Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka
Ryby powinny znaleźć się na naszym talerzu 2-3 razy w tygodniu. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków. Makrela, tuńczyk, łosoś, okoń, mintaj, dorsz, szczupak – które najlepiej wybrać? Okazuje się, że na najwięcej korzyści nasz organizm czerpie ze spożywania sardynek. Dlaczego tak się dzieje i jakie korzyści ich spożywanie ma na skórę? Wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz, kosmetolożka.
Dlaczego sardynki?
To, że ryby w diecie mają duże znaczenie dla naszego organizmu, wiedzą chyba wszyscy. Dlaczego jednak to sardynki wygrywają w rankingu na najbardziej zdrowe ryby?
Ryby zimnowodne takie jak sardynki, śledzie, pstrągi, dziki łosoś itp. są doskonałym źródłem białka, niezbędnym do regeneracji organizmu, w tym skóry, na poziomie komórkowym.
Wykazano, że największe korzyści odżywcze zawarte są w małych, niepozornych SARDYNKACH! Rybki te, z uwagi na niewielki rozmiar i żywienie się tylko planktonem mają najmniejszą zdolność do akumulacji rtęci!
– wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz.
Skincoach
Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która na co dzień pracuje w gabinecie w Krakowie. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się wiedzą i pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Jej profil „SkinCoach” staje się coraz bardziej popularny i wcale nas to nie dziwi. Publikowane przez Społowicz informacje przekazane są w ciekawy sposób, pogłębiając wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia jak i diety. Tym razem ekspertka zachęca do włączenia w swoje menu sardynek, dzięki czemu, jak twierdzi, wspomożemy naszą skórę dostarczając jej potrzebnych składników.
RozwińSardynki – dlaczego warto je jeść?
Głównymi składnikami ryb są woda, tłuszcz i białko. Bogate w kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, łagodzą procesy zapalne, przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także obniżają ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak to nie koniec ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm.
Sardynki są kopalnią składników odżywczych:
➡️Kwasy tłuszczowe omega-3 prezentują silne działanie przeciwzapalne, rzadziej chorujemy, co skutkuje dużo wolniejszym starzeniem organizmu.
➡️Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom serca, zmniejszają ryzyko zakrzepów i obniżają ciśnienie krwi. Chronią serca tych, którzy w przeszłości przeszli zawał serca.
➡️Omega-3 są znane z łagodzenia wszystkiego, od trądziku, atopii po łupież.
➡️Korzystnie wpływają na lipidy naskórka, uszczelniają barierę skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
➡️Dowody pokazują, że regularne dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 ma działanie odmładzające skórę. Skóra staje się elastyczna i wolniej pojawiają się na niej zmarszczki.
➡️Informacje wydane przez National Eye Institute mówią, że spożywanie sardynek zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.
➡️Sardynki są jednym z najlepszych źródeł wapnia i witaminy D. Raport z badań nad rakiem opublikowany w czasopiśmie National Cancer Institute wykazał, że spożycie wapnia i witaminy D może być bardzo pomocne w zapobieganiu nowotworom piersi.
➡️Sardynki są dobrym wyborem dla osób nietolerujących laktozy, uczulonych na nabiał lub potrzebujących więcej wapnia w diecie (osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży).
➡️Badania The Journal of Nutrition wykazały, że olej rybny z sardynek wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby komórek odpornościowych.
➡️Sardynki obfitują w witaminy B12, A, D, E, K, niacynę, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i mikroelementy, co pomaga w zapobieganiu wielu chorobom, finalnie wydłużając nasze życie
– wymienia ekspertka.
Zapotrzebowanie dzienne na kwasy tłuszczowe pokryjesz jedząc porcję ryb (150-200g) 2 -3 razy w tygodniu. Jak zaznacza Społowicz, najlepiej jednak spożywać je na świeżo, nie w wersji puszkowanej.
Polecamy
Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Po czym poznasz, że ryba nie nadaje się do jedzenia?
„To, co modne i nowoczesne, nie zawsze jest zdrowe i bezpieczne”. Dietetyczka ostrzega, jakich dań lepiej unikać na weselach
Jakie są najzdrowsze ryby? Sprawdź, które ryby jeść!
się ten artykuł?