Sanepid wziął pod lupę lody z automatu w Zachodniopomorskiem. W prawie połowie próbek wykryto groźne bakterie
W ramach corocznej kontroli sanepid wziął pod lupę wybrane punkty sprzedaży lodów z automatów w zachodniopomorskich kurortach. W 90 z 215 próbek wykryto zawyżoną ilość bakterii Enterobacteriacae. W konsekwencji 11 punktów gastronomicznych zostało zamkniętych.
Sanepid wykrył bakterie w lodach z automatów
Lody z automatu i gofry to jedne z najczęściej wybieranych deserów przez turystów przebywających w popularnych miejscowościach w województwie zachodniopomorskim. A skoro jest zainteresowanie, to wzrasta też liczba nowych punktów sprzedaży tego typu przysmaków, o czym wiedzą doskonale inspektorzy sanepidu. Dlatego też okres wakacji to dla Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie czas wzmożonych kontroli. Co roku bowiem sprawdza wybrane lokale z lodami pod kątem jakości i bezpieczeństwa sprzedawanej żywności.
Na początku lipca wspomniana stacja sanitarno-epidemiologiczna wytypowała do kontroli 43 lokale w miejscowościach popularnych wśród turystów. Pobrano 215 próbek z 43 partii lodów, które były badane głównie pod kątem trzech groźnych bakterii chorobotwórczych: Salmonelli, Listeria monocytogenes oraz Enterobacteriaceae. Wyniki okazały się alarmujące:
„Lody z automatu badane są w kierunku bakterii chorobotwórczych, tj. Salmonelli oraz Listeria monocytogenes oraz w kierunku mikroorganizmów wskaźnikowych, tj. bakterii Enterobacteriacae. Przypadków obecności dwóch pierwszych, znacznie groźniejszych drobnoustrojów, nie odnotowaliśmy” – powiedział „Gazecie Wyborczej” rzecznik WSSE w Szczecinie, Paweł Mayko.
Szczeciński sanepid poinformował, że w 90 z 215 (42 proc.) próbek pobranych z automatów z lodami w zachodniopomorskich miejscowościach, głównie nad morzem, wykryto zbyt wysoką ilość bakterii Enterobacteriaceae. Jak czytamy w komunikacie sanepidu, bakterie te naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. Jednak po spożyciu produktu, w którym znajdują się te drobnoustroje, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Szczególnie narażone są na nie osoby z obniżoną odpornością i chorobami układu pokarmowego.
Konieczność wzmożonych kontroli
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w punktach sprzedaży lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji oraz o braku kontroli wewnętrznej.
„Sytuacja świadczy o dalszej konieczności wzmożonych kontroli i poboru urzędowych próbek żywności w celu wyeliminowania z obrotu lodów pochodzących z niedoczyszczonych maszyn oraz poświadczenia przez przedsiębiorcę produkującego lody z automatu stosowanie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji popartych wynikami badań akredytowanego laboratorium żywności” – podkreśla WSSE.
W konsekwencji sanepid musiał zamknąć aż 11 punktów gastronomicznych, ale – jak zapowiedział – to dopiero początek wakacyjnych kontroli, więc ta liczba może jeszcze ulec zmianie. Właściciele punktów z wykrytymi nieprawidłowościami otrzymali zakaz produkcji i sprzedaży lodów do uzyskania prawidłowych wyników badań. Ponadto zostali obciążeni karą pieniężną, a także nakazem przeprowadzenia dokładnej dezynfekcji automatów z lodami. Sanepid będzie ponownie kontrolował te lokale.
Co więcej, dane z poprzedniego roku wskazują, że nie ma poprawy pod względem jakości sprzedawanych lodów. W 2022 roku w 85 z 195 badanych próbek stwierdzono zwiększoną ilość bakterii Enterobacteriaceae.
Zobacz także
Zamiast drinków z palemką sączysz syrop przeciwgorączkowy? Dowiedz się, dlaczego chorujesz podczas urlopu
Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka
Uwaga na niebieskie lody! Mogą wywołać zaburzenia koncentracji, nadpobudliwość, katar sienny, pokrzywkę i inne reakcje alergiczne
Polecamy
Gumy do żucia w kształcie papierosów na celowniku. „Normalizują zachowania, które są niebezpieczne dla zdrowia”
Salmonella i cała rzesza innych groźnych bakterii w mięsie drobiowym z Lidla. „To powinno stanowić wielki alarm”
Skontrolowali kilkadziesiąt lodziarni w Polsce. Wyniki są niepokojące, posypały się kary
Pianki „marshmallows” mogą być bardzo szkodliwe. Polscy naukowcy przestrzegają szczególnie najmłodszych
się ten artykuł?