Produkty, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie
Czujesz się ociężale, miewasz bóle brzucha, zawroty głowy, nagłe spadki energii? Pamiętaj, to co jesz, ma duży wpływ na twoje samopoczucie. Poznaj 5 produktów, niekorzystnie wpływających na twoje zdrowie.
Ludzki organizm zasiedlony jest przez zróżnicowane drobnoustroje, stanowiące mikrobiom niezbędny do prawidłowego funkcjonowania makroorganizmu. To co jemy, ma niezwykle istotny wpływ na środowisko jelitowe, a co za tym idzie, wysoko przetworzona żywność zawierająca duże ilości dodatków chemicznych, działa bardzo niekorzystnie. Badania pokazują, że zdrowa i zbilansowana dieta, pozytywnie wpływa nie tylko na nasze samopoczucie fizyczne, ale i psychiczne. Dlatego też zaburzenie równowagi pomiędzy dobrymi a złymi bakteriami, może doprowadzić do rozwoju zapalnej choroby jelit, otyłości, cukrzycy, jak i problemów z nastrojem.
Oto 5 składników, negatywnie wpływających na nasze samopoczucie:
Napoje gazowane
Słodkie napoje gazowane, smakowe wody, mrożone herbaty, cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza pośród młodzieży. Choć po ich wypiciu na początku czujemy gwałtowny przypływ energii, to nagły spadek cukru we krwi, który ma miejsce po pewnym czasie sprawia, że szybko stajemy się senni i znużeni. Niektóre napoje gazowane zawierają duże ilości kofeiny, której nadmierne spożycie może przyczynić się do nawracających bólów głowy, bezsenności, jak i stanów lękowych. Zawarta w nich niezliczona ilość konserwantów i różnego rodzaju substancji chemicznych, niekorzystnie wpływa na nerki, a dwutlenek węgla może doprowadzić do nadkwasoty czy problemów z wchłanianiem substancji odżywczych. Nie sposób zapomnieć również o dużej ilości cukru lub słodzików, których nadmierne spożycie przyczynia się nie tylko do nadwagi, ale także do stanów zapalnych trzustki.
Przetworzona żywność
Do produkcji wysoko przetworzonej żywności wykorzystuje się duże ilości cukru, tłuszczu jak i soli. Co więcej, niektóre produkty wzbogacone są szkodliwym dla zdrowia glutaminianem sodu, który wzmacniając ich smak i zapach sprawia, że stają się smaczniejsze. Badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii dowodzą, że osoby spożywające przez dłuższy czas wysoko przetworzone produkty, były o wiele bardziej narażone na depresję w porównaniu do tych, które odżywiały się zdrowo. Na uwagę zasługuje również fakt, że fast foody przyczyniają się do problemów żołądkowych, odpowiedzialne są za zawroty głowy, uczucie niepokoju, podnoszą ryzyko otyłości jak również zachorowania na nowotwory. Choć unikanie wysoko przetworzonej żywności dla niektórych nie jest łatwe, ze względów zdrowotnych warto ograniczyć jej spożywanie.
Przetworzone mięsa
Na półkach sklepowych, obok ekologicznych mięs i wędlin, ukryte są wysoko przetworzone szynki, parówki, konserwy, zawierające duże ilości azotanów, konserwantów, barwników i sztucznych dodatków, powodujących wahania nastroju, zatrzymanie wody w organizmie, wzdęcia, bóle brzucha i głowy.
Chipsy
Mimo iż ziemniaki, z których produkowane są chipsy, zawierają witaminę C, beta-karoten, potas i fosfor, to poddane długotrwałemu smażeniu stają się szkodliwe dla naszego organizmu. Uwalniany podczas obróbki termicznej akrylamid, charakteryzuje się wysoką toksycznością. Jego regularne spożywanie może doprowadzić do zniszczenia systemu nerwowego, poprzez zahamowanie przekaźnictwa nerwowego, jak i do powstania nowotworu. Choć sód, główny składnik soli, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to w nadmiarze podnosi ciśnienie tętnicze, co w konsekwencji może doprowadzić do problemów z układem krążenia. Co więcej, duża ilość sodu ukryta jest również w solonych orzeszkach ziemnych, dlatego też te niesolone i nieprażone są o wiele zdrowszą alternatywą.
Owoce i warzywa
Zaskakujące? Oczywiście szkodliwe są tylko te zawierające dużą ilość pestycydów, które od dawna nie cieszą się dobra sławą. Pestycydy niszczą grzyby, chwasty i owady, a tym samym sprawiają, że owoce i warzywa wyglądają niemalże jak z bajki – duże, piękne i jędrne. Jednak to tylko pozory, bowiem pestycydy stosowane w rolnictwie, mogą doprowadzić do problemów żołądkowych, zatruć, bólu głowy. Na szczęście nie jesteśmy skazani na owoce i warzywa pochodzące z upraw konwencjonalnych, możemy zdecydować się na ekologiczne, które choć wyglądem znacznie odbiegają od tych przepełnionych szkodliwymi substancjami, są zdecydowanie zdrowsze.
Zobacz także
Koronawirus a choroba Hashimoto. Czy osoby z chorą tarczycą są w grupie podwyższonego ryzyka?
Koronawirus jest szczególnie groźny dla pacjentów z AZS ze współistniejącą astmą. Tu wiek pacjenta nie ma żadnego znaczenia
Koronawirus a choroby płuc i palenie papierosów. Czy zarażenie zawsze skończy się na intensywnej terapii?
Polecamy
Pij wodę jesienią! Poznaj 4 najważniejsze powody, dla których warto to robić
Siedem sygnałów, które wskazują na to, że źle się odżywiasz
Anna Czartoryska-Niemczycka przyznała się do „5 minut dla siebie”. To jej sposób na złapanie oddechu od trudów macierzyństwa
Efekt Nocebo, czyli siła negatywnych myśli w medycynie
się ten artykuł?