Przejdź do treści

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lubisz zupę cebulową i placki ziemniaczane, a cebulowe krążki w cieście to twoja specjalność? Ale nic nie doprowadza cię do szewskiej pasji jak łzawienie podczas krojenia tego warzywa? Jeśli odpowiedziałaś trzy razy „tak”, to najpewniej zainteresuje cię pewna metoda, która powinna rozwiązać twój problem.

Jak obrać cebulę?

Metoda jest prosta i nie wymaga przygotowań czy posiadania szczególnych zdolności. Oszczędzi ci to nerwów i łez, a także bałaganu. Jej autorem jest kucharz-amator James Rembo, który na swoim instagramowym profilu dzieli się swoimi przepisami, umiłowaniem do kuchennego oręża i m.in. sposobem na cebulę. Rembo zazwyczaj używa ostrych japońskich noży, ale do tego zadania specjalnego wystarczy ci (niemalże) jedynie ręka.

cebula

Prawo pięści

Zatem zakasaj rękawy i do dzieła. Według internetowej instrukcji:

  1. Odcinamy dwa końce cebuli;
  2. Kroimy ją na pół (w skórce);
  3. Kładziemy na kuchennym blacie skórką do góry;
  4. Zbieramy siłę, zaciskamy pięść i… uderzamy z całej siły w środek przepołowionej cebuli;
  5. Trach, zrobione.

Superuciążliwa, śliska, ostatnia warstwa złotej skórki cebuli odchodzi sama. Zobacz sama:

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Apparently people enjoy how i can peel an onion ?‍♂️ (Check out @ladbible for some hilarious comments on their repost)

Post udostępniony przez @ james_rembo

Sposób, który odmienia życie

Post, na którym w parę sekund Rembo prezentuje nam niezawodny sposób na cebulę, został repostowany kilka tysięcy razy. Stało się tak za sprawą amerykańskiej piosenkarki Sarah Reeves, która napisała wprost, że „to odmieniło moje życie”.

Oczywiście nie dotyczy to tylko cebuli, ale również jej kuzyna – czosnku. W tym przypadku sposób nie wymaga od nas aż tyle siły, wystarczy oddzielić ząbki czosnku od siebie. A później nacisnąć otwartą dłonią lub trzonkiem szerokiego noża półokrągły grzbiet ząbka. I wszystko powinno pójść jak z płatka, albo raczej – jak z obierka.

A teraz śmiało zapomnij o dawnych zwadach z cebulą i parafrazując mistrza Brzechwę – nie stroń od cebuli, gdy się ona do ciebie czuli.

 

Źródło: delish

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: