Przejdź do treści

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza? / Zdjęcie: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!
Wegański jogurt kokosowy z figami. Pyszne i pożywne śniadanie
Tort na śniadanie? Z pumperniklem i warzywami? Wypróbuj ten pełen zdrowia przepis!
Wzmocnij odporność przed jesienią. Sięgnij po produkty, które wspierają układ immunologiczny
Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Regularność jedzonych posiłków jest bardzo ważna w kontekście przybierania na wadze i rozwijania się takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca – podkreśla Aleksandra Zaczkiewicz, dietetyczka z poradni dietetycznej „Razem po zdrowie”. Z czego wynika ta zależność i co tak naprawdę powinniśmy rozumieć przez określenie regularne jedzenie posiłków?

Regularne jedzenie posiłków – co to znaczy?

Czy regularne jedzenie posiłków to jedzenie codziennie o tych samych porach w ciągu dnia? A może jedzenie co 3-4 godziny w ciągu dnia? – to pytanie zadała swoim obserwatorom Aleksandra Zaczkiewicz, autorka instagramowego profilu „Razem po zdrowie”, zwracając uwagę na fakt, że rozbieżność w interpretowaniu tego określenia może mieć wpływ na to, jak się do niego dostosowujemy. Co z kolei może bezpośrednio przekładać się na nasze nawyki żywieniowe i samopoczucie.

Jak podkreśla dietetyczka, organizm potrzebuje regularnego dostarczania energii, którą wydatkuje przez cały dzień.

„Pokarm ulega wchłonięciu i przetworzeniu, a energia i składniki odżywcze dostarczone wraz z nim zostają wykorzystane na podtrzymanie funkcji życiowych oraz bieżącą aktywność organizmu” – wyjaśnia ekspertka.

Nieregularne jedzenie sprzyja otyłości

Co się dzieje z naszym organizmem, kiedy spożywamy posiłki nieregularnie? Zdaniem dietetyczki taki styl żywienia sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. „Podczas zbyt długich przerw między posiłkami organizm może ratować się obniżeniem tempa przemiany materii, co powoduje, że z kolejnych posiłków gromadzi na zapas potrzebną mu energię” – wyjaśnia.

„Osoby spożywające posiłki nieregularnie mają mniejszą termogenezę, a więc narażone są na dodatki bilans energetyczny, a w konsekwencji na wzrost masy ciała” – dodaje.

Ekspertka zaznacza, że brak regularności w spożywaniu posiłków sprawia, że doświadczamy uczucia głodu, przez co chętniej sięgamy po produkty słodkie lub tłuste. Dlaczego tak się dzieje? „Organizm, wysyłając takie sygnały, zmierza do jak najszybszego wyrównania niedoborów energetycznych” – tłumaczy. Sięgając po słodycze zapominamy jednak, że one dają nam co prawda szybki zastrzyk energii i podnoszą poziom cukru, ale tylko na chwilę.

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Zalety regularnych posiłków

Jak wyjaśnia dietetyczka, regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia sprawia, że organizm przyzwyczaja się do ciągłego dostarczania odpowiedniej dawki energii i składników odżywczych. Dzięki czemu potrafi nimi racjonalnie gospodarować.

„Spożywanie posiłków nie rzadziej niż co 3-4 godziny powoduje, że organizm nie musi nastawiać się na dłuższe okresy głodu i nadmiernie gromadzić zapasów” – pisze Aleksandra Zaczkiewicz.

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Jej profil na Instagramie obserwuje już 23 tys. osób.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Maltitol – zastosowanie, szkodliwość, kalorie, cena

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Zjadłaś przeterminowane jedzenie? Uważaj nie tylko na zatrucie pokarmowe

Wybierasz się na grzyby? Sprawdź, czy możesz je później zamrozić

Kiełki rzodkiewki – właściwości, zastosowanie, hodowla

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

Kiełki lucerny – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Bazylia – odmiany, właściwości i zastosowanie

Zamiast świeżych wybierasz mrożone warzywa? Sprawdź, czy to zdrowe

Źródło: iStockPhoto

A Ty, co wiesz o pomidorach? Sylwia Majcher o właściwościach i upodobaniach tych… owoców

Kiełki brokułowe – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Kiełki słonecznika – właściwości, wartości odżywcze, hodowla

Agnieszka Pocztarska

Spożyć „przed” i „po” – czym różnią się te sformułowania na etykietach żywności? Wyjaśnia Agnieszka Pocztarska [WIDEO]

Pieprz cayenne – dawkowanie, właściwości, zastosowanie

Kiełki fasoli mung – wartości odżywcze, właściwości i hodowla

Korzystanie z lodówki też odbywa się według pewnych zasad.

Jak dobrze korzystać z lodówki? Niewiele osób zna odpowiedź na to z pozoru banalne pytanie

Karagen (E407) – stabilizator w żywności i kosmetykach

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Soczewica czerwona – wartości odżywcze, gotowanie, przepisy

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami