Przejdź do treści

Olej palmowy – szkodliwy czy nie? Paulina Górska zebrała najważniejsze fakty

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?
Olej palmowy – jeść czy nie jeść?
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Omlet bez mąki z warzywami
Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 5 faktów na jego temat, których nie znałaś
Sezon na rabarbar w pełni! Poznaj 3 fakty na jego temat, których nie znałaś
Olej MCT – działanie, stosowanie, jaki wybrać, cena
Camu camu – właściwości, zastosowanie, cena, gdzie kupić
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”

Nie cieszy się dobrą sławą. Olej palmowy, choć dużo mówi się o tym, jak jego pozyskiwanie szkodzi środowisku, wciąż jest masowo spożywany przez naszych rodaków. Powód? Znajduje się w wielu popularnych produktach spożywczych, nie tylko w kojarzonym z olejem palmowym popularnym kremie czekoladowym do kanapek. Jak informuje ekoaktywistka Paulina Górska, Polak zjada średnio 9,8 kilograma oleju palmowego rocznie.

Paulina Górska – kim jest?

Zachęca do bycia less waste i życia w zgodzie z przyrodą. Paulina Górska, bo o niej mowa, to ekoaktywistka i edukatorka, której profil na Instagramie obserwuje obecnie prawie 30 tysięcy osób. Górska pisze o segregowaniu śmieci, oddawaniu niepotrzebnych ubrań dla potrzebujących czy o wprowadzaniu ekologicznych tricków do swojego codziennego życia.

Jej ostatni post dotyczy oleju palmowego – tłuszczu, który powszechnie występuje w produktach, kupowanych przez nas w sklepach. Największa kontrowersja dotyczy jego pozyskiwania – wiąże się to z wyniszczaniem lasów tropikalnych, w miejscu których powstają plantacje palm olejowych. Symbolem opłakanych skutków takiej polityki stały się orangutany, które wraz z wyrębem lasów tracą miejsce do życia.

Paulina Górska

Olej palmowy – najważniejsze fakty

„Czy olej palmowy to zło? Czy olej z upraw certyfikowanych jest ok?” – pyta w poście opublikowanym na swoim profilu na Instagramie Paulina Górska. Nie wszystkie wymienione przez nią fakty potwierdzają złą sławę tego tłuszczu:

„Jest on składnikiem 50 proc. pakowanych produktów dostępnych w supermarketach, od pizzy po szminki;

Polak zjada średnio 9.8 kg oleju palmowego rocznie;

Dzisiaj całkowity obszar prowadzonych na skalę przemysłową plantacji tego oleju zajmuje półtorej powierzchni Polski;

Mimo że świadomość o negatywnych stronach oleju palmowego jest coraz większa, FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, szacuje, że do 2050 r. globalny popyt na olej palmowy potroi się;

Pozyskiwanie tego produktu bezdyskusyjnie dewastuje środowisko – co roku produkcja oleju rośnie o kilka milionów ton, co oznacza, że potrzebne są kolejne połacie terenów do jego uprawy – np. na Borneo wycięto od 2000 roku ponad 6 mln hektarów pierwotnej dżungli, z czego ponad połowę pod przemysłową uprawę;

Certyfikacja RSPO ma gwarantować, że plantacja nie dewastuje środowiska, a ludzie pracują w godnych warunkach. Czy tak jest? W 2019 roku w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Science of the Total Environment” ukazała się publikacja, której autorzy dowodzą, że nie zawsze tak się dzieje, mimo certyfikacji postępuje degradacja środowiska. Również raport Amnesty International z 2016 roku mówił o łamaniu praw pracowniczych mimo certyfikatu RSPO

W żywności najczęściej pojawia się w postaci „utwardzonej” (olej rafinowany, często występuje pod nazwą „tłuszczu roślinnego”). Jest szkodliwy dla zdrowia. Ale jest też w postaci surowej – ta ma całkiem dobre właściwości zdrowotne – zawiera m.in. antyoksydanty, witaminę E i beta-karoten

– wymienia Paulina Górska.

istockphoto.com

Olej palmowy – jeść czy nie jeść?

Nie jest łatwo całkowicie pozbyć się oleju palmowego z domu i ze swojej diety. Znajdziemy go nie tylko w często kojarzonym z tym produktem popularnym kremie czekoladowym, ale także w margarynach, słodyczach, chipsach, gotowych daniach.

„Ja kiedyś zdecydowałam, że nie kupuję produktów z olejem palmowym – można przecież wybrać inne. Temat jest jednak super złożony i nie ma tutaj zerojedynkowych rozwiązań” – pisze Paulina Górska i dodaje: „praktykuj świadomą konsumpcję”. Podpisujemy się pod tym obiema rękami!

