Po co nam cholesterol? Dietetyczka Zofia Suszka wyjaśnia, czy jest on nam potrzebny do życia
Słyszałaś, że cholesterol jest zły? Dietetyczka Zofia Suszka w jednym ze swoich najnowszych postów na profilu na Instagramie nie zgadza się z tym stwierdzeniem. „Jest on nam bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – pisze ekspertka. Jak działa? Wyjaśniamy.
Cholesterol – potrzebny czy nie?
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca, aby spożycie cholesterolu w diecie nie przekraczało >300 mg/dzień. Najlepszym sposobem regulacji poziomu lipidów we krwi jest zmiana stylu życia i modyfikacja dotychczasowego jadłospisu. Dlaczego to takie ważne? Już samo zmodyfikowanie jadłospisu może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 1/5. A obniżony cholesterol to zmniejszone ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.
Tematem cholesterolu zajęła się w jednym ze swoich ostatnich postów Zofia Suszka, dietetyczka.
„Słyszałaś o tym, że cholesterol jest zły? Pomijając fakt, że zazwyczaj słowa „cholesterol” używa się w kontekście lipoprotein LDL i HDL, z których jedynie LDL może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, cholesterol jest nam potrzebny do życia. Wszystkie hormony płciowe i hormony stresu, np. kortyzol, zbudowane są na bazie cholesterolu.
Cholesterol najpierw zamieniany jest na pregnenolon, a następnie na progesteron, kortyzol i DHEA. Wysoki poziom cholesterolu całkowitego, i często powiązany z tym wysoki poziom LDL, są dla nas niekorzystne, szczególnie w PCOS, które odznacza się większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Jednak mimo wszystko, jest nam on bardzo potrzebny dla prawidłowej gospodarki hormonalnej” – tłumaczy Zofia Suszka, dietetyczka z „Holistycznie Zdrowi”.
Cholesterol – uważajmy na to, co jemy
Specjalistka dodaje, że większość cholesterolu tworzona jest przez nasz organizm, a nie dostarczany z pokarmem – chociaż to, co jemy, ma na niego duży wpływ.
„Kobiety, które drastycznie zmniejszają ilość spożywanych tłuszczów, mogą zrobić sobie krzywdę, ponieważ cholesterol powstaje właśnie na bazie kwasów tłuszczowych” – dodaje dietetyczka.
Dla zdrowia znaczenie ma, jakie tłuszcze wybieramy na co dzień.
Wybierajmy dobre źródła tłuszczów:
RozwińHolistycznie Zdrowi
Zofia Suszka, jak sama o sobie mówi, jest „zafascynowana naturalnym dbaniem o zdrowie dietetyczką”. Specjalistka prowadzi poradnię dietetyczną online „Holistycznie zdrowi” oraz profile w mediach społecznościowych o tej samej nazwie.
W swojej codziennej pracy pomaga najczęściej kobietom z PCOS, insulinoopornością i zaburzeniami miesiączkowania oraz niepłodnością.
Zobacz także
„Nawet 40 proc. kobiet po 30. roku życia ma problemy z nadwagą, a na otyłość cierpi 30 proc. z nich” – mówi bariatra dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly
„Udowodniono, że kawa wykazuje szereg prozdrowotnych działań na pracę organizmu, dlatego znalazła się piramidzie prawidłowego żywienia”- mówi dr Agnieszka Jarosz
Wysoki cholesterol – jakie są przyczyny i objawy? Jak go obniżyć?
Polecamy
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Boski nektar, owoc biblijnego drzewa i fenicka sól
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
się ten artykuł?