Przejdź do treści

Pigwa, czyli polska cytryna

Pigwa (źródło - unsplash.com)
Pigwa (źródło - unsplash.com)
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Pigwa uprawiana jest bardzo często w przydomowych ogródkach. Dlaczego nazywa się ją polską cytryną i jakie ma właściwości medyczne?

Pigwa – informacje ogólne

Pigwa pospolita –Cydonia oblonga – bardzo charakterystyczna roślina wieloletnia z rodziny różowatych. Jej owoce dojrzewają w naszych sadach, a nawet parkach na jesień, na przełomie września i października. Jej naturalne środowisko to Azja. Do Europy została sprowadzona i bardzo dobrze przyjęła się w naszym klimacie.

W swoich normalnych warunkach ten duży krzew jest w stanie osiągnąć nawet do 5 metrów. W Polsce są to na ogół krzewy o wielkości do 3 metrów. Znaleźć można na niej cienką łuskowatą korowinę, stale odpadającą płatami o zmiennym ubarwieniu zależnym od odmiany. Liście mogą mieć kształt jaja lub są owalne.

Owoce pigwy mają średnice około 6 cm. Bywają jednak owoce, które są o wiele większe i ich waga dochodzi nawet do 1kg. Są one żółte i swoim kształtem bardzo często przypominają jabłka, dlatego nazywane są również owocami jabłkowymi.

Pigwa jest takim owocem, którego nie można jeść na surowo. Są one twarde i kwaśne, Dlatego nazywane są czasem polska cytryną. Jest to wspaniały owoc, który może być bazą do najróżniejszych przetworów, jak również do wspaniałych…nalewek.

Pigwa i właściwości medyczne

W okresie jesienno – zimowym warto mieć pod ręką różnego rodzaju przetwory z pigwy, jeżeli chcemy o siebie zadbać. W skład pigwy wchodzą cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejek lotny. Do tego można w niej znaleźć witaminę C odpowiedzialną za odporność naszego organizmu. Zamiast przyjmować witaminę C w tabletkach, można zastosować jej naturalny suplement do herbaty. 

Do tego w pigwie zawarte są:

Są to najważniejsze składniki, dzięki którym poprawia się odporność naszego organizmu. Warto poznać składniki odżywcze zawarte w 100 g pigwy, aby zdać sobie sprawę, jak jej obecność może być dla nas ważna. A więc:

  • Wapń – 11 mg
  • Żelazo – 0.70 mg
  • Magnez – 8 mg
  • Fosfor – 17 mg
  • Potas – 197 mg
  • Sód – 4 mg
  • Cynk – 0.04 mg
  • Witamina C – 15.0 mg
  • Tiamina – 0.020 mg
  • Ryboflawina – 0.030 mg
  • Niacyna – 0.200 mg
  • Witamina B6  – 0.040 mg
  • Kwas foliowy –  3 µg
  • Witamina A – 40 IU
  • Białko ogółem – 0.40 g
  • Tłuszcz – 0.10 g
  • Węglowodany – 15.30 g
  • Błonnik – 1.9 g.

100 g pigwy to tylko 57 kcal, dlatego jest ona owocem wskazanym na diecie w formie przetworzonej.

Jest to owoc, który zalecany jest również osobom z dolegliwościami układu pokarmowego. Właściwie to nasiona zawarte w tym owocu mają dobroczynne składniki. Można z nich wykonać macerat lub napar z nasion w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu niestrawność, zgaga, refluks odejdą w zapomnienie. 

Te nasiona to również doskonały motor napędowy dla naszej przemiany materii. Warto więc wprowadzić je do użytku, jeżeli chcemy zadbać o swoją linię. Pigwa jest również wspaniałym wzmocnieniem dla naszej wątroby.

W dawnej medycynie uważano, że pestki pigwy to najlepszy lek na poprawę apetytu. Do dzisiaj można spotkać wiele miejsc, gdzie takie praktyki są stosowane.

Nasiona pigwy wskazane są również do użytkowania w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej i stanach zapalnych przewodu pokarmowego, uszkodzeniach śluzówki, uszkodzeniach żołądka, nieżycie żołądka i jelit.

Nalewka z pigwy

Wiele osób uważa, że nalewka z pigwy jest bardzo dobrym lekiem i często piją ją “na zdrowie”. Nie można zaprzeczyć, że nie mają racji, o ile wszystko utrzymane jest w normie. Warto samemu przyrządzić taką nalewkę w zaciszu własnego domu. 

Wystarczy tylko 2 kg owoców pigwy zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Wszystko trzeba włożyć do słoja odpowiedniej wielkości, zasypać 1 kg cukru. Na końcu przykrywamy wszystko papierem pergaminowym. Po 7 dniach wlewamy 0,5 l spirytusu. Słój powinno zamknąć się na miesiąc, aby owoce mogły się macerować. Nalewkę należy odcedzić przez złożoną gaz i odcisnąć owocową masę. Potem wszystko musimy wymieszać z 0,5l wódki 40% i odstawić na 2 miesiące.  Na samym końcu pozostaje nam…cieszyć się jej smakiem.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Beauty
Naturell Cynk Organiczny + C, 100 tabletek
12,99 zł
Odporność
Naturell Immuno Hot, 10 saszetek
16,48 zł
Odporność
Estabiom Junior, Suplement diety, 20 kapsułek
28,39 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, ElPol
Przecier z owoców bzu czarnego ElPol, 300 ml
19,50 zł

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Śliwka – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze. Najciekawsze przepisy

Sok z wiśni – przepisy i właściwości

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu? Zaskakujące wyniki nowego badania

Jak długo trzeba jeść awokado, żeby obniżyć poziom cholesterolu?

Witariańskie lato

Witariańskie lato. Poznaj trzy pomysły na warzywa i owoce

Talerz truskawek

Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

kokosowa quinoa

Kokosowa quinoa z truskawkami. Świetna propozycja na śniadanie albo przekąskę w upalny dzień

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

Owoce na kolacje - czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki Czytamy Etykiety

Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki

Herbata z liści malin – właściwości, jak zrobić i gdzie kupić?

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Słyszałaś o oleju z poziomki? Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu odkryli, że jest skarbnicą witamin

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka / istock

Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka 2022 ogłoszone. Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone, a po które warto sięgać?

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Suszone owoce

Suszone owoce – wartości odżywcze, indeks glikemiczny. Jak suszyć owoce?

Flawonoidy w pomidorach koktajlowych

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owoce kaki

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Pieczone zimowe owoce

Suszone morele

Jak wybrać dobre suszone morele? „Pomarańczowe morele mają dodatek dwutlenku siarki, który zapewnia im intensywny kolor” – wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka

Jak pić herbatę z cytryną, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia chemiczka Sylwia Bogdan

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

×