Przejdź do treści

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Owoce na kolacje – czy rzeczywiście lepiej tego unikać? Odpowiadają ekspertki portalu „Czytamy Etykiety”
Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Cukier – jak wpływa na organizm człowieka?
Deser bez cukru? Niemożliwe nie istnieje! Te 3 przepisy to niebo dla podniebienia
Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy? Jak najbardziej! Spośród wszystkich elementów winorośli, to właśnie w pestkach znajduje się największa koncentracja bioaktywnych składników. Olej z pestek winogron nie tylko posiada liczne właściwości zdrowotne, ale też wszechstronne zastosowanie. Najważniejsze, by wybierać olej nierafinowany – wówczas można mieć pewność, że w procesie wytwarzania zachowane zostały wszelkie jego zalety.

Wartość odżywcza oleju z pestek winogron

Ten olej o bladożółtej barwie z zielonkawym odcieniem można łatwo rozpoznać, ponieważ jest najjaśniejszym z olejów naturalnych. Olej z pestek winogron nierafinowany składa się w niemal 100 proc. z tłuszczów i jest bogatym źródłem witaminy E – w łyżce stołowej znajdują się jej aż około 4 mg, co stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed chorobami wywoływanymi przez wolne rodniki. Wpływa ona na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz pozytywnie działa na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia ona także wygląd skóry i chroni komórki organizmu przed starzeniem.

Na wartość odżywczą oleju z pestek winogron składają się niemal wyłącznie tłuszcze, przez co w 100 jego gramach znajduje się aż 880 kcal. Do tych tłuszczów zaliczają się:

  • kwas linolowy – 70 proc.,
  • kwas oleinowy – 16 proc.,
  • kwas palmitynowy – 7 proc.,
  • kwas stearynowy – 4 proc.,
  • kwas palmitooleinowy – <1 proc.,
  • kwas alfa-linolenowy – 0,1 proc..

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Właściwości oleju z pestek winogron

Witamina E nie jest jedynym antyoksydantem znajdującym się w tym produkcie. Obecne są w nim również polifenole i flawonoidy, które są jeszcze silniejszymi przeciwutleniaczami. Powstrzymują one wolne rodniki zanim te przedostaną się do komórek skóry. Olej z pestek winogron posiada także właściwości lecznicze wobec układu krążenia, znane jest również jego działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Polifenole, poza zwalczaniem wolnych rodników, wiążą żelazo i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do procesów życiowych drobnoustrojów, a dzięki działaniu polifenoli stają się dla nich niedostępne. Podaż oleju z pestek winogron zapobiega adhezji i agregacji bakterii, zmniejsza stany zapalne i ogranicza produkcję biofilmu przez bakterie. Produkt ten obniża też wirulentność bakterii, m.in. E coli. Dodatkowo badania wskazują, że działa on przeciwwirusowo np. w stosunku do wirusa wątroby typu B.

kobieta smażąca jedzenie

Cena oleju z pestek winogron

Koszty zakupu wahają się w zależności od tego czy wybiera się produkt nieoczyszczony (nierafinowany) – wtedy za jego 500 ml trzeba zapłacić ponad 30 zł. W innym przypadku cena zakupu oscyluje w granicach kilkunastu zł. Olej z pestek winogron kupimy np. w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i online.

Rafinowany i nierafinowany olej z pestek winogron

Chociaż nierafinowany olej z pestek winogron jest zdecydowanie droższy, to warto decydować się właśnie na niego. Nierafinowane oleje tłoczy się na zimno za pomocą mechanicznych metod, podczas gdy rafinowane przechodzą proces skomplikowanej ekstrakcji pokruszonych ziaren/nasion. Wykorzystuje się w tym celu wysokie temperatury i rozpuszczalniki, a w czasie tego procesu usuniętych zostaje jednak część leczniczych substancji. Olej z pestek winogron rafinowany można po otwarciu przetrzymywać w pokojowej temperaturze, a nierafinowane oleje powinny być trzymane w lodówce.

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy?

Niekorzystna proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 może powodować negatywne skutki zdrowotne spożywania oleju z pestek winogron. Można wymienić wśród nich:

  • negatywny wpływ na profil lipidowy,
  • wzrost masy ciała w wyniku zaburzeń hormonalnych i przewlekłego stanu zapalnego,
  • zaburzenie równowagi hormonalnej i pracy tarczycy,
  • pogorszenie działania układu odpornościowego,
  • nasilenie procesów zapalnych i wzrost podatności na infekcje,
  • wyższe ryzyko nowotworów, chorób serca i miażdżycy.
Na jakim tłuszczu smażyć?

Zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w ciemnej, szklanej butelce chroniącej przed światłem. Zaleca się wykorzystanie go w ciągu trzech miesięcy od otworzenia butelki, bo w składzie oleju jest wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo ulegają utlenianiu. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tego oleju jest stosowanie go w medycynie, gdzie nie tylko wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia, ale też przyspiesza gojenie blizn i ran.

