Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka
Słodycze cieszą nasze podniebienia, dlatego tak trudno z nich zrezygnować. Codzienne spożywanie cukru w dużych ilościach może nam się jednak odwdzięczyć w przyszłości cukrzycą. W jaki sposób odpędzić od siebie ochotę na słodycze i pozbyć się jej raz na zawsze? Wyjaśnia dietetyczka Zofia Pomes na swoim profilu na Instagramie „Holistycznie zdrowi”.
Cukrowy rollecoaster
W czasie pandemii koronawirusa, kiedy wiele osób pracuje z domu, o wiele łatwiej o podjadanie. Do kawki batonik, w trakcie pracy kilka cukierków i jeszcze deser po obiedzie. Być może w wirze obowiązków nie masz czasu na posiłek, więc sięgasz po słodycze, by zabić głód. A z każdym dniem słodkich produktów w diecie przybywa, ponieważ apetyt na nie rośnie wraz z jedzeniem. Jak zatrzymać tę cukrową karuzelę?
Żeby jeść mniej słodyczy, jedz więcej… odżywczego jedzenia – radzi dietetyczka Zofia Pomes.
Ekspertka wyjaśnia, że znane z pewnością wszystkim hasło reklamowe „Głodna nie jesteś sobą” zawiera w sobie wiele prawdy.
Głodny, niedożywiony organizm (nawet nie tyle co ilościowo, ale jakościowo), jest bardziej podatny na wszystkie bodźce z zewnątrz.
Dodatkowo dieta bogata w węglowodany proste powoduje glukozowego rollercoastera we krwi, co może skutkować często niepohamowaną ochotą na zjedzenie czegoś słodkiego „tu i teraz” – tłumaczy.
Jak zbilansować dietę?
Dietetyczka zaznacza, że już po pierwszych tygodniach zbilansowanego jadłospisu ochota na słodycze odchodzi. Na co należy zwrócić uwagę?
- Pamiętaj o białku w każdym posiłku, białko zwiększa produkcję neuropeptydu YY, który hamuje apetyt, 20-25g w każdym posiłku będzie ok przy 3-4 posiłkach dziennie w przypadku większości osób.
- Kup owoce, na jakie masz ochotę, trzymaj pełną miskę blisko miejsca, w którym spędzasz dużą część dnia (np. na biurku lub stole, przy którym pracujesz, uczysz się). Wybór owocu będzie zawsze o niebo lepszy niż zjedzenie paczki ciasteczek i popicie jej sokiem.
- Nie bój się tłuszczów. Stosuj na co dzień oliwię, olej lniany, olej z wiesiołka czy olej z czarnuszki. Tłuszcz to również jeden z czynników wpływających na sytość. Poza tym jest nośnikiem witamin A,D,E i K oraz innych substancji wartościowych dla naszego zdrowia. Np. kurkumina lepiej przyswaja się w jego towarzystwie.
- Dbaj o to, by posiłki były komponowane z uwzględnieniem indeksu glikemicznego, to na prawdę wiele zmienia, kiedy w ten sposób skomponowana dieta powoduje, że poziom energii jest w ciągu dnia na podobnym poziomie, a głód nie łapie nas znienacka
– wyjaśnia Pomes.
Holistycznie Zdrowi
Kim jest Zofia Pomes? Jak sama o sobie mówi, to „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczka”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie. W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOS, insulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.
RozwińPolecamy
Zajadasz smutki słodyczami? To błędne koło, które może prowadzić do depresji
Nowy groźny trend wśród młodzieży. Szkoły ostrzegają przed snusami
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
„Pacjenci słysząc o 'ludziach-zombie’ rezygnują z niezbędnego leczenia”. Medycy rozprawiają się z mitami dotyczącymi fentanylu
się ten artykuł?