9 min.
Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

Naturalne odkwaszanie organizmu - co to, po co, jak, czy warto Istock.com
Najnowsze
28.02.2021
Martwi cię słaba przemiana materii? Oto, co może być przyczyną
28.02.2021
Przepis na zakwas pszenny. Niezawodny i bardzo prosty!
27.02.2021
Warstwowy pudding chia. Doskonale wpływa zarówno na ciało jak i umysł
26.02.2021
Negatywnie wpływa na odporność, zaśluzowuje, zwiększa produkcję insuliny? Fakty i mity dotyczące nabiału
25.02.2021
Ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności? To mogą być objawy nietolerancji laktozy
Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy.
Spis treści
Naturalne odkwaszanie organizmu – co to
Na pewno zetknęłaś się z pojęciem „zakwaszenie organizmu”. Część osób tłumaczy tym stanem niemal wszystkie dolegliwości, począwszy od zmęczenia, przez bóle głowy, podatność na choroby, przewlekły kaszel, astmę, refluks, po problemy z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem.
Zdaniem zwolenników równowaga pH jest bardzo ważna w organizmie i odkwaszenie może skutecznie pomóc w poprawie stanu zdrowia. Zdaniem sceptyków zakwaszenie organizmu to mit, a jego ewentualne leczenie to efekt placebo. Czy rzeczywiście można mówić o takim stanie jak zakwaszenie? Czy to prawda, czy mit? Jeśli prawda, to jaki ma wpływ na organizm?
– Istnieje oczywiście coś takiego jak równowaga kwasowo-zasadowa – wyjaśnia farmaceutka Paulina Front. – Wartości norm są bardzo różne ze względu na to, o jakim narządzie mówimy – zwraca uwagę specjalistka. – Inne zakresy będziemy brać pod uwagę, mając na myśli skórę, a inne, kiedy mówimy o żołądku czy krwi.
Czy w takim razie zakwaszenie całego organizmu to prawda czy mit?
– Biorąc jednak pod uwagę cały organizm, możemy mówić o kwasicy i zasadowicy, jednak należy pamiętać, że są to stany chorobowe nierzadko zagrażające życiu – podkreśla Paulina Front. – Kolejną kwestią w kontekście „zakwaszenia” jest fakt, że duży wpływ na zdrowie ma to, co jemy.
Wśród produktów spożywczych znajdziemy zarówno produkty zakwaszające, jak i alkalizujące. Oczywiście (co łatwo przewidzieć) przewaga pewnych produktów będzie prowadzić do zakwaszenia lub alkalizacji. Do produktów zakwaszających zaliczamy np. mięso, jaja (żółtko), ryby, ryż, sery czy chleb (zwykły biały). Widać na pierwszy rzut oka, że są to produkty dość popularne w diecie.
Jako produkty alkalizujące natomiast możemy wymienić: ziemniaki, fasolę, mleko, maślankę, świeże warzywa i owoce, w tym… cytrusy (przewrotnie kojarzą się pacjentom z zakwaszeniem, a jest odwrotnie). Łatwo więc zauważyć, że aby zachować równowagę kwasowo-zasadową wystarczy zbilansowana dieta.
Naturalne odkwaszenie organizmu polega na wprowadzeniu takiego sposobu żywienia i suplementacji, aby odzyskać utraconą równowagę kwasowo-zasadową. Odkwaszanie ma wspomóc pozbywanie się kwasów zgromadzonych w tkance łącznej.
Do zakwaszenia może prowadzić stres, niedosypianie, brak ruchu, zła dieta. Przyczyn zakwaszenia upatruje się w nadmiarze mięs, zbóż i nabiału. Na przeciwnym biegunie są owoce i warzywa. Zamiana proporcji pod względem rodzajów pokarmów może podziałać zbawiennie.
Oprócz niewłaściwego trybu życia i niewłaściwego sposobu żywienia przyczyną zakwaszenia może być zanieczyszczenie środowiska. To oznacza, że nawet dokładając starań do zdrowego trybu życia, nie wszystko mamy w swojej mocy. Zakwaszenie można zweryfikować za pomocą badania moczu przy użyciu odpowiednich papierków lakmusowych.
– Prawidłowa wartość pH moczu waha się między 6,5 a 7,5. To oznacza, że mocz u zdrowego człowieka powinien być zbliżony do odczynu obojętnego – tłumaczy Paulina Front.
– Można wykonać badanie papierkiem lakmusowym, ale należy je wykonać w odpowiednich warunkach (czyste naczynie, próbka pierwszego moczu, po umyciu się itd.) – zauważa farmaceutka. – Ważne jest również to, aby odczytać wynik w prawidłowy sposób (odpowiednie porównanie ze skalą barwną). Niewielkie odchylenia nie powinny być powodem do niepokoju, ponieważ duży wpływ na wynik będzie mieć spożyte wcześniej jedzenie.
