Przejdź do treści

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy? Jak najbardziej! Spośród wszystkich elementów winorośli, to właśnie w pestkach znajduje się największa koncentracja bioaktywnych składników. Olej z pestek winogron nie tylko posiada liczne właściwości zdrowotne, ale też wszechstronne zastosowanie. Najważniejsze, by wybierać olej nierafinowany – wówczas można mieć pewność, że w procesie wytwarzania zachowane zostały wszelkie jego zalety.

Wartość odżywcza oleju z pestek winogron

Ten olej o bladożółtej barwie z zielonkawym odcieniem można łatwo rozpoznać, ponieważ jest najjaśniejszym z olejów naturalnych. Olej z pestek winogron nierafinowany składa się w niemal 100 proc. z tłuszczów i jest bogatym źródłem witaminy E – w łyżce stołowej znajdują się jej aż około 4 mg, co stanowi 20 proc. dziennego zapotrzebowania. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed chorobami wywoływanymi przez wolne rodniki. Wpływa ona na regulowanie poziomu cholesterolu we krwi oraz pozytywnie działa na funkcjonowanie układu nerwowego. Poprawia ona także wygląd skóry i chroni komórki organizmu przed starzeniem.

Na wartość odżywczą oleju z pestek winogron składają się niemal wyłącznie tłuszcze, przez co w 100 jego gramach znajduje się aż 880 kcal. Do tych tłuszczów zaliczają się:

  • kwas linolowy – 70 proc.,
  • kwas oleinowy – 16 proc.,
  • kwas palmitynowy – 7 proc.,
  • kwas stearynowy – 4 proc.,
  • kwas palmitooleinowy – <1 proc.,
  • kwas alfa-linolenowy – 0,1 proc..

Właściwości oleju z pestek winogron

Witamina E nie jest jedynym antyoksydantem znajdującym się w tym produkcie. Obecne są w nim również polifenole i flawonoidy, które są jeszcze silniejszymi przeciwutleniaczami. Powstrzymują one wolne rodniki zanim te przedostaną się do komórek skóry. Olej z pestek winogron posiada także właściwości lecznicze wobec układu krążenia, znane jest również jego działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Polifenole, poza zwalczaniem wolnych rodników, wiążą żelazo i cynk. Pierwiastki te są niezbędne do procesów życiowych drobnoustrojów, a dzięki działaniu polifenoli stają się dla nich niedostępne. Podaż oleju z pestek winogron zapobiega adhezji i agregacji bakterii, zmniejsza stany zapalne i ogranicza produkcję biofilmu przez bakterie. Produkt ten obniża też wirulentność bakterii, m.in. E coli. Dodatkowo badania wskazują, że działa on przeciwwirusowo np. w stosunku do wirusa wątroby typu B.

kobieta smażąca jedzenie

Cena oleju z pestek winogron

Koszty zakupu wahają się w zależności od tego czy wybiera się produkt nieoczyszczony (nierafinowany) – wtedy za jego 500 ml trzeba zapłacić ponad 30 zł. W innym przypadku cena zakupu oscyluje w granicach kilkunastu zł. Olej z pestek winogron kupimy np. w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno tych stacjonarnych, jak i online.

Rafinowany i nierafinowany olej z pestek winogron

Chociaż nierafinowany olej z pestek winogron jest zdecydowanie droższy, to warto decydować się właśnie na niego. Nierafinowane oleje tłoczy się na zimno za pomocą mechanicznych metod, podczas gdy rafinowane przechodzą proces skomplikowanej ekstrakcji pokruszonych ziaren/nasion. Wykorzystuje się w tym celu wysokie temperatury i rozpuszczalniki, a w czasie tego procesu usuniętych zostaje jednak część leczniczych substancji. Olej z pestek winogron rafinowany można po otwarciu przetrzymywać w pokojowej temperaturze, a nierafinowane oleje powinny być trzymane w lodówce.

Czy olej z pestek winogron jest zdrowy?

Niekorzystna proporcja kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 może powodować negatywne skutki zdrowotne spożywania oleju z pestek winogron. Można wymienić wśród nich:

  • negatywny wpływ na profil lipidowy,
  • wzrost masy ciała w wyniku zaburzeń hormonalnych i przewlekłego stanu zapalnego,
  • zaburzenie równowagi hormonalnej i pracy tarczycy,
  • pogorszenie działania układu odpornościowego,
  • nasilenie procesów zapalnych i wzrost podatności na infekcje,
  • wyższe ryzyko nowotworów, chorób serca i miażdżycy.
Na jakim tłuszczu smażyć?

Zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron powinno się przechowywać w ciemnej, szklanej butelce chroniącej przed światłem. Zaleca się wykorzystanie go w ciągu trzech miesięcy od otworzenia butelki, bo w składzie oleju jest wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które łatwo ulegają utlenianiu. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tego oleju jest stosowanie go w medycynie, gdzie nie tylko wspomaga profilaktykę chorób układu krążenia, ale też przyspiesza gojenie blizn i ran.

Olej z pestek winogron do smażenia

Olej z pestek winogron nadaje się do smażenia, ale korzystniejsze jest jego stosowanie na zimno/na surowo. Jego punkt dymienia jest trochę wyższy niż w przypadku pozostałych olejów i wynosi około 211 st. C. Jeżeli już używa się go na gorąco, to najlepiej do pieczenia albo krótkiego podsmażenia. Ze względu na to, że jest to olej praktycznie bezzapachowy i pozbawiony smaku, doskonale sprawdzi się do podkreślania smaku potraw, zwłaszcza surówek, sałatek i podawanych na zimno sosów. Poza kuchnią i medycyną wykorzystuje się ten produkt także w kosmetologii, o czym przeczytasz w kolejnym akapicie tego artykułu.

Pozostałe zastosowanie oleju z pestek winogron

Olej z pestek winogron na twarz

Dobroczynne działanie tego produktu wykorzystać można na wiele sposobów – jednym z nich jest olej z pestek winogron do masażu. Poza działaniem relaksującym skorzystamy wówczas z jego właściwości nawilżających, ponieważ po nałożeniu na skórę wykazuje lekkie działanie natłuszczające. Jest to bardzo odżywczy olej, w jego składzie znajdują się witaminy A, D, E i K, które wzmacniają naturalną barierę lipidową skóry, wspomagając tym samym jej regenerację i wzmacniają naczynka. Procesy starzenia się skóry zostają opóźnione, zmarszczki zredukowane, a jędrność i elastyczność cery ulega poprawie.

Zabiegi z wykorzystaniem tego oleju są korzystne dla każdego rodzaju cery. Przy cerze suchej najlepiej stosować olej z pestek winogron pod oczy, ponieważ znacznie poprawi to poziom jej nawilżenia. Polecane jest także połączenie tego oleju z kwasem hialuronowym. Również osoby o cerze tłustej i trądzikowej mogą sięgać po olej z pestek winogron, gdyż nie zatyka porów, a jego skład jest zbliżony do naturalnej budowy sebum. Olej z pestek winogron ogranicza powstawanie zaskórników i zmniejsza widoczność porów. Jego stosowanie zaleca się też osobom o skórze dojrzałej, a także naczyniowej.

Olej z pestek winogron do włosów

Olej z pestek winogron na włosy powinno się nakładać w kilku krokach. Najpierw kilka łyżek oleju dokładnie rozprowadzić na całej długości włosów, a następnie wmasować w skórę głowy. W dalszej kolejności kosmyki owija się ręcznikiem i odczekuje godzinę, po czym myje włosy przy użyciu delikatnego szamponu. Poprawia się dzięki temu wygląd pasm, a włosy są zmiękczone, bardziej nawilżone i wygładzone.

Suche i zniszczone włosy zostają lepiej odżywione. Łatwiej je rozczesywać, przywrócony zostaje och naturalny blask. Zapobiega się w dodatku nadmiernej utracie wody przez włosy i pomaga w utrzymaniu właściwego stopnia ich nawilżenia. Olejowanie można wykonać też do nawilżenia końcówek. W tym celu kilka kropel oleju wciera się w końcówki wilgotnych włosów, po czym pozwala im naturalnie wyschnąć.

 

Bibliografia:

  1. M. Stec i in., Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku,  Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV/2012
  2. J. Kołodziejczyk i in., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia,  Postępy Fitoterapii 1/2011.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Nie masz czasu na zdrową dietę? Dietetyczka podpowiada, jak możesz sobie pomóc

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Ratunek dla słodyczożerców

Kobieta trzymająca talerz

Jesienna dieta na płodność. Dieta cud nie istnieje, ale kilka „małych cudów” możesz sama wprowadzić do swojego jadłospisu

Hanna Stolińska

Hanna Stolińska: badania potwierdzają znaczenie przeciwzapalnej diety w leczeniu endometriozy

Dieta cukrzycowa – najważniejsze zasady układania jadłospisu

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?