Przejdź do treści

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

wegański posiłek w szpitalu / iStock
Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie! / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

„Podawanie pacjentom mięsa jest jak podawanie im papierosów” – czytamy w komunikacie, który w mediach społecznościowych zamieścił Hayek Hospital w Bejrucie. To pierwszy szpital na świecie, który  zrezygnował z karmienia pacjentów produktami odzwierzęcymi.

„Nasi pacjenci budzący się po operacjach nie będą witani szynką”

„Porozmawiajmy o słoniu w salonie”.

Tymi słowami libański szpital Hayek rozpoczyna swój komunikat, w którym dzieli się wiadomością przełomową dla wszystkich roślinożerców: jako pierwsza taka placówka na świecie przechodzi całkowicie na dietę wegańską.

„Od 1 marca nasi pacjenci budzący się po operacjach nie będą witani szynką, serem, mlekiem i jajkami, czyli produktami, które mogłyby przyczyniać się do ich problemów ze zdrowiem” – głosi obwieszczenie.

Skąd taka decyzja?

„Gdy Światowa Organizacja Zdrowia klasyfikuje przetworzone mięso jako rakotwórcze z kategorii 1A, a tytoń i czerwone mięso jako rakotwórcze z kategorii 2A, wtedy podawanie mięsa pacjentom jest jak podawanie im papierosów” – czytamy w informacji prasowej przygotowanej przez szpital.

I dalej:

 „Gdy CDC (Centers for Disease Control and Prevention) deklaruje, że 3 z 4 nowych chorób zakaźnych pochodzi od zwierząt. Gdy naukowo udowodniono, że zbilansowana dieta roślinna nie tylko powstrzymuje rozwój niektórych chorób, ale także może je odwrócić. Wówczas mamy odpowiedzialność za przedsięwzięcie działań i dostosowanie naszych przekonań do naszych działań. Musimy się odważyć i spojrzeć słoniowi w oczy”.

Dla wyjaśnienia – kancerogenne substancje, o których mowa w komunikacie, to w oficjalnej, międzynarodowej klasyfikacji:

  • Grupa 1 – substancje, co do których wiadomo lub istnieje domniemanie, że są rakotwórcze dla człowieka (kategoria 1A – klasyfikacja na podstawie danych epidemiologicznych lub wyników badań dotyczących przede wszystkim ludzi; kategoria 1B, klasyfikacja na podstawie danych epidemiologicznych lub wyników badań dotyczących przede wszystkim zwierząt).
  • Grupa 2- substancje, co do których podejrzewa się, że są rakotwórcze dla człowieka.

Szpitalne menu na bogato

Nowe szpitalne menu obejmuje cały wachlarz dań, których wiele osób nie  spodziewałoby się zobaczyć wśród potraw zalecanych przez lekarzy i dietetyków – jest tu miejsca na pizzę, burgery, croissanty i tradycyjne dania kuchni bliskowschodniej. Wszystkie z nich w wersji roślinnej okazują się pełnowartościową i wspierającą zdrowie opcją żywieniową.

Nowa polityka Hayek Hospital w Bejrucie została wdrożona po okresie przejściowym, w czasie którego pacjenci mogli wybierać spośród produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jednocześnie pacjenci mogli się zapoznać z przygotowaną dla nich informacją o zdrowotnych konsekwencjach wynikających z jedzenia mięsa.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Hayek Hospital (@hayekhospital)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Konferencja online “Vege Day” już 24 kwietnia! Hello Zdrowie patronem medialnym

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Mięso z probówki. Fragment książki „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” Sylwii Majcher

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Czym różnią się między sobą dostępne na rynku napoje roślinne? Wyjaśniają dietetyczki

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Restauracja ONA

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Czym zastąpić jajka? Podpowiada Agnieszka Pocztarska z Czytamy Etykiety

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?