Przejdź do treści

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy ma sens? Jak to zrobić?

zdrowe jedzenie
Naturalne odkwaszanie organizmu - co to, po co, jak, czy warto Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miód spadziowy – właściwości, skład, cena
Uśmiechnięta kobieta z kubkiem herbaty
6 przepisów na rozgrzewającą herbatę. Taki napój wzmocni odporność i poprawi ci nastrój
Jak nie wpaść w słoną pułapkę? Możesz się zdziwić, w jak wielu produktach znajduje się sól
Jesz owsiankę, aby schudnąć? Dobrze, ale musisz uniknąć tych błędów
Kanapki z ciecierzycą i jajkiem w koszulce. To śniadanie da ci energię na cały dzień!

Czy rzeczywiście zakwaszenie organizmu to problem, z którym trzeba się zmierzyć? Czy naturalne odkwaszanie ma sens? Jeśli tak, jak się do niego zabrać? Sprawdzamy.

Naturalne odkwaszanie organizmu – co to

Na pewno zetknęłaś się z pojęciem „zakwaszenie organizmu”. Część osób tłumaczy tym stanem niemal wszystkie dolegliwości, począwszy od zmęczenia, przez bóle głowy, podatność na choroby, przewlekły kaszel, astmę, refluks, po problemy z zajściem w ciążę lub jej donoszeniem.

Zdaniem zwolenników równowaga pH jest bardzo ważna w organizmie i odkwaszenie może skutecznie pomóc w poprawie stanu zdrowia. Zdaniem sceptyków zakwaszenie organizmu to mit, a jego ewentualne leczenie to efekt placebo. Czy rzeczywiście można mówić o takim stanie jak zakwaszenie? Czy to prawda, czy mit? Jeśli prawda, to jaki ma wpływ na organizm?

– Istnieje oczywiście coś takiego jak równowaga kwasowo-zasadowa – wyjaśnia farmaceutka Paulina Front. – Wartości norm są bardzo różne ze względu na to, o jakim narządzie mówimy – zwraca uwagę specjalistka. – Inne zakresy będziemy brać pod uwagę, mając na myśli skórę, a inne, kiedy mówimy o żołądku czy krwi.

Czy w takim razie zakwaszenie całego organizmu to prawda czy mit?

– Biorąc jednak pod uwagę cały organizm, możemy mówić o kwasicy i zasadowicy, jednak należy pamiętać, że są to stany chorobowe nierzadko zagrażające życiu – podkreśla Paulina Front. – Kolejną kwestią w kontekście „zakwaszenia” jest fakt, że duży wpływ na zdrowie ma to, co jemy.

Wśród produktów spożywczych znajdziemy zarówno produkty zakwaszające, jak i alkalizujące. Oczywiście (co łatwo przewidzieć) przewaga pewnych produktów będzie prowadzić do zakwaszenia lub alkalizacji. Do produktów zakwaszających zaliczamy np. mięso, jaja (żółtko), ryby, ryż, sery czy chleb (zwykły biały). Widać na pierwszy rzut oka, że są to produkty dość popularne w diecie.

Jako produkty alkalizujące natomiast możemy wymienić: ziemniaki, fasolę, mleko, maślankę, świeże warzywa i owoce, w tym… cytrusy (przewrotnie kojarzą się pacjentom z zakwaszeniem, a jest odwrotnie). Łatwo więc zauważyć, że aby zachować równowagę kwasowo-zasadową wystarczy zbilansowana dieta.

Naturalne odkwaszenie organizmu polega na wprowadzeniu takiego sposobu żywienia i suplementacji, aby odzyskać utraconą równowagę kwasowo-zasadową. Odkwaszanie ma wspomóc pozbywanie się kwasów zgromadzonych w tkance łącznej.

Do zakwaszenia może prowadzić stres, niedosypianie, brak ruchu, zła dieta. Przyczyn zakwaszenia upatruje się w nadmiarze mięs, zbóż i nabiału. Na przeciwnym biegunie są owoce i warzywa. Zamiana proporcji pod względem rodzajów pokarmów może podziałać zbawiennie.