Jaki wynik jest niepokojący?
– Znaczne odchylenia od normy oznaczają wizytę u lekarza. W takiej sytuacji prawdopodobnie lekarz zleci badanie moczu, aby zbadać inne parametry oprócz pH i ocenić stan pacjenta. Badanie samym papierkiem lakmusowym nie jest badaniem miarodajnym i jednoznacznym – podkreśla farmaceutka Paulina Front.
Naturalne odkwaszanie organizmu – po co
Czy zakwaszenie organizmu rzeczywiście wymaga interwencji? Jaki jest cel odkwaszania organizmu? Przywrócenie równowagi w organizmie może poprawić stan zdrowia, od „banalnych” schorzeń do poważnych dolegliwości. Odkwaszanie, jak wierzą zwolennicy, może uleczyć:
• Problemy skórne, wypryski, pokrzywki
• Nasilony PMS u kobiet, zaburzenia potencji u mężczyzn
• Bóle głowy
• Bóle mięśni
• Stany zapalne układu oddechowego
• Stany zapalne zatok
• Uczucie stałego zmęczenia
• Uczucie stałej senności
• Zaburzenia trawienia
• Poczucie brzydkiego smaku w ustach
• Brzydki zapach moczu
Jeśli w odpowiednim momencie organizm nie zostanie odkwaszony, z czasem objawy mogą się nasilać i pogłębiać. Dodatkowe dolegliwości ze strony zakwaszonego organizmu to podatność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, niepłodność i inne dolegliwości ginekologiczne jak np. endometrioza, obniżenie nastroju, koncentracji, zdolności poznawczych, alergie, astma, stany zapalne w organizmie, zespół metaboliczny, przyrost masy ciała, insulinooporność, zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Chroniczne zakwaszenie organizmu może doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworowych. Zamiast objawowego leczenia tych problemów, ulgę może przynieść holistyczne odkwaszenie. Sprawdzamy, jak to zrobić.
Jak naturalnie odkwasić organizm
• Dieta na odkwaszanie organizmu
Odkwaszanie można przeprowadzić przede wszystkim przez zmiany w diecie. Uważa się, że pomocne mogą być: duże dawki witaminy C, najlepiej przyjmowanej z pożywieniem. Jeśli do diety wprowadzisz więcej warzyw i owoców, organizm na pewno zyska, nawet jeśli nie dowierzasz mocy odkwaszania
Korzystnie działa również rezygnacja z przetworzonej żywności. Warto mniej smażyć, unikać kofeiny oraz soli. Zamiast nich – ziołowe herbatki, ziołowe przyprawy, a także aloes.
• Kuracja dr Ottona Horaka na odkwaszanie
Polecana bywa również kuracja doktora Horaka. Zwolennicy uważają, że to najlepsze remedium na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kuracja poprawia także metabolizm oraz sprzyja skutecznej utracie zbędnych kilogramów. Uważa się, że przyczynia się także do uregulowania poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia.
Po kuracji można zauważyć lepszą kondycję ciała i ducha – począwszy od ładniejszej skóry, paznokci i włosów, przez zdrowe mięśnie i stawy, po lepszy nastrój. Wymagana jest rezygnacja z produktów pszennych, białego ryżu, olejów rafinowanych, margaryn, słodyczy i produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny.
Preferowane są natomiast: warzywa gotowane, na parze lub duszone, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, pestki i nasiona, dobre tłuszcze tłoczone na zimno oraz chude mięso i chudy nabiał w ograniczonych ilościach.
• Suplementacja odkwaszająca organizm
Wersja „dla leniwych” to suplementacja środkami przeciwdziałającymi zakwaszeniu. Zdaniem przeciwników, nie są one bezpieczne ani skuteczne. Uważa się, że mogą powodować skutek odwrotny od zamierzonego. Co na to specjalista?
– Nie rekomenduję pacjentom zażywania tego typu suplementów – podkreśla Paulina Front, farmaceutka. – Pomijając już ich skład, suplementy dają fałszywe poczucie, że „coś robimy” dla naszego zdrowia pozostając przy tych samych nawykach żywieniowych.
– Równowaga kwasowo-zasadowa to przede wszystkim zróżnicowana dieta i ograniczenie używek. Bez tego ani rusz. Często skutek jest odwrotny od zamierzonego, ponieważ pozwalamy sobie na więcej, przyjmując suplement – mówi specjalistka.
– Dlatego niestety zmartwię – suplementy to ewentualne „wspomaganie”, a i nie w każdym przypadku ich stosowanie jest zasadne i konieczne. Zresztą sama nazwa „suplement diety” oznacza dodatek, na pewno nie oznacza „użyj mnie zamiast…”. Jak ze wszystkim – należy zachować zdrowy rozsądek – podkreśla Paulina Front.
• Tryb życia a odkwaszenie organizmu
Odkwaszeniu organizmu sprzyja również zdrowy tryb życia. Co najmniej godzina aktywności fizycznej każdego dnia, spacery, regularny i zdrowy sen najlepiej w godzinach 22-6, duże ilości wody, unikanie stresu, rezygnacja z używek – to proste i skuteczne sposoby na poprawę stanu zdrowia. Co sugeruje specjalista? Czy – i jeśli tak, to jak – przeprowadzić odkwaszanie?
– Nie sugerowałabym nikomu „robienia odkwaszania”, ponieważ sugeruje to, że robimy je od czasu do czasu – mówi Paulina Front. – Jak już wspomniałam wcześniej, równowaga kwasowo-zasadowa po prostu istnieje i możemy ją albo utrzymać, albo zachwiać.
– Nie ma zatem sposobu, żeby sprawę załatwić raz i mieć spokój – podkreśla farmaceutka. – Jest to praca nad sobą i swoimi nawykami codziennie.
Ruch, dieta, ograniczanie używek czy czynników stresogennych to skuteczny sposób na utrzymanie zdrowia, jeśli nie cierpimy na wrodzone schorzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to trudne, a np. ograniczenie stresu może być w niektórych sytuacjach wręcz niemożliwe. Mimo to warto małymi krokami próbować wprowadzać zmiany, jeśli czujemy się źle, jesteśmy przemęczeni itp. W jednym miesiącu możemy wprowadzić ruch, w kolejnym owoce i w końcu wyrobimy sobie pewne nawyki. Pozwoli to na przywrócenie równowagi i to nie tylko tej kwasowo-zasadowej. Niestety nikt nas w tej materii nie wyręczy, a już na pewno nie garść suplementów diety.
Naturalne odkwaszanie organizmu – czy warto?
Odkwaszanie ma swoich zwolenników i przeciwników.
• Co mówią przeciwnicy odkwaszania?
Zdaniem niektórych odkwaszanie organizmu jest bzdurą, gdyż naturalne jest np. kwasowe środowisko żołądka. Uważają, że odkwaszenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Zdaniem innych popularna metoda sprawdzania zakwaszenia organizmu za pomocą badania kwasowości moczu papierkiem lakmusowym nie może wykazać stopnia zakwaszenia komórek w organizmie.
• Co mówią zwolennicy odkwaszania?
Regularne przeprowadzanie kuracji odkwaszających regeneruje organizm, sprzyja odbudowie tkanek. Nawet, jeśli nie podzielamy poglądów dotyczących zakwaszenia, zdrowa dieta nie zaszkodzi. Dieta uważana za odkwaszającą składa się z posiłków polecanych zarówno przez lekarzy, jak i przez dietetyków. Jak widać, można tylko zyskać, a więc – do dzieła.
- Co mówi ekspertka o odkwaszaniu?
– Oczywiście odpowiedź brzmi: warto – przyznaje farmaceutka Paulina Front. – Jednak patrząc na całość zagadnienia, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że „zakwaszenie” to po prostu nowa nazwa na zachwianie równowagi-kwasowo zasadowej. O równowadze wiemy od lat – „zakwaszeniem” fascynujemy się dopiero od kilku lat, szczególny wzrost zainteresowania tematem zauważyłam po kampanii reklamowej pewnego suplementu diety.
– Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, jak za pomocą chwytu marketingowego można przekonać pół Polski, że jest zakwaszona – zauważa specjalistka. – Przykładem może być test umieszczony kiedyś na stronie „odkwaszającego” produktu – nie dało się go rozwiązać tak, aby na końcu nie było sugestii, że reklamowany produkt może się przydać.
– Wiem, bo robiłam go kilka razy i nawet gdy świadomie zaznaczałam same „prawidłowe” odpowiedzi, wyszło mi: „Gratulujemy, że prowadzisz zdrowy tryb życia, jednak to wcale nie oznacza, że nie jesteś zakwaszona” – śmieje się Paulina Front.
– Posługując się pytaniami typu „czy czujesz zmęczenie, stres?”, reklamy pozwalają nam na utożsamienie się z problemem i poczucie, że to produkt właśnie dla nas. Kto nigdy nie był zestresowany i zmęczony? Ręka do góry! – mówi farmaceutka. – Porównałabym to do samodiagnozy z pomocą Google – jakie objawy byśmy nie wpisali, na koniec wyjdzie, że mamy nowotwór.
Zatem moja odpowiedź jest następująca: jeśli chcemy zadbać o własne zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe, czy wprowadzając aktywność fizyczną – jestem za. Jednak to całe „zakwaszenie” to nic nowego, bo to po prostu równowaga kwasowo-zasadowa.
Poleć artykuł koleżance
Zobacz także
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Powiązane tematy:
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020