Przejdź do treści

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

zdrowe jedzenie
Naturalne odkwaszanie organizmu - co to, po co, jak, czy warto Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy.

Naturalne odkwaszanie organizmu – co to

Na pewno zetknęłaś się z pojęciem „zakwaszenie organizmu”. Część osób tłumaczy tym stanem niemal wszystkie dolegliwości, począwszy od zmęczenia, przez bóle głowy, podatność na choroby, przewlekły kaszel, astmę, refluks, po problemy z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem.

Zdaniem jej zwolenników równowaga pH jest bardzo ważna w organizmie i odkwaszenie może skutecznie pomóc w poprawie stanu zdrowia. Zdaniem sceptyków zakwaszenie organizmu to mit, a jego ewentualne leczenie to efekt placebo. Czy rzeczywiście można mówić o takim stanie jak zakwaszenie? Czy to prawda, czy mit? Jeśli prawda, to jaki ma wpływ na organizm?

– Istnieje oczywiście coś takiego jak równowaga kwasowo-zasadowa – wyjaśnia farmaceutka Paulina Front. – Wartości norm są bardzo różne ze względu na to, o jakim narządzie mówimy – zwraca uwagę specjalistka. – Inne zakresy będziemy brać pod uwagę, mając na myśli skórę, a inne, kiedy mówimy o żołądku czy krwi.

Czy w takim razie zakwaszenie całego organizmu to prawda czy mit?

– Biorąc jednak pod uwagę cały organizm, możemy mówić o kwasicy i zasadowicy, jednak należy pamiętać, że są to stany chorobowe, nierzadko zagrażające życiu – podkreśla Paulina Front. – Kolejną kwestią w kontekście „zakwaszenia” jest fakt, że duży wpływ na zdrowie ma to, co jemy.

Wśród produktów spożywczych znajdziemy zarówno produkty zakwaszające, jak i alkalizujące. Oczywiście (co łatwo przewidzieć) przewaga pewnych produktów będzie prowadzić do zakwaszenia lub alkalizacji. Do produktów zakwaszających zaliczamy np. mięso, jaja (żółtko), ryby, ryż, sery czy chleb (zwykły biały). Widać na pierwszy rzut oka, że są to produkty dość popularne w diecie.

Jako produkty alkalizujące natomiast możemy wymienić: ziemniaki, fasolę, mleko, maślankę, świeże warzywa i owoce, w tym… cytrusy (przewrotnie kojarzą się pacjentom z zakwaszeniem, a jest odwrotnie). Łatwo więc zauważyć, że aby zachować równowagę kwasowo-zasadową wystarczy zbilansowana dieta.

Naturalne odkwaszenie organizmu polega na wprowadzeniu takiego sposobu żywienia i suplementacji, aby odzyskać utraconą równowagę kwasowo-zasadową. Odkwaszanie ma wspomóc pozbywanie się kwasów zgromadzonych w tkance łącznej.

Do zakwaszenia może prowadzić stres, niedosypianie, brak ruchu, zła dieta. Przyczyn zakwaszenia upatruje się w nadmiarze mięs, zbóż i nabiału. Na przeciwnym biegunie są owoce i warzywa. Zamiana proporcji pod względem rodzajów pokarmów może podziałać zbawiennie.

Oprócz niewłaściwego trybu życia i niewłaściwego sposobu żywienia przyczyną zakwaszenia może być zanieczyszczenie środowiska. To oznacza, że nawet dokładając starań do zdrowego trybu życia, nie wszystko mamy w swojej mocy. Zakwaszenie można zweryfikować za pomocą badania moczu przy użyciu odpowiednich papierków lakmusowych.

– Prawidłowa wartość pH moczu waha się między 6,5 a 7,5. To oznacza, że mocz u zdrowego człowieka powinien być zbliżony do odczynu obojętnego – tłumaczy Paulina Front.

– Można wykonać badanie papierkiem lakmusowym, ale należy je wykonać w odpowiednich warunkach (czyste naczynie, próbka pierwszego moczu, po umyciu się itd.) – zauważa farmaceutka. – Ważne jest również to, aby odczytać wynik w prawidłowy sposób (odpowiednie porównanie ze skalą barwną). Niewielkie odchylenia nie powinny być powodem do niepokoju, ponieważ duży wpływ na wynik będzie mieć spożyte wcześniej jedzenie.

Jaki wynik jest niepokojący? Znaczne odchylenia od normy powinny się skończyć wizytą u lekarza. W takiej sytuacji prawdopodobnie lekarz zleci badanie moczu, aby zbadać inne parametry oprócz pH i ocenić stan pacjenta. Badanie samym papierkiem lakmusowym nie jest badaniem miarodajnym i jednoznacznym.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Naturalne odkwaszanie organizmu – po co

Czy zakwaszenie organizmu rzeczywiście wymaga interwencji? Jaki jest cel odkwaszania organizmu? Przywrócenie równowagi w organizmie może poprawić stan zdrowia, od „banalnych” schorzeń do poważnych dolegliwości. Odkwaszanie, jak wierzą zwolennicy, może uleczyć:

problemy skórne, wypryski, pokrzywki;
• nasilony PMS u kobiet, zaburzenia potencji u mężczyzn;
• bBóle głowy
• bóle mięśni,
• stany zapalne układu oddechowego,
stany zapalne zatok,
• uczucie stałego zmęczenia,
• uczucie stałej senności,
• zaburzenia trawienia,
• poczucie brzydkiego smaku w ustach,
• bBrzydki zapach moczu.

Jeśli w odpowiednim momencie organizm nie zostanie odkwaszony, z czasem objawy mogą się nasilać i pogłębiać. Zamiast objawowego leczenia tych problemów, ulgę może przynieść holistyczne odkwaszenie. Sprawdzamy, jak to zrobić.

Jak naturalnie odkwasić organizm

• Dieta na odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie można przeprowadzić przede wszystkim przez zmiany w diecie. Uważa się, że pomocne mogą być: duże dawki witaminy C, najlepiej przyjmowanej z pożywieniem. Jeśli do diety wprowadzisz więcej warzyw i owoców, organizm na pewno zyska, nawet jeśli nie dowierzasz mocy odkwaszania.

Korzystnie działa również rezygnacja z przetworzonej żywności. Warto mniej smażyć, unikać kofeiny oraz soli. Zamiast nich – ziołowe herbatki, ziołowe przyprawy, a także aloes.

• Kuracja dr Ottona Horaka na odkwaszanie

Polecana bywa również kuracja doktora Horaka. Zwolennicy uważają, że to najlepsze remedium na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kuracja poprawia także metabolizm oraz sprzyja skutecznej utracie zbędnych kilogramów. Uważa się, że przyczynia się także do uregulowania poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia.

Po kuracji można zauważyć lepszą kondycję ciała i ducha – począwszy od ładniejszej skóry, paznokci i włosów, przez zdrowe mięśnie i stawy, po lepszy nastrój. Wymagana jest rezygnacja z produktów pszennych, białego ryżu, olejów rafinowanych, margaryn, słodyczy i produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny.

Preferowane są natomiast: warzywa gotowane, na parze lub duszone, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, pestki i nasiona, dobre tłuszcze tłoczone na zimno oraz chude mięso i chudy nabiał w ograniczonych ilościach.

• Tryb życia a odkwaszenie organizmu

Odkwaszeniu organizmu sprzyja również zdrowy tryb życia. Co najmniej godzina aktywności fizycznej każdego dnia, spacery, regularny i zdrowy sen najlepiej w godzinach 22-6, duże ilości wody, unikanie stresu, rezygnacja z używek – to proste i skuteczne sposoby na poprawę stanu zdrowia. Co sugeruje specjalista? Czy – i jeśli tak, to jak – przeprowadzić odkwaszanie?

Nie sugerowałabym nikomu „robienia odkwaszania”, ponieważ sugeruje to, że robimy je od czasu do czasu – mówi Paulina Front. – Jak już wspomniałam wcześniej, równowaga kwasowo-zasadowa po prostu istnieje i możemy ją albo utrzymać, albo zachwiać.

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy warto?

Odkwaszanie ma swoich zwolenników i przeciwników.

Co mówią przeciwnicy odkwaszania?

Zdaniem niektórych odkwaszanie organizmu jest bzdurą, gdyż naturalne jest np. kwasowe środowisko żołądka. Uważają, że odkwaszenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Zdaniem innych popularna metoda sprawdzania zakwaszenia organizmu za pomocą badania kwasowości moczu papierkiem lakmusowym nie może wykazać stopnia zakwaszenia komórek w organizmie.

Co mówią zwolennicy odkwaszania?

Regularne przeprowadzanie kuracji odkwaszających regeneruje organizm, sprzyja odbudowie tkanek. Nawet, jeśli nie podzielamy poglądów dotyczących zakwaszenia, zdrowa dieta nie zaszkodzi. Dieta uważana za odkwaszającą składa się z posiłków polecanych zarówno przez lekarzy, jak i przez dietetyków. Jak widać, można tylko zyskać, a więc – do dzieła.

– Jeśli chcemy zadbać o własne zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe, czy wprowadzając aktywność fizyczną – jestem za. Jednak to całe „zakwaszenie” to nic nowego, bo to po prostu równowaga kwasowo-zasadowa – podsumowuje Paulina Front.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Cytryniec chiński – uprawa, właściwości i działanie rośliny pięciu smaków

Fit deser – jak przygotować zdrowe słodycze?

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Sery dojrzewające – jak się je robi, rodzaje, produkcja. Kto może je jeść?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Kwas linolowy (omega-6) – występowanie i właściwości. Co różni kwas linolowy od linolenowego?

Makaron pełnoziarnisty – jak ugotować, kaloryczność

Moda na kawę z grzybami ma sens? Sprawdziłyśmy, czy grzyby funkcjonalne to dobry sposób na lepsze zdrowie i nastrój

Likopen – co to jest, właściwości, działanie, gdzie występuje

Makaron razowy – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny

Kozłek lekarski – na bezsenność, stany lękowe i PMS. Właściwości, dawkowanie i uprawa

Rzodkiewka

Kiedy jeść nowalijki? I dlaczego jeszcze nie teraz? Wyjaśnia Sylwia Majcher

Jak długo trzeba brać suplementy, żeby zauważyć rezultaty?

Zioła prowansalskie

Zioła prowansalskie – skład mieszanki i do czego jej używać

Spermidyna w jabłkach / istock

Spermidyna pomoże ci zachować długowieczność. Czym jest substancja, o której wszyscy mówią?

Na serce, na potencję, na depresję i dobrą pamięć. Żeń-szeń panaceum na wszystko?

7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach

Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje

Nasiona chia i olej z chia

Olej z nasion chia – właściwości i skutki uboczne

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×