Przejdź do treści

Olej palmowy? „Nieetyczny, zły i trzeba go unikać” – piszą eksperci z „Czytamy Etykiety”

istockphoto.com
istockphoto.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Olej palmowy ma negatywny wpływ na nasze zdrowie” – piszą eksperci z popularnej strony „Czytamy etykiety”. Post o tym składniku pojawił się na oficjalnym koncie żywieniowców jako odpowiedź do próśb użytkowników o mocniejsze zaznaczanie oleju palmowego w badanych składach produktów. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z jego szkodliwości. 

„Czytamy etykiety”

„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska. Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.

„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.

Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 176 tys. osób. W ostatnim ze swoich postów eksperci zajęli się tematem oleju palmowego, który znajduje się w składach wielu produktów żywnościowych.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Olej palmowy – co warto o nim wiedzieć?

„Olej palmowy (ten utwardzony, stosowany przez większość producentów ze względu na niską cenę), ma negatywny wpływ na nasze zdrowie! Przede wszystkim ze względu na wysoką ilość izomerów trans, które zwiększają ryzyko chociażby miażdżycy, podwyższają poziom cholesterolu, zaburzają funkcjonowanie wielu narządów, mogą wpływać na wzrost masy ciała i mają wiele innych negatywnych konsekwencji.

Pamiętajcie jednak, że tłuszcz palmowy występuje także w produktach w postaci nieutwardzonej. Oba rodzaje jednak tak samo negatywnie wpływają na klęskę ekologiczną. Jeśli jest on utwardzany, producent musi wyraźnie to zaznaczyć na liście składników… Ale tym razem ja nie o tym tylko!

Ten tani i popularny, a zarazem destrukcyjny dla środowiska składnik, znajdziesz w większości produktów, takich jak: słodycze, dania gotowe, kostki bulionowe, zupy i sosy w proszku, masło orzechowe, pieczywo, mydło, kosmetyki.

Raport Greenpeace ujawnił, że koncern Mondalez, znany ze sprzedaży produktów marek takich jak: Cadbury, Belvita, Oreo, Milka czy Toblerone, w ciągu dwóch lat przyczynił się do destrukcji 70 tysięcy hektarów lasów tropikalnych Indonezji, spośród których 25 tysięcy było miejscem życia krytycznie zagrożonych wyginięciem orangutanów!

Przelicza się, że przez wycinkę 25 orangutanów ginie każdego dnia! Niesie to za sobą wiele innych konsekwencji, takich jak: postępująca zmiana klimatu, nasilenie konfliktów wśród lokalnych społeczności o ziemię i prawa własności, a także grozi wyginięciem wielu zagrożonych gatunków, które żyją tylko na tym terenie. Nic dziwnego, że ta sytuacja budzi obawy wśród wielu międzynarodowych organizacji proekologicznych oraz społeczeństwa. Stąd mówimy NIE produktom z olejem palmowym!” – czytamy w poście.

płatki śniadaniowe

Olej palmowy – gdzie jeszcze można go znaleźć?

Post spotkał się z dużym zainteresowaniem wśród użytkowników. Obserwujący zaczęli też zadawać pytania związane z obecnością oleju palmowego w ich ulubionych produktach spożywczych. Właśnie z komentarzy można się więc dowiedzieć, że olej palmowy występuje w pieczywie tostowym czy w popularnym czekoladowym kremie do smarowania kanapek, tak uwielbianym przez wiele z nas. 

Olej palmowy jest w wielu produktach, które jemy każdego dnia. I nie tylko my. Okazuje się, że olej palmowy znajdziemy nawet w mleku modyfikowanym czy w kaszkach dla niemowląt! Warto o tym pamiętać – każdy rodzaj oleju utwardzonego niesie ze sobą ekologiczną klęskę.

Czy istnieją zamienniki dla oleju palmowego?  Oczywiście. Producenci zamiast niego mogą stosować inne tłuszcze o podobnych właściwościach technologicznych. Z tą wiedzą możemy coś zrobić. Każda z nas może napisać list do producentów spożywanego przez nas jedzenia. Opublikować post w mediach społecznościowych. Opowiedzieć o szkodliwości oleju palmowego swoim koleżankom. Cel jest ważny – nasze zdrowie i przyszłość naszej planety.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?