Oprócz niewłaściwego trybu życia i niewłaściwego sposobu żywienia przyczyną zakwaszenia może być zanieczyszczenie środowiska. To oznacza, że nawet dokładając starań do zdrowego trybu życia, nie wszystko mamy w swojej mocy. Zakwaszenie można zweryfikować za pomocą badania moczu przy użyciu odpowiednich papierków lakmusowych.

– Prawidłowa wartość pH moczu waha się między 6,5 a 7,5. To oznacza, że mocz u zdrowego człowieka powinien być zbliżony do odczynu obojętnego – tłumaczy Paulina Front.

– Można wykonać badanie papierkiem lakmusowym, ale należy je wykonać w odpowiednich warunkach (czyste naczynie, próbka pierwszego moczu, po umyciu się itd.) – zauważa farmaceutka. – Ważne jest również to, aby odczytać wynik w prawidłowy sposób (odpowiednie porównanie ze skalą barwną). Niewielkie odchylenia nie powinny być powodem do niepokoju, ponieważ duży wpływ na wynik będzie mieć spożyte wcześniej jedzenie.

Jaki wynik jest niepokojący?

– Znaczne odchylenia od normy oznaczają wizytę u lekarza. W takiej sytuacji prawdopodobnie lekarz zleci badanie moczu, aby zbadać inne parametry oprócz pH i ocenić stan pacjenta. Badanie samym papierkiem lakmusowym nie jest badaniem miarodajnym i jednoznacznym – podkreśla farmaceutka Paulina Front.

Naturalne odkwaszanie organizmu – po co

Czy zakwaszenie organizmu rzeczywiście wymaga interwencji? Jaki jest cel odkwaszania organizmu? Przywrócenie równowagi w organizmie może poprawić stan zdrowia, od „banalnych” schorzeń do poważnych dolegliwości. Odkwaszanie, jak wierzą zwolennicy, może uleczyć:

Problemy skórne, wypryski, pokrzywki
• Nasilony PMS u kobiet, zaburzenia potencji u mężczyzn
Bóle głowy
• Bóle mięśni
• Stany zapalne układu oddechowego
Stany zapalne zatok
• Uczucie stałego zmęczenia
• Uczucie stałej senności
• Zaburzenia trawienia
• Poczucie brzydkiego smaku w ustach
Brzydki zapach moczu

Jeśli w odpowiednim momencie organizm nie zostanie odkwaszony, z czasem objawy mogą się nasilać i pogłębiać. Dodatkowe dolegliwości ze strony zakwaszonego organizmu to podatność na infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze, niepłodność i inne dolegliwości ginekologiczne jak np. endometrioza, obniżenie nastroju, koncentracji, zdolności poznawczych, alergie, astma, stany zapalne w organizmie, zespół metaboliczny, przyrost masy ciała, insulinooporność, zwiększone ryzyko chorób serca i układu krążenia.

Chroniczne zakwaszenie organizmu może doprowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych i nowotworowych. Zamiast objawowego leczenia tych problemów, ulgę może przynieść holistyczne odkwaszenie. Sprawdzamy, jak to zrobić.

Jak naturalnie odkwasić organizm

• Dieta na odkwaszanie organizmu

Odkwaszanie można przeprowadzić przede wszystkim przez zmiany w diecie. Uważa się, że pomocne mogą być: duże dawki witaminy C, najlepiej przyjmowanej z pożywieniem. Jeśli do diety wprowadzisz więcej warzyw i owoców, organizm na pewno zyska, nawet jeśli nie dowierzasz mocy odkwaszania

Korzystnie działa również rezygnacja z przetworzonej żywności. Warto mniej smażyć, unikać kofeiny oraz soli. Zamiast nich – ziołowe herbatki, ziołowe przyprawy, a także aloes.

• Kuracja dr Ottona Horaka na odkwaszanie

Polecana bywa również kuracja doktora Horaka. Zwolennicy uważają, że to najlepsze remedium na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Kuracja poprawia także metabolizm oraz sprzyja skutecznej utracie zbędnych kilogramów. Uważa się, że przyczynia się także do uregulowania poziomu glukozy, cholesterolu, ciśnienia.

Po kuracji można zauważyć lepszą kondycję ciała i ducha – począwszy od ładniejszej skóry, paznokci i włosów, przez zdrowe mięśnie i stawy, po lepszy nastrój. Wymagana jest rezygnacja z produktów pszennych, białego ryżu, olejów rafinowanych, margaryn, słodyczy i produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny.

Preferowane są natomiast: warzywa gotowane, na parze lub duszone, kasza jaglana, gryczana, jęczmienna, rośliny strączkowe, pełnoziarniste pieczywo, pestki i nasiona, dobre tłuszcze tłoczone na zimno oraz chude mięso i chudy nabiał w ograniczonych ilościach.

• Suplementacja odkwaszająca organizm

Wersja „dla leniwych” to suplementacja środkami przeciwdziałającymi zakwaszeniu. Zdaniem przeciwników, nie są one bezpieczne ani skuteczne. Uważa się, że mogą powodować skutek odwrotny od zamierzonego. Co na to specjalista?

Nie rekomenduję pacjentom zażywania tego typu suplementów – podkreśla Paulina Front, farmaceutka. –  Pomijając już ich skład, suplementy dają fałszywe poczucie, że „coś robimy” dla naszego zdrowia pozostając przy tych samych nawykach żywieniowych.

Równowaga kwasowo-zasadowa to przede wszystkim zróżnicowana dieta i ograniczenie używek. Bez tego ani rusz. Często skutek jest odwrotny od zamierzonego, ponieważ pozwalamy sobie na więcej, przyjmując suplement – mówi specjalistka.

– Dlatego niestety zmartwię – suplementy to ewentualne „wspomaganie”, a i nie w każdym przypadku ich stosowanie jest zasadne i konieczne. Zresztą sama nazwa „suplement diety” oznacza dodatek, na pewno nie oznacza „użyj mnie zamiast…”. Jak ze wszystkim – należy zachować zdrowy rozsądek – podkreśla Paulina Front.

• Tryb życia a odkwaszenie organizmu

Odkwaszeniu organizmu sprzyja również zdrowy tryb życia. Co najmniej godzina aktywności fizycznej każdego dnia, spacery, regularny i zdrowy sen najlepiej w godzinach 22-6, duże ilości wody, unikanie stresu, rezygnacja z używek – to proste i skuteczne sposoby na poprawę stanu zdrowia. Co sugeruje specjalista? Czy – i jeśli tak, to jak – przeprowadzić odkwaszanie?

Nie sugerowałabym nikomu „robienia odkwaszania”, ponieważ sugeruje to, że robimy je od czasu do czasu – mówi Paulina Front. – Jak już wspomniałam wcześniej, równowaga kwasowo-zasadowa po prostu istnieje i możemy ją albo utrzymać, albo zachwiać.

Nie ma zatem sposobu, żeby sprawę załatwić raz i mieć spokój – podkreśla farmaceutka. – Jest to praca nad sobą i swoimi nawykami codziennie.

Ruch, dieta, ograniczanie używek czy czynników stresogennych to skuteczny sposób na utrzymanie zdrowia, jeśli nie cierpimy na wrodzone schorzenia. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to trudne, a np. ograniczenie stresu może być w niektórych sytuacjach wręcz niemożliwe. Mimo to warto małymi krokami próbować wprowadzać zmiany, jeśli czujemy się źle, jesteśmy przemęczeni itp. W jednym miesiącu możemy wprowadzić ruch, w kolejnym owoce i w końcu wyrobimy sobie pewne nawyki. Pozwoli to na przywrócenie równowagi i to nie tylko tej kwasowo-zasadowej. Niestety nikt nas w tej materii nie wyręczy, a już na pewno nie garść suplementów diety.

5 pomysłów na jednodniowy detoks

Naturalne odkwaszanie organizmu – czy warto?

Odkwaszanie ma swoich zwolenników i przeciwników.

Co mówią przeciwnicy odkwaszania?

Zdaniem niektórych odkwaszanie organizmu jest bzdurą, gdyż naturalne jest np. kwasowe środowisko żołądka. Uważają, że odkwaszenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia. Zdaniem innych popularna metoda sprawdzania zakwaszenia organizmu za pomocą badania kwasowości moczu papierkiem lakmusowym nie może wykazać stopnia zakwaszenia komórek w organizmie.

Co mówią zwolennicy odkwaszania?

