Nie tylko na przeziębienie. Dietetyczka o wpływie cynamonu na PCOS
Cynamon to najstarsza przyprawa na świecie, cechująca się korzennym aromatem i delikatnie cierpkim smakiem. Najczęściej używamy jej w okresie jesienno-zimowym do wypieków i rozgrzewających napojów. Ta korzenna przyprawa posiada sporo właściwości leczniczych. Nie tylko łagodzi infekcje, wzmacnia odporność, ale również wspiera gospodarkę hormonalną. Dietetyczka Emilia Cesarek pisze o pozytywnym wpływie cynamonu na PCOS.
Cynamon to niezwykle cenny produkt spożywczy pozyskiwany z wysuszonej kory cynamonowca (łac. Cinnamomum). Kupimy go pod postacią ciemnobrązowego proszku lub charakterystycznego rulonika, nazywanego potocznie laską. Ta korzenna przyprawa znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetyce i lecznictwie.
Cynamon – właściwości
Spożywana w odpowiednich ilościach, może korzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Szczególnie przydatna okazuje się w sezonie jesienno-zimowym, w trakcie przeziębień, grypy i innych infekcji wirusowych. Cynamon łagodzi infekcje, obniża poziom złego cholesterolu, jest źródłem błonnika, żelaza i wapnia. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, a ostanie badania wykazują, że hamuje on również rozwój komórek nowotworowych i wpływa na regulację cukru we krwi.
Cynamon a PCOS
Emilia Cesarek, dietetyczka i autorka bloga Keep FIT in style, w swoim najnowszym wpisie na Instagramie pisze o korzystnym wpływie cynamonu na PCOS. O zespole policystycznych jajników mówi się, gdy spełnione są dwa z trzech kryteriów: brak owulacji albo sporadyczne jej występowanie, objawy hiperandrogenizacji oraz policystyczne jajniki widoczne w obrazie USG (po wykluczeniu innych schorzeń skutkujących tworzeniem się torbieli na jajnikach).
„Cynamon wykazał w badaniach działanie poprawiające regularność miesiączek (przy PCOS cykle są często długie lub występują rzadziej niż powinny). Udowodniono mu działanie poprawiające wrażliwość insulinową (IO często towarzyszy PCOS).” – wyjaśnia dietetyczka.
Specjalistka do spraw żywienia wskazuje również, że cynamon wpływa na obniżanie poziomu glukozy na czczo. „Pozytywnie wpływał na czynnik AMH, określający kobiecą rezerwę jajnikową” – dodaje.
RozwińCynamon – jaki wybrać?
Okazuje się, że cynamon cynamonowi nierówny. To przyprawa pozyskiwana z wewnętrznej warstwy kory wiecznie zielonych drzew cynamonowych osiągających wysokość nawet do 10 metrów. Oryginalny cynamon pochodzi z Cejlonu (dziś Sri Lanka), ale w marketach bardzo często możemy natknąć się na jego inną odmianę – kasję, nazywaną też cynamonowcem wonnym. To chińska odmiana, która ma bardziej cierpki smak, jaśniejszą barwę, twarde laski o kształcie tzw. dwururki i zawiera sporo szkodliwej kumaryny, która w nadmiernych ilościach jest toksyczna.
„Cynamon powinien być cejloński, dobrej jakości, wybierzcie ekologiczny produkt. Tak, ma to znaczenie w kontekście oczekiwanego działania” – podkreśla dietetyczka.
Nie dajmy się zwieść niskiej cenie i wybierzmy droższy, ale pochodzący z Cejlonu cynamon, który jest nie tylko przyprawą, ale i lekarstwem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
się ten artykuł?