Olej z pestek winogron do smażenia

Olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, ale korzystniejsze jest jego stosowanie na zimno/na surowo. Jego punkt dymienia jest trochę wyższy niż w przypadku pozostałych olejów i wynosi około 211 st. C. Jeżeli już używa się go na gorąco, to najlepiej do pieczenia albo krótkiego podsmażenia. Ze względu na to, że jest to olej praktycznie bezzapachowy i pozbawiony smaku, doskonale sprawdzi się do podkreślania smaku potraw, zwłaszcza surówek, sałatek i podawanych na zimno sosów. Poza kuchnią i medycyną wykorzystuje się ten produkt także w kosmetologii, o czym przeczytasz w kolejnym akapicie tego artykułu.

Pozostałe zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron na twarz

Dobroczynne działanie tego produktu wykorzystać można na wiele sposobów – jednym z nich jest olej z pestek winogron do masażu. Poza działaniem relaksującym skorzystamy wówczas z jego właściwości nawilżających, ponieważ po nałożeniu na skórę wykazuje lekkie działanie natłuszczające. Jest to bardzo odżywczy olej, w jego składzie znajdują się witaminy A, D, E i K, które wzmacniają naturalną barierę lipidową skóry, wspomagając tym samym jej regenerację i wzmacniają naczynka. Procesy starzenia się skóry zostają opóźnione, zmarszczki zredukowane, a jędrność i elastyczność cery ulega poprawie.

Zabiegi z wykorzystaniem tego oleju są korzystne dla każdego rodzaju cery. Przy cerze suchej najlepiej stosować olej z pestek winogron pod oczy, ponieważ znacznie poprawi to poziom jej nawilżenia. Polecane jest także połączenie tego oleju z kwasem hialuronowym. Również osoby o cerze tłustej i trądzikowej mogą sięgać po olej z pestek winogron, gdyż nie zatyka porów, a jego skład jest zbliżony do naturalnej budowy sebum. Olej z pestek winogron ogranicza powstawanie zaskórników i zmniejsza widoczność porów. Jego stosowanie zaleca się też osobom o skórze dojrzałej, a także naczyniowej.

Olej z pestek winogron do włosów

Olej z pestek winogron na włosy powinno się nakładać w kilku krokach. Najpierw kilka łyżek oleju dokładnie rozprowadzić na całej długości włosów, a następnie wmasować w skórę głowy. W dalszej kolejności kosmyki owija się ręcznikiem i odczekuje godzinę, po czym myje włosy przy użyciu delikatnego szamponu. Poprawia się dzięki temu wygląd pasm, a włosy są zmiękczone, bardziej nawilżone i wygładzone.

Suche i zniszczone włosy zostają lepiej odżywione. Łatwiej je rozczesywać, przywrócony zostaje och naturalny blask. Zapobiega się w dodatku nadmiernej utracie wody przez włosy i pomaga w utrzymaniu właściwego stopnia ich nawilżenia. Olejowanie można wykonać też do nawilżenia końcówek. W tym celu kilka kropel oleju wciera się w końcówki wilgotnych włosów, po czym pozwala im naturalnie wyschnąć.

 

Bibliografia:

  1. M. Stec i in., Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku,  Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV/2012
  2. J. Kołodziejczyk i in., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia,  Postępy Fitoterapii 1/2011.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Wskazówki dla osób z insulinoopornością / istock

5 wskazówek na Wielkanoc dla osób z insulinoopornością

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi /fo. iStock

Sery podpuszczkowe – rodzaje, właściwości, jak się je robi

Olej i patelnia

„Kanały skrywają wiele tajemnic. Jedną z nich są góry tłuszczu” – alarmuje biotechnolog Dawid Polak

Kwas winowy – gdzie występuje, zastosowanie

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Jajecznica to banalna potrawa? Możesz sprawić, że będzie idealna

„Już 3000 lat temu wiadomo było, że ciepłe zupy mają leczniczą moc. Jedną z nich nazywa się żydowską penicyliną”. O dietoterapii zupami mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka

Czym jest świadomość interoceptywna i dlaczego to twoja supermoc? Przedstawiamy fundamenty jedzenia intuicyjnego

Zdrowe panierki – trzy lekkie i pełne smaku alternatywy dla tradycyjnej panierki z bułką tartą w roli głównej. Wypróbuj!

Kwas foliowy – nie tylko dla kobiet w ciąży

Ryż basmati – indeks glikemiczny, jak gotować ten typ ryżu

dr Wanda Baltaza

„Budując swoją zdrową dietę, warto wyluzować” – mówi Wanda Baltaza, autorka książki „Poczuj się lepiej”

Kobieta

Objawy za dużego deficytu kalorycznego można łatwo przeoczyć. „Nie zawsze od razu mdlejesz” – ostrzegają żywieniowcy z „Dietetyka nie na żarty”

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Według naukowców odpowiednia dieta może nas uchronić przed COVID-19. Co powinniśmy jeść?

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

„Ciało reguluje wagę jak termostat. Nie wie, że zależy nam np. na wyszczupleniu ud, więc walczy o ochronę swoich zasobów”. O teorii wagi chronionej mówi psychodietetyczka Małgorzata Zięba

Mąka konopna

Mąka konopna – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej

Orzechy arachidowe

Mąka z orzechów arachidowych – właściwości, stosowanie

Produkcja oleju

Olej rafinowany czy tłoczony na zimno? Który jest lepszy?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

18 przepisów dla miłośników awokado

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Dlaczego łamią się paznokcie?

Dlaczego łamią się paznokcie i jak temu zaradzić?

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

×