Przejdź do treści

Pigwa, czyli polska cytryna

Pigwa (źródło - unsplash.com)
Pigwa (źródło - unsplash.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Termin przydatności do spożycia jabłek? Wiemy, kiedy lepiej ich nie jeść
Źródło: iStockPhoto
Jak układać jedzenie w lodówce? O sposobie, którego (być może) wcześniej nie znałaś, pisze Jagna Niedzielska
Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe
Źródło: iStockPhoto
A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców
Organizujesz grilla? Nie zapomnij o musztardzie, jest dobra dla zdrowia

Pigwa uprawiana jest bardzo często w przydomowych ogródkach. Dlaczego nazywa się ją polską cytryną i jakie ma właściwości medyczne?

Pigwa – informacje ogólne

Pigwa pospolita –Cydonia oblonga – bardzo charakterystyczna roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Jej owoce dojrzewają w naszych sadach, a nawet parkach na jesień, na przełomie września i października. Jej naturalne środowisko to Azja. Do Europy została sprowadzona i bardzo dobrze przyjęła się w naszym klimacie.

W swoich normalnych warunkach ten duży krzew jest w stanie osiągnąć nawet do 5 metrów. W Polsce są to na ogół krzewy o wielkości do 3 metrów. Znaleźć można na niej cienką łuskowatą korowinę, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany. Liście mogą mieć kształt jaja lub są owalne.

Owoce pigwy mają średnice około 6 cm. Bywają jednak owoce, które są o wiele większe i ich waga dochodzi nawet do 1kg. Są one żółte i swoim kształtem bardzo często przypominają jabłka, dlatego nazywane są również owocami jabłkowymi.

Pigwa jest takim owocem, którego nie można jeść na surowo. Są one twarde i kwaśne, Dlatego nazywane są czasem polska cytryną. Jest to wspaniały owoc, który może być bazą do najróżniejszych przetworów, jak również do wspaniałych…nalewek.

Pigwa i właściwości medyczne

W okresie jesienno – zimowym warto mieć pod ręką różnego rodzaju przetwory z pigwy, jeżeli chcemy o siebie zadbać. W skład pigwy wchodzą cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny. Do tego można w niej znaleźć witaminę C odpowiedzialną za odporność naszego organizmu. Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, można zastosować jej naturalny suplement do herbaty. 

Do tego w pigwie zawarte są:

Są to najważniejsze składniki, dzięki którym poprawia się odporność naszego organizmu. Warto poznać składniki odżywcze zawarte w 100 g pigwy, aby zdać sobie sprawę, jak jej obecność może być dla nas ważna. A więc:

  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo – 0.70 mg
  • Magnez – 8 mg
  • Fosfor – 17 mg
  • Potas – 197 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk – 0.04 mg
  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0.020 mg
  • Ryboflawina – 0.030 mg
  • Niacyna – 0.200 mg
  • Witamina B6  – 0.040 mg
  • Kwas foliowy –  3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Białko ogółem – 0.40 g
  • Tłuszcz – 0.10 g
  • Węglowodany – 15.30 g
  • Błonnik – 1.9 g.

100 g pigwy to tylko 57 kcal, dlatego jest ona owocem wskazanym na diecie w formie przetworzonej.

Jest to owoc, który zalecany jest również osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Właściwie to nasiona zawarte w tym owocu mają dobroczynne składniki. Można z nich wykonać macerat lub napar z nasion w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu niestrawność, zgaga, refluks odejdą w zapomnienie. 

Te nasiona to również doskonały motor napędowy dla naszej przemiany materii. Warto więc wprowadzić je do użytku, jeżeli chcemy zadbać o swoją linię. Pigwa jest również wspaniałym wzmocnieniem dla naszej wątroby.

W dawnej medycynie uważano, że pestki pigwy to najlepszy lek na poprawę apetytu. Do dzisiaj można spotkać wiele miejsc, gdzie takie praktyki są stosowane.

Nasiona pigwy wskazane są również do użytkowania w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki, uszkodzeniach żołądka, nieżycie żołądka i jelit.

Nalewka z pigwy

Wiele osób uważa, że nalewka z pigwy jest bardzo dobrym lekiem i często piją ją “na zdrowie”. Nie można zaprzeczyć, że nie mają racji, o ile wszystko utrzymane jest w normie. Warto samemu przyrządzić taką nalewkę w zaciszu własnego domu. 

Wystarczy tylko 2 kg owoców pigwy zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Wszystko trzeba włożyć do słoja odpowiedniej wielkości, zasypać 1 kg cukru. Na końcu przykrywamy wszystko papierem pergaminowym. Po 7 dniach wlewamy 0,5 l spirytusu. Słój powinno zamknąć się na miesiąc, aby owoce mogły się macerować. Nalewkę należy odcedzić przez złożoną gaz i odcisnąć owocową masę. Potem wszystko musimy wymieszać z 0,5l wódki 40% i odstawić na 2 miesiące.  Na samym końcu pozostaje nam…cieszyć się jej smakiem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

czereśnie

Zjadłaś robaczywe czereśnie i zastanawiasz się, czy to mogło ci zaszkodzić? Sprawdź, co mówi dietetyczka w tej sprawie

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Jak przechowywać owoce jagodowe? Podpowiada Jagna Niedzielska

Papaja – wartości odżywcze, właściwości, jak jeść

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Kapary – właściwości zdrowotne, zastosowanie i przepisy

Jabłko

Dietetyczka Zofia Pomes: owoce mogą, a wręcz powinny być spożywane przez osoby z insulinoopornością

Bomby pestycydowe - chemia z... warzywniaka

Chemia z warzywniaka. Te owoce i warzywa to prawdziwe bomby pestycydowe

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić

Lucuma (owoc) – właściwości, cena, przepisy. Gdzie kupić?

Marakuja – co to za owoc, właściwości, przepisy

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Durian – co to jest, właściwości, gdzie kupić?

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Lubisz borówki? I dobrze! Zobacz, jak wpływają na twoją skórę

Podgrzewasz wszystko w mikrofalówce? Sprawdź, które produkty nie powinny do niej trafić

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Buddha bowl – najpiękniejsza miska świata. Pięknie wyglądający posiłek, bogaty w witaminy i wartości odżywcze