Przejdź do treści

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Makaron
Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny/ Pexels, fot. Sarah Chai
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem popularnego makaronu pełnoziarnistego. Jak wykazano, w trzech rodzajach produktu stwierdzono wysoki poziom wytwarzanych przez grzyby toksyn szkodliwych dla człowieka. Niestety część wycofanych partii została już sprzedana.

GIS wycofał popularny makaron

Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił wycofanie ze sprzedaży kilku partii makaronu żytniego eko marki Bartolini. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w kilku partiach produktu.

„Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.

Firma Tabit, odpowiedzialna za produkcję makaronu, powiadomiła swoich odbiorców o wystąpieniu zanieczyszczenia i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania produktów ze sklepów. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.

Niestety część wycofanych produktów została sprzedana. Jak ostrzega GIS, nie należy spożywać partii wyrobów określonych w komunikacie.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

PROMOCJA
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł

Wycofanie makaronu Bartolini – których partii dotyczy?

Wycofane zostały trzy rodzaje makaronu.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), gniazda Nr 4 (tagliatelle),  masa netto 250 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), świderek, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock.
  • Produkt: Bartolini Eko makaron 100% żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), muszla Nr 2, masa netto 400 g,
  • Numer partii: 06.2024L02
  • Data minimalnej trwałości: 06.2024
  • Producent: P.P.H „TABIT” Sp. z o.o. ul. Kołłątaja 44, 05-402 Otwock
Kobieta z folią

Czym jest ochratoksyna A?

Ochratoksyna A (OTA) to substancja wytwarzana przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium. Wykazuje ona szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Jak informuje GIS, naukowcy w badaniach potwierdzili, że substancja ta ma działanie nefrotoksyczne u różnych gatunków zwierząt i może powodować nowotwory nerek.

Obecność ochratoksyny A jest stwierdzana w różnych produktach spożywczych, w tym w zbożach, konserwach mięsnych, świeżych i suszonych owocach oraz serach.

„OTA jest szybko wchłaniana i dystrybuowana w organizmie, ale proces metabolizmu i wydalania zachodzi powoli, co w połączeniu z jej wiązaniem z białkami w osoczu sprawia, że dochodzi do potencjalnej kumulacji w organizmie” – tłumaczy GIS.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. "Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego"

Ser z Lidla wycofany ze sprzedaży. „Możliwość wystąpienia metalowego ciała obcego”

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła /fot. iStock

Popularny alkohol wycofany ze sprzedaży. Powodem możliwa zawartość kawałków szkła

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu / istock

Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu

Lody

Popularne lody wycofane ze sklepów. Powodem jest zanieczyszczony składnik

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

Wolnowar – co to jest i jaki wybrać? Dania z wolnowaru 

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

×