2 min.
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!/ Facebook @ona.veganbio
28.06.2022
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
27.06.2022
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
26.06.2022
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
26.06.2022
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
25.06.2022
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!
Gwiazdka Michelin we Francji została przyznana wegańskiej restauracji. To pierwszy raz od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku, kiedy wyróżniona została restauracja z wyłącznie roślinnym menu.
Wegańska restauracja z gwiazdką Michelin
Przewodnik Michelin przyznał jedną ze swoich upragnionych gwiazdek francuskiej wegańskiej restauracji. ONA, czyli Origine Non Animale, to lokal w małej, południowo-zachodniej wiosce Arès niedaleko Bordeaux. W swoim menu zamieszcza jedynie roślinne dania. Jednocześnie stał się właśnie pierwszym lokalem wegańskim, który pojawił się w Przewodniku Michelin po Francji od momentu jego powstania w 1900 roku.
Skąd zmiana kierunku najważniejszego wyznacznika trendów i podróży kulinarnych na całym świecie? Przewodnik Michelin wyjaśnił, że „kluczowym rezultatem selekcji w 2021 roku jest ciągłe rozpowszechnianie różnorodnych stylów kuchni we Francji”.
W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:
„Gotowanie jest jak występowanie w teatrze”
Szefową kuchni restauracji ONA jest była archeolożka Claire Vallee, która porzuciła zawód, by poświęcić się swojej pasji, jaką jest gotowanie. Początkowo miała trudności ze znalezieniem sponsorów swojej restauracji. Banki we Francji odmawiały jej pożyczki, argumentując swoją decyzję pewnym fiaskiem inwestycji. Vallee udało się jednak spełnić marzenia dzięki odpowiedniej sumie, jaką otrzymała od wolontariuszy za pośrednictwem mediów społecznościowych. Zdobyła także pożyczkę we francuskim La Nef – banku, który specjalizuje się w finansowaniu projektów, które uważa za etyczne.
Vallee została wyróżniona również zieloną gwiazdką, którą Michelin wprowadził w zeszłym roku, aby nagrodzić przedsiębiorstwa o dobrych praktykach etycznych. Szefowa kuchni wyznała, że gwiazdka była dla niej niemałym szokiem.
„Gotowanie z moim zespołem jest jak występowanie w teatrze. Nigdy tak naprawdę nie wiadomo, jak jest odbierane do samego końca” – powiedziała w rozmowie z CNN.
„To dobra rzecz dla społeczności wegańskiej, ponieważ ta gwiazdka jest dowodem na to, że francuska gastronomia staje się coraz bardziej inkluzywna. Potrawy roślinne też do niej należą” – dodała.
Podeślij roślinożercom!
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

16.06.2022
Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

18.05.2022
„To, co dzieje się wewnątrz nas, wyznacza jakość naszej pracy. Hormony sterują całym naszym organizmem” – mówi Milena Nosek, dietetyczka

29.04.2022
Maria Nowak-Szabat: „Darujmy sobie bycie na bieżąco z nowinkami dietetycznymi. Sięgnijmy do starej Ajurwedy, by schudnąć i trwać w zgodzie ze sobą”

12.04.2022