Przejdź do treści

Przybierasz na wadze, masz ochotę na słodkie i tłuste? To może być wina nieregularnego spożywania posiłków

Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza?
Regularne jedzenie posiłków - co to oznacza? / Zdjęcie: Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne
7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba
Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Mąka sezamowa – zastosowanie, jak zrobić ją samodzielnie
Nie tylko picie kawy. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Regularność jedzonych posiłków jest bardzo ważna w kontekście przybierania na wadze i rozwijania się takich chorób jak insulinooporność czy cukrzyca – podkreśla Aleksandra Zaczkiewicz, dietetyczka z poradni dietetycznej „Razem po zdrowie”. Z czego wynika ta zależność i co tak naprawdę powinniśmy rozumieć przez określenie regularne jedzenie posiłków?

Regularne jedzenie posiłków – co to znaczy?

Czy regularne jedzenie posiłków to jedzenie codziennie o tych samych porach w ciągu dnia? A może jedzenie co 3-4 godziny w ciągu dnia? – to pytanie zadała swoim obserwatorom Aleksandra Zaczkiewicz, autorka instagramowego profilu „Razem po zdrowie”, zwracając uwagę na fakt, że rozbieżność w interpretowaniu tego określenia może mieć wpływ na to, jak się do niego dostosowujemy. Co z kolei może bezpośrednio przekładać się na nasze nawyki żywieniowe i samopoczucie.

Jak podkreśla dietetyczka, organizm potrzebuje regularnego dostarczania energii, którą wydatkuje przez cały dzień.

„Pokarm ulega wchłonięciu i przetworzeniu, a energia i składniki odżywcze dostarczone wraz z nim zostają wykorzystane na podtrzymanie funkcji życiowych oraz bieżącą aktywność organizmu” – wyjaśnia ekspertka.

Nieregularne jedzenie sprzyja otyłości

Co się dzieje z naszym organizmem, kiedy spożywamy posiłki nieregularnie? Zdaniem dietetyczki taki styl żywienia sprzyja gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. „Podczas zbyt długich przerw między posiłkami organizm może ratować się obniżeniem tempa przemiany materii, co powoduje, że z kolejnych posiłków gromadzi na zapas potrzebną mu energię” – wyjaśnia.

„Osoby spożywające posiłki nieregularnie mają mniejszą termogenezę, a więc narażone są na dodatki bilans energetyczny, a w konsekwencji na wzrost masy ciała” – dodaje.

Ekspertka zaznacza, że brak regularności w spożywaniu posiłków sprawia, że doświadczamy uczucia głodu, przez co chętniej sięgamy po produkty słodkie lub tłuste. Dlaczego tak się dzieje? „Organizm, wysyłając takie sygnały, zmierza do jak najszybszego wyrównania niedoborów energetycznych” – tłumaczy. Sięgając po słodycze zapominamy jednak, że one dają nam co prawda szybki zastrzyk energii i podnoszą poziom cukru, ale tylko na chwilę.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Anna Lewandowska / Archiwum prywatne

Zalety regularnych posiłków

Jak wyjaśnia dietetyczka, regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia sprawia, że organizm przyzwyczaja się do ciągłego dostarczania odpowiedniej dawki energii i składników odżywczych. Dzięki czemu potrafi nimi racjonalnie gospodarować.

„Spożywanie posiłków nie rzadziej niż co 3-4 godziny powoduje, że organizm nie musi nastawiać się na dłuższe okresy głodu i nadmiernie gromadzić zapasów” – pisze Aleksandra Zaczkiewicz.

Aleksandra Zaczkiewicz – kim jest?

Aleksandra Zaczkiewicz jest dyplomowanym dietetykiem i właścicielką „Razem Po Zdrowie” – Poradni Dietetycznej i Sklepu ze Zdrową Żywnością. Swoją działalność prowadzi na terenie Dąbrowy Tarnowskiej, Tarnowa oraz on-line. Jej profil na Instagramie obserwuje już 23 tys. osób.

Ekspertka stale poszerza swoją wiedzę, biorąc udział w licznych konferencjach naukowych oraz w szkoleniach organizowanych przez najważniejsze instytucje w Polsce, zajmujące się dietetyką oraz medycyną.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mąka z amarantusa – właściwości, indeks glikemiczny

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Czy GMO to faktycznie samo zło? Odpowiada biotechnolog Dawid Polak

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Olej z wiesiołka – na co pomaga, jak stosować, jaki wybrać

Kobieta w grubym swetrze z kubkiem z gorącym napojem w dłoniach, w tle rozmyty jesienny pejzaż

5 najważniejszych błędów żywieniowych, które popełniamy zimą. Tłumaczy dietetyczka

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

Flawonoidy – czym są, gdzie występują, rola w diecie

Owsianka na wodzie – jak przygotować zdrowe śniadanie?

Świąteczne obżarstwo / istock

„Nic nie zmieszczę, no może jeszcze kawałek serniczka”. Dlaczego mówi się, że na deser mamy drugi żołądek?

Owoce kaki – właściwości i zastosowanie jabłka orientu

Herbata z imbirem (zimowa) – przepis na zdrowie

Zaskakujące fakty o czekoladzie. Sprawdź, czego jeszcze o niej nie wiedziałaś

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Kmin rzymski – właściwości, skutki uboczne

Chlebek bananowy bezglutenowy – przepisy i właściwości

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Kobieta leży na łóżku

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Zupa marchewkowa

Aromatyczna zupa marchewkowa z pikantną nutą. Sprawdź przepis

Koszenila – barwnik spożywczy z suszonych owadów. Czy jest szkodliwa?

Tapioka – pozyskiwanie, właściwości, zastosowanie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 przepisów dla miłośników awokado

12 przepisów na sałatki wigilijne

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

5 największych kuchennych mitów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pączek

Co cukier robi z twoim mózgiem? Nie będziesz zadowolona

×