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

OLEJ PALMOWY. Temat potężny. Czy olej palmowy to zło? Czy olej z upraw certyfikowanych jest ok? Zebrałam dla Was trochę informacji: ⠀ Kilka faktów: ⠀ ❗jest on składnikiem 50% pakowanych produktów dostępnych w supermarketach, od pizzy po szminki ⠀ ❗ Polak zjada średnio 9.8 kg oleju palmowego rocznie ? ⠀ ❗ dzisiaj całkowity obszar prowadzonych na skalę przemysłową plantacji tego oleju zajmuje półtorej powierzchni Polski ⠀ ❗mimo że świadomość o negatywnych stronach oleju palmowego jest coraz większa, FAO, czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, szacuje, że do 2050 r. globalny popyt na olej palmowy potroi się (!!!) ⠀ ❗pozyskiwanie tego produktu bezdyskusyjnie dewastuje środowisko – co roku produkcja oleju rośnie o kilka milionów ton, co oznacza, że potrzebne są kolejne połacie terenów do jego uprawy – np. na Borneo wycięto od 2000 roku ponad 6 mln hektarów pierwotnej dżungli, z czego ponad połowę pod przemysłową uprawę. Jak to wpływa na bioróżnorodność, zmniejszanie populacji gatunków – na pewno wiecie. Jak pisała „Rzeczpospolita” – „25 orangutanów umiera dziennie za ciasteczka Oreo”… ⠀ ❗certyfikacja RSPO ma gwarantować, że plantacja nie dewastuje środowiska, a ludzie pracują w godnych warunkach. Czy tak jest? W 2019 roku w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Science of the Total Environment” ukazała się publikacja, której autorzy dowodzą, że nie zawsze tak się dzieje, mimo certyfikacji postępuje degradacja środowiska. Również raport Amnesty International z 2016 roku mówił o łamaniu praw pracowniczych mimo certyfikatu RSPO ⠀ ❗ w żywności najczęściej pojawia się w postaci „utwardzonej” (olej rafinowany, często występuje pod nazwą „tłuszczu roślinnego”). Jest szkodliwy dla zdrowia. Ale jest też w postaci surowej – ta ma całkiem dobre właściwości zdrowotne – zawiera m.in. antyoksydanty, witaminę E i beta-karoten ⠀ Jeść czy nie jeść? Ja kiedyś zdecydowałam, że nie kupuję produktów z olejem palmowym – można przecież wybrać inne. Temat jest jednak super złożony i nie ma tutaj zerojedynkowych rozwiązań. No może poza jedną – praktykuj świadomą konsumpcję ☝️. ⠀ #olejpalmowy

Post udostępniony przez Paulina Górska (@eko.paulinagorska)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Ciastka

Rozporządzenie Komisji Europejskiej: koniec z produktami, które mają za dużo tłuszczów trans

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Dieta ketogeniczna – co jeść? Zasady diety i jadłospis

Olej z ryżu / istock

Olej bez ekstrakcji chemicznej. Czy jest lepszy od ekstrahowanego?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

Tłuszcze trans zakazane!

Tłuszcze trans – co to, gdzie występują, czy są zdrowe?

Olej kokosowy – jaki wybrać i gdzie kupić najlepszy?

Dieta Dukana

Dieta Dukana – zasady, etapy i skutki uboczne diety „protal”

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Śniadanie białkowo-tłuszczowe

„Zmiana, która pozwoliła mi osiągnąć sytość i zmniejszyć ochotę na słodkie”. Dietetyczka o zaletach śniadań białkowo-tłuszczowych

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

Tłuszcze nasycone – gdzie występują i jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie?

kobieta smażąca jedzenie

Najlepsze i najgorsze oleje. Gdzie się znajdują?

Orangutany / gettyimages

Co łączy orangutany, tłuszcze trans, detektywów na zakupach i olej palmowy? Wiele!

schabowy

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

Awokado / istock

Często jesz awokado? Nie jest to zbyt ekologiczne. „Do uprawy trzech awokado potrzebne jest zużycie niemal tysiąca litrów wody” – mówi Paulina Górska

Unsplash

Węglowodany i tłuszcze są złe? Robisz wszystko, by ich unikać? Specjalistka ds. żywienia obaliła dietetyczne mity

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

insulinooporność

5 faktów o insulinooporności, które powinnaś znać

Tłuszcz cię usypia

Dieta odchudzająca – węglowodany vs. tłuszcze

Tłuszcze: zła transformacja

Dieta, która daje moc

Dieta, która daje moc

Olej kokosowy - zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol