Przejdź do treści

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś

Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś / fot. Jonny Gleason, Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci
Rozsmakuj się w comfort food! Co to takiego i dlaczego jest wyjątkowe?
Jak cukier wpływa na mózg, wygląd i odporność?
Co cukier robi z twoim wyglądem, psychiką i odpornością?
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska
Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Rabarbar kojarzy ci się jedynie z kompotem? Najwyższa pora, żebyś poznała jego inne, dotąd nieznane oblicza. Z rabarbaru można robić muffiny, ciasto czy owsiankę. A naprawdę warto, poznaj go bliżej!

Rabarbar to nie owoc

Jak podkreśla dietetyczka Aleksandra Zaczkiewicz, wbrew temu, co sądzi wiele osób, rabarbar to nie owoc, a warzywo. Sezon na niego trwa od kwietnia do czerwca, ale często można go dostać w sklepach również zimą. Wartość energetyczna rabarbaru to jedynie 15 kcal. Warto wiedzieć też, że jest pełen witamin!

Zaczkiewicz pisze na swoim profilu na Instagramie, że w czerwonej części ogonków liściowych znajduje się sporo witaminy A, ale także C, A, K, B1, B2 i B6. Rabarbar zawiera też kwas foliowy, który jest niezbędny dla kobiet w ciąży oraz tych, które ją planują. Oprócz tego, warzywo to jest świetnym źródłem błonnika korzystnie wpływającego na działanie układu pokarmowego.

Rabarbar ma szerokie zastosowanie w farmakologii

„Antrachinony zawarte w rabarbarze wykazują m.in. działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, dlatego są szeroko stosowane w farmakologii” – wyjaśnia Aleksandra Zaczkiewicz.

Jak dodaje ekspertka, rabarbar jest też dobrym źródłem resweratrolu, który ma duże znaczenie w profilaktyce układu krążenia oraz pomaga obniżyć poziom tzw. „złego cholesterolu”.

Niektórzy powinni unikać rabarbaru

Dietetyczka podkreśla, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy. Dlatego powinny unikać go osoby z:

  • kamicą szczawiową,
  • dną (skazą) moczanową,
  • osteoporozą.

„Rabarbar może podrażniać przewód pokarmowy, dlatego też nie jest zalecany dla osób z jego schorzeniami, np. z chorobą Leśniewskiego-Crohna, zespołem złego wchłaniania, wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego” – dodaje Zaczkiewicz.

Na szczęście zawartość kwasu szczawiowego w rabarbarze można zmniejszyć. Szczawiany ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze, dlatego warto przed spożyciem go ugotować albo upiec. Jak zaznacza dietetyczka, zawartość kwasu szczawiowego może się wtedy zmniejszyć nawet o połowę.

Kisiel z burakiem i rabarbarem

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Profil na Instagramie @razem_po_zdrowie obserwuje ponad 22 tys. osób.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Orzechy pekan – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Rzepa biała i czarna – jak jeść, gdzie kupić, jakie mają wartości?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Pasternak – jak wygląda, właściwości, przepisy. Pasternak a pietruszka

Soczewica – wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Przyjmujesz antykoncepcję hormonalną? Sprawdź, jakie możesz mieć niedobory witamin i minerałów, i jak je uzupełnić

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Jak prawidłowo gotować warzywa? Podpowiadają ekspertki „Czytamy Etykiety”

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

kobieta nad morzem

Zdrowotne shoty. Co w nich siedzi i jakie mają działanie?

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Czy to prawda, że domowy syrop z cebuli pomaga przy przeziębieniu?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie