2 min.
Produkty oznakowane jako bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu

Produkty bezglutenowe wycofane ze sprzedaży. Powód? Wcale nie były bez glutenu/ iStock
18.05.2022
Chcesz wiedzieć, skąd są twoje truskawki? Zwróć uwagę na ich szypułki
18.05.2022
„Uważaj na zgorzknienie organizmu!” – ostrzega dietetyk dr Damian Parol i podpowiada, jak do niego nie doprowadzić
16.05.2022
Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!
14.05.2022
Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!
14.05.2022
Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli
Jesteś uczulona na gluten? Sprawdź, czy przypadkiem nie kupiłaś produktów, przed którymi ostrzega GIS. Zostały wycofane ze sprzedaży, ponieważ, wbrew zapowiedziom na etykiecie, zawierały gluten.
Produkty „bezglutenowe” wycofane ze sprzedaży
Nie możesz jeść glutenu, więc gdy idziesz do sklepu śmiało sięgasz po produkty z napisem „bezglutenowe”? Niestety czasem możesz się oszukać. Główny Inspektor Sanitarny informuje na swojej stronie internetowej, że firma LYOFOOD Sp. z o.o. wycofuje wskazane poniżej dania gotowe oznakowane jako bezglutenowe. Wykryty w nich został gluten.
- Jajecznica meksykańska, nr partii: L106, L156 01, L157 01;
- Krem brokułowo- szpinakowy,nr partii: L109 01;
- Krem brookułowo- szpinakowy z Mozarellą i pestkami dyni, nr partii: L179 01;
- Ekologiczne chili sin carne, nr partii: L83 01, L173 01;
- Eko chili sin carne, nr partii: L49 01.
„Produkty wskazane w komunikacie nie powinny być spożywane przez osoby z alergią na gluten/nietolerancją glutenu” – zaznacza GIS, dodając, że może to wywołać reakcję alergiczną.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
Co to jest gluten?
Gluten jest mieszaniną białek roślinnych – gliadyny i gluteniny, które występują w bielmie zbóż: pszenicy, jęczmieniu i życie. Ale może znajdować się również w owsie, który został zanieczyszczony tymi zbożami w trakcie zbiorów, transportu albo przechowywania.
Dla osoby, która jest zdrowa, gluten nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa. Jest jednak szkodliwy dla tych, którzy chorują na celiakię, są uczuleni na gluten albo cechuje ich nadwrażliwość na ten składnik.
Objawami wskazującymi na niewłaściwą reakcję organizmu na ten składnik w pokarmie są m.in.:
Zobacz także

„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska

„Gluten w zdrowej diecie – może być czy lepiej sobie darować? – pyta (i odpowiada!) Monika Ciesielska, dietetyczka

„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
Spodobał ci się artykuł? Polec go przyjaciółce
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022
„Może pełnić ważną funkcję w zapobieganiu otyłości i insulinooporności”. O brązowej tkance tłuszczowej, którą warto mieć, mówi dr Iwona Boniecka

03.04.2022