Przejdź do treści

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości

olej z krokosza barwierskiego
Olej z krokosza barwierskiego – co to jest, właściwości Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Olej z krokosza barwierskiego jest tłuszczem roślinnym bogatym w korzystnie wpływające na zdrowie składniki pokarmowe, takie jak witamina E i antyoksydanty. Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także  wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w „tradycyjnej” diecie tłuszcze nasycone. Jakie właściwości ma olej krokoszowy i na co może pomóc?

Co to jest krokosz barwierski?

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius), inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju. Uprawę krokosza barwierskiego ułatwia zdolność tego gatunku do przetrwania w różnych warunkach środowiskowych, w tym podczas suszy i znacznej wilgotności (a nawet powodzi). Za jego światową produkcję odpowiadają przede wszystkim rolnicy z krajów Azji oraz Ameryki Południowej, skąd pochodzi ponad 90 proc. olejów krokoszowych dostępnych na rynku.

Olej z krokosza barwierskiego (czasami określany jako olej szafranowy) to produkt wytwarzany w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z nasion krokosza.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zastąpienie nimi tłuszczów nasyconych (w które bogate są masło, olej kokosowy, czy olej palmowy) przynosi udokumentowane korzyści zdrowotne m.in. w postaci wyrównywania ważnych parametrów lipidowych krwi poprzez:

  • obniżenie stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz cholesterolu całkowitego,
  • podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL),
  • obniżenie stężenia triglicerydów.

Wszystkie powyższe zmiany w konsekwencji przyczyniają się do poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.

Na co jeszcze pomaga olej z nasion krokosza barwierskiego? W badaniu przeprowadzonym wśród 55 kobiet chorujących na cukrzycę wykazano, że spożywanie oleju z krokosza barwierskiego w ilości około 2 łyżeczek dziennie przez 16 tygodni poprawia kontrolę stężenia glukozy we krwi. U uczestniczek istotnie spadł poziom hemoglobiny glikowanej, czyli wskaźnika dającego informację o tym, jakie było średnie stężenie cukru w okresie trzech miesięcy poprzedzających badanie krwi.

Wśród właściwości oleju krokoszowego warto wymienić również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Wartość odżywcza oleju z krokosza barwierskiego

W jednej łyżce (10 gramach) oleju z krokosza barwierskiego znajduje się:

  • 90 kilokalorii,
  • 10 gramów tłuszczu,
  • 4,6 mg witaminy E (prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania dla dorosłej kobiety).

Olej z krokosza barwierskiego nie zawiera białka ani węglowodanów (w tym cukrów i błonnika pokarmowego).

Zastosowania oleju z krokosza barwierskiego

Olej krokoszowy jako element diety

Olej z nasion krokosza barwierskiego możemy włączyć do diety jako element codziennego jadłospisu. Niewielką ilość produktu (1-3 łyżeczki) warto dodawać do sałatek i surówek. Tłuszczem można też skrapiać pieczywo, zupy lub gotowane warzywa.

Olej dostępny obecnie w wielu sklepach jest tłoczony na zimno i nierafinowany, dlatego nie należy go stosować do obróbki termicznej (gotowania czy smażenia). Można go dodać do ciepłych dań już po przyrządzeniu.

Olej krokoszowy w suplementach diety

W aptekach dostaniemy suplementy witaminy D3 z olejem z krokosza barwierskiego, dostępne w postaci kapsułek. Tłuszcz służy w nich tylko do rozpuszczenia witaminy D3 – ilość oleju krokoszowego zawarta w suplementach jest na tyle niewielka, że nie powinna mieć znaczącego wpływu na stan zdrowia.

Olej z krokosza barwierskiego w kosmetyce

Zastosowania oleju z krokosza barwierskiego nie ograniczają się tylko do tych związanych z kuchnią. Produkt możemy z powodzeniem wykorzystać również w pielęgnacji włosów. Wystarczy wmasować niewielką ilość oleju z krokosza barwierskiego we włosy i skórę głowy, pozostawić na około godzinę, a następnie umyć włosy szamponem.

olej

Krokosz barwierski w medycynie ludowej

W medycynie tradycyjnej wielu krajów azjatyckich wykorzystywano również części rośliny inne niż nasiona. Koncentraty, ekstrakty i „herbaty” z krokosza barwierskiego były stosowane w celu:

  • przyspieszenia procesu gojenia ran,
  • wspomagania wzrostu włosów i hamowania łysienia,
  • leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • leczenia zaburzeń miesiączkowania oraz łagodzenia objawów miesiączki,
  • łagodzenia stanów zapalnych.

Krokosz barwierski w postaci ekstraktu, koncentratu czy naparu nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży.

Bibliografia:

  1. Khalid N., Khan R. S., Hussain M. I. i wsp. (2017) A comprehensive characterization of safflower oil for its potential applications as bioactive food ingredient – A review, Trends in Food Science & Technology, 66: 176-186.
  2. Asp M. L., Collene A. L., Norris L. E. i wsp. (2011) Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study, Clinical Nutrition, 30(4): 443-449.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×