnym źródłem błonnika korzystnie wpływającego na działanie układu pokarmowego.

Rabarbar ma szerokie zastosowanie w farmakologii

„Antrachinony zawarte w rabarbarze wykazują m.in. działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dlatego są szeroko stosowane w farmakologii” – wyjaśnia Aleksandra Zaczkiewicz.

Jak dodaje ekspertka, rabarbar jest też dobrym źródłem resweratrolu, który ma duże znaczenie w profilaktyce układu krążenia oraz pomaga obniżyć poziom tzw. „złego cholesterolu”.

Niektórzy powinni unikać rabarbaru

Dietetyczka podkreśla, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy. Dlatego powinny unikać go osoby z:

  • kamicą szczawiową,
  • dną (skazą) moczanową,
  • osteoporozą.

„Rabarbar może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego też nie jest zalecany dla osób z jego schorzeniami, np. z chorobą Leśniewskiego-Crohna, zespołem złego wchłaniania, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego” – dodaje Zaczkiewicz.

Na szczęście zawartość kwasu szczawiowego w rabarbarze można zmniejszyć. Szczawiany ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze, dlatego warto przed spożyciem go ugotować albo upiec. Jak zaznacza dietetyczka, zawartość kwasu szczawiowego może się wtedy zmniejszyć nawet o połowę.

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Profil na Instagramie @razem_po_zdrowie obserwuje ponad 22 tys. osób.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Melasa – właściwości, zastosowanie, rodzaje

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Wiesz, że kwiaty cukinii można jeść? Sylwia Majcher podpowiada, jak je wykorzystać w kuchni

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy witamina D może mieć wpływ na choroby zapalne jelit? Wyjaśnia biotechnolożka Ewa Kowalska

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki kolor będzie najlepszy dla ciebie

Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Czy owoce i warzywa były kiedyś zdrowsze? Odpowiada dietetyk Radosław Smolik

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami