Przejdź do treści

Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu
Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Jesteś uczulona na gluten? Sprawdź, czy przypadkiem nie kupiłaś produktów, przed którymi ostrzega GIS. Zostały wycofane ze sprzedaży, ponieważ, wbrew zapowiedziom na etykiecie, zawierały gluten.

Produkty „bezglutenowe” wycofane ze sprzedaży

Nie możesz jeść glutenu, więc gdy idziesz do sklepu śmiało sięgasz po produkty z napisem „bezglutenowe”? Niestety czasem możesz się oszukać. Główny Inspektor Sanitarny informuje na swojej stronie internetowej, że firma LYOFOOD Sp. z o.o. wycofuje wskazane poniżej dania gotowe oznakowane jako bezglutenowe. Wykryty w nich został gluten.

  1. Jajecznica meksykańska, nr partii: L106, L156 01, L157 01;
  2. Krem brokułowo- szpinakowy,nr partii: L109 01;
  3. Krem brookułowo- szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni, nr partii: L179 01;
  4. Ekologiczne chili sin carne, nr partii: L83 01, L173 01;
  5. Eko chili sin carne, nr partii: L49 01.

„Produkty wskazane w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu” – zaznacza GIS, dodając, że może to wywołać reakcję alergiczną.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Pierogi

Co to jest gluten?

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny, które występują w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Ale może znajdować się również w owsie, który został zanieczyszczony tymi zbożami w trakcie zbiorów, transportu albo przechowywania.

Dla osoby, która jest zdrowa, gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa. Jest jednak szkodliwy dla tych, którzy chorują na celiakię, są uczuleni na gluten albo cechuje ich nadwrażliwość na ten składnik.

Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • biegunki,
  • zaparcia,
  • uczucie ciągłego, narastającego zmęczenia,
  • nudności,
  • wymioty,
  • bóle i zawroty głowy.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tryptofan i jego wpływ na poziom serotoniny. Gdzie go znajdziemy?

Zwróć uwagę na te sygnały. Może się okazać, że nie tolerujesz glutenu

Komu owoce mogą szkodzić? Sprawdziłyśmy!

10 produktów, na które alergicy muszą uważać

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Domowy chleb na zakwasie – na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania?

Mleko bez laktozy

Mleko bez laktozy – uczulenie i nietolerancja na składnik

Migdały na mąkę

Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Celiakia - co jeść na diecie bezglutenowej?

Celiakia – objawy, badania, dieta. Powikłania choroby trzewnej

Chleb

Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz

Gryka poprawia apetyt, wzmacnia jelita, zmniejsza ciśnienie krwi. Z czym ją jeść? Sprawdź nasze przepisy!

Smoczy owoc – co to jest, jak jeść, jakie ma właściwości?

Kutia od A do Z. Pełna zdrowia słodycz, na którą czekamy przez cały rok!

Zdrowe przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej: warzywny pasztet, domowe gofry

Dłoń

Mama Alergolog: nikiel jest jednym z najczęstszych haptenów uczulających polską populację

Gluten – dlaczego działa na nas jak narkotyk?

Jajka a gluten - istnieje zależność?

Jesteś na diecie bezglutenowej? Sprawdź, czy możesz jeść jajka od kur karmionych ziarnem

Kasza jaglana – bezglutenowa królowa. Wartości odżywcze, przepisy

Kuchnia azjatycka

Syndrom chińskiej restauracji – jakie są objawy? Wyjaśnia alergolożka Joanna Jamroz-Brzeska

Alergia na trawy i pyłki

Alergia na trawy – objawy i leczenie alergii na pyłki traw

Żywność przeciwko alergii. Które potrawy zmniejszają ryzyko rozwoju alergii?

Kobieta leży na skórzanej kanapie, pod kocem, podparta na poduszce i wyciera nos chusteczką. Obok na owalnym stoliku stoją jabłka, słoik pudełko z chusteczkami i kubek z cherbatą.

Alergie krzyżowe. Czego nie jeść, jeśli jesteś alergikiem?

Nietolerancja histaminy - jakie są objawy i czym jest histamina?

Nietolerancja histaminy – jakie są objawy i czym jest histamina?

Coraz więcej dzieci ma alergię na krowie mleko/iStock

Jakie są przyczyny alergii na mleko krowie u dzieci? Wyjaśnia alergolożka

Lek z balsamem peruwiańskim

Balsam peruwiański – zastosowanie i przeciwwskazania

×