Przejdź do treści

Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!

Restauracja ONA
Pierwszy raz w historii wegańska restauracja otrzymała gwiazdkę Michelin!/ Facebook @ona.veganbio
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Gwiazdka Michelin we Francji została przyznana wegańskiej restauracji. To pierwszy raz od momentu powstania Przewodnika Michelin w 1900 roku, kiedy wyróżniona została restauracja z wyłącznie roślinnym menu.

Wegańska restauracja z gwiazdką Michelin

Przewodnik Michelin przyznał jedną ze swoich upragnionych gwiazdek francuskiej wegańskiej restauracji. ONA, czyli Origine Non Animale, to lokal w małej, południowo-zachodniej wiosce Arès niedaleko Bordeaux. W swoim menu zamieszcza jedynie roślinne dania. Jednocześnie stał się właśnie pierwszym lokalem wegańskim, który pojawił się w Przewodniku Michelin po Francji od momentu jego powstania w 1900 roku.

Skąd zmiana kierunku najważniejszego wyznacznika trendów i podróży kulinarnych na całym świecie? Przewodnik Michelin wyjaśnił, że „kluczowym rezultatem selekcji w 2021 roku jest ciągłe rozpowszechnianie różnorodnych stylów kuchni we Francji”.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
Diety wege a mikrobiota jelitowa. Idą ze sobą w parze czy nie?

„Gotowanie jest jak występowanie w teatrze”

Szefową kuchni restauracji ONA jest była archeolożka Claire Vallee, która porzuciła zawód, by poświęcić się swojej pasji, jaką jest gotowanie. Początkowo miała trudności ze znalezieniem sponsorów swojej restauracji. Banki we Francji odmawiały jej pożyczki, argumentując swoją decyzję pewnym fiaskiem inwestycji. Vallee udało się jednak spełnić marzenia dzięki odpowiedniej sumie, jaką otrzymała od wolontariuszy za pośrednictwem mediów społecznościowych. Zdobyła także pożyczkę we francuskim La Nef – banku, który specjalizuje się w finansowaniu projektów, które uważa za etyczne.

Vallee została wyróżniona również zieloną gwiazdką, którą Michelin wprowadził w zeszłym roku, aby nagrodzić przedsiębiorstwa o dobrych praktykach etycznych. Szefowa kuchni wyznała, że gwiazdka była dla niej niemałym szokiem.

„Gotowanie z moim zespołem jest jak występowanie w teatrze. Nigdy tak naprawdę nie wiadomo, jak jest odbierane do samego końca” – powiedziała w rozmowie z CNN.

„To dobra rzecz dla społeczności wegańskiej, ponieważ ta gwiazdka jest dowodem na to, że francuska gastronomia staje się coraz bardziej inkluzywna. Potrawy roślinne też do niej należą” – dodała.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sezam – jak rośnie, właściwości zdrowotne, produkty, przepisy

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera! Najwyższa pora, żeby odczarować to niedoceniane warzywo

Wegańska tarta kakaowa ze śliwkami. Smakuje genialnie!

Sernik bez sera w dwóch odsłonach – pieczony i na zimno. Przepisy 

Lody

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Konrad Budzyk: „Kiedy ktoś mówi, że chce być wege, ale nie ma czasu na stanie przy garach, to wymówka”

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na czerwcowy weekend

Anna Sudoł

Kuchnia polska w wegańskim wydaniu? Tak, to możliwe! Anna Sudoł opowiada o kuchni roślinnej po polsku [WIDEO]

Wielkanoc na diecie wegańskiej – jak poradzić sobie w święta bez jaj?

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Pułapki diety wegetariańskiej. Natkniesz się na nie na pewno, jeśli planujesz zrezygnować z jedzenia mięsa

Zima roślinożerców. Co teraz włożyć do gara, by przetrwać?

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Wegańskie przekąski na sylwestra. Pokochają je nawet nieweganie!

Chilli sin carne / mat. prasowe Veganbanda

Marokańska bissara, chilli sin carne i bounty w słoiczkach. Dzielimy się przepisami z książki „Szybko, prosto, wegańsko. 5 składników. 15 minut” Idy Kulawik!

Grzybki shiitake

Grzybki shiitake – wartości odżywcze i właściwości

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegańskie serniczki

Przepis na wegańskie serniczki

Fasola adzuki

Fasola adzuki – właściwości i zastosowanie

Wegańskie danie

Dzień z życia weganina. Jadłospis na cały dzień

Sałatka z kaszą jaglaną

Jak ugotować kaszę jaglaną? Proporcje, czas i porady

Sałatka z komosą ryżową (quinoi)

Komosa ryżowa – jak gotować? Właściwości quinoi

Białko roślinne - fasola, groch i inne

Białko roślinne – rodzaje, źródła, właściwości

×