Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne
Olej z nasion chia jest produktem tradycyjnie stosowanym przez mieszkańców wielu krajów Ameryki Południowej do pielęgnacji skóry i włosów. Choć obecnie zdobywa popularność głównie jako składnik diety o wysokiej wartości odżywczej, w kosmetyce z powodzeniem wykorzystuje się jego pozytywne właściwości nawilżające i regenerujące.
Co to jest olej z nasion chia?
Nasiona chia to produkt pozyskiwany z rośliny należącej gatunku Salvia hispanica (szałwia hiszpańska), pochodzącej z Ameryki Południowej. Nasiona chia charakteryzują się wysoką zawartością białka i tłuszczów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych, witamin oraz antyoksydantów.
Olej z nasion chia jest artykułem wytwarzanym w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z ziaren szałwii hiszpańskiej. Podczas produkcji oleju nasiona zachowują większość prozdrowotnych właściwości, choć produkt końcowy pozbawiony jest m.in. błonnika pokarmowego.
Właściwości oleju z nasion chia
Nasiona chia zdobyły popularność przede wszystkim ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą, wynikającą m.in. z dużej zawartości kwasów omega-3. Ich spożycie może obniżać poziom triglicerydów i „złego” cholesterolu oraz wpływać korzystnie na układ nerwowy. Ziarenka chia pomagają również w przypadku insulinooporności lub cukrzycy. Dodanie ich do posiłku poprawia regulację stężenia glukozy po spożyciu pokarmu.
Właściwości nasion chia możemy z powodzeniem wykorzystać nie tylko do jedzenia, ale również do pielęgnacji. Kosmetyki zawierające olej z nasion chia (w stężeniu ok. 4 proc.) mają udokumentowane właściwości zmniejszające suchość skóry (za sprawą zarówno zwiększania uwodnienia skóry, jak i ograniczania utraty wody), a także ograniczające odczuwanie świądu.
Co więcej, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, olej z nasion chia hamuje działanie wolnych rodników, które odgrywają dużą rolę w procesie starzenia się skóry.
Ziarna szałwii hiszpańskiej w postaci oleju mogą być wykorzystywane również do pielęgnacji włosów. Stosowanie tego produktu zapobiega przesuszaniu się i sprawia, że włosy zyskują błyszczący wygląd.
Jak używać oleju z nasion chia?
Jak jeść olej z nasion chia? Produkt najlepiej stosować na zimno, żeby w pełni zachować jego korzystne właściwości zdrowotne. Warto go dodawać do sałatek, używać do skropienia pieczywa, do przyrządzenia past na bazie warzyw (np. nasion roślin strączkowych) lub jogurtowych dipów.
W pielęgnacji skóry i włosów olej z nasion chia można zastosować na kilka sposobów:
- zaaplikuj niewielką ilość oleju na oczyszczoną skórę twarzy i/lub reszty ciała;
- wmasuj olej we włosy, pozostaw na co najmniej 30 minut, a następnie umyj włosy szamponem;
- wmasuj olej z nasion w paznokcie, pozostaw na co najmniej 30 minut, a następnie umyj ręce, by spłukać jego pozostałości;
- wykorzystaj gotowe kosmetyki zawierające olej z nasion chia w mniejszym stężeniu, np. krem do twarzy, balsam do ciała, odżywkę do włosów.
Skutki uboczne stosowania oleju z nasion chia
Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania oleju chia jest alergia na białka tej rośliny. Nie wykazano dotychczas innych skutków ubocznych wykorzystania produktu do użytku zewnętrznego lub wewnętrznego.
Warto jednak pamiętać, że olej z nasion chia jako produkt wysokoenergetyczny (tak jak inna wysokotłuszczowa żywność) spożywany w nadmiarze może prowadzić do zwiększania masy ciała.
Bibliografia:
- Mohd Ali N., Yeap S. K., Ho W. Y. i wsp., The Promising Future of Chia, Salvia hispanica L., Journal of Biomedicine and Biotechnology, 2012/171956
- Knez Hrnčič M., Ivanovski M., Cör D. i wsp., Chia Seeds (Salvia hispanica L.): An Overview-Phytochemical Profile, Isolation Methods, and Application, Molecules, 2019/25(1), 11
- Jeong S. K., Hyun J. P., Byeong D. P. i wsp., Effectiveness of Topical Chia Seed Oil on Pruritus of End-stage Renal Disease (ESRD) Patients and Healthy Volunteers, Annals of Dermatology, 22(2), 2010/143-148
Zobacz także
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
„Jedząc duże ilości mięsa, sami 'okradamy się’ z wapnia”. Dietetyczka Monika Dziemidowicz o osteoporozie, cichym złodzieju kości
„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
się ten artykuł?