Regularne przeprowadzanie kuracji odkwaszających regeneruje organizm, sprzyja odbudowie tkanek. Nawet, jeśli nie podzielamy poglądów dotyczących zakwaszenia, zdrowa dieta nie zaszkodzi. Dieta uważana za odkwaszającą składa się z posiłków polecanych zarówno przez lekarzy, jak i przez dietetyków. Jak widać, można tylko zyskać, a więc – do dzieła.

  • Co mówi ekspertka o odkwaszaniu?

– Oczywiście odpowiedź brzmi: warto – przyznaje farmaceutka Paulina Front. – Jednak patrząc na całość zagadnienia, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że „zakwaszenie” to po prostu nowa nazwa na zachwianie równowagi-kwasowo zasadowej. O równowadze wiemy od lat – „zakwaszeniem” fascynujemy się dopiero od kilku lat, szczególny wzrost zainteresowania tematem zauważyłam po kampanii reklamowej pewnego suplementu diety.

Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, jak za pomocą chwytu marketingowego można przekonać pół Polski, że jest zakwaszona – zauważa specjalistka. – Przykładem może być test umieszczony kiedyś na stronie „odkwaszającego” produktu – nie dało się go rozwiązać tak, aby na końcu nie było sugestii, że reklamowany produkt może się przydać.

Wiem, bo robiłam go kilka razy i nawet gdy świadomie zaznaczałam same „prawidłowe” odpowiedzi,  wyszło mi:  „Gratulujemy, że prowadzisz zdrowy tryb życia, jednak to wcale nie oznacza, że nie jesteś zakwaszona” – śmieje się Paulina Front.

Posługując się pytaniami typu „czy czujesz zmęczenie, stres?”, reklamy pozwalają nam na utożsamienie się z problemem i poczucie, że to produkt właśnie dla nas. Kto nigdy nie był zestresowany i zmęczony? Ręka do góry! – mówi farmaceutka. – Porównałabym to do samodiagnozy z pomocą Google – jakie objawy byśmy nie wpisali, na koniec wyjdzie, że mamy nowotwór.

Zatem moja odpowiedź jest następująca: jeśli chcemy zadbać o własne zdrowie, zmieniając nawyki żywieniowe, czy wprowadzając aktywność fizyczną – jestem za. Jednak to całe „zakwaszenie” to nic nowego, bo to po prostu równowaga kwasowo-zasadowa.

 

Zobacz także

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowe śniadanie w 10 minut? To możliwe. Na miejscu lub na wynos

„To, co jemy, ma wpływ na dno miednicy – na pochwę, pęcherz, macicę, jelita, więzadła i powięzi” – mówi Pani Fizjotrener

suplementy WIMIN

WIMIN, czyli suplementacja dla dziewczyn, którym brakuje czasu, by o siebie zadbać. Przetestowałam!

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

Toksyczna substancja wykryta w ekologicznym makaronie. GIS ostrzega i wycofuje produkt ze sklepów

AKCJA SUPLEMENTACJA: Wegetarianizm i weganizm

Poznaj patenty trenerów i dietetyków na lepszą przemianę materii

Korzeń maca – właściwości, działanie, dawkowanie

Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny

Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie

Kobieta trzyma szpinak

Zadbaj o Koenzym Q10 – bądź wiecznie młoda

Uważaj na barwnik E171 w produktach spożywczych. Może mieć działanie rakotwórcze i uszkadzać DNA

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

Pisanki

Nie farbuj jajek w chemicznych barwnikach. Czym naturalnie zabarwić pisanki?

Stop nadmiarowi mięsa, warzywa na stół! Nowa książka Sylwii Majcher „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie” już w księgarniach

Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!

Kobieta wsypuje mąkę do miski

Co oznaczają cyferki na mąkach? Który typ sprawdzi się idealnie przy wypiekach? Wyjaśniają dietetycy z „Czytamy etykiety”

Burak – legalny dopalacz. Dlaczego osoby aktywne fizycznie powinny wprowadzić go do diety?

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Czym kierować się przy wyborze mąki? Podpowiada dietetyczka Anna Reguła

Kubek termiczny

Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!

Kobieta w sklepie

Najczęściej fałszowana żywność. Sylwia Majcher o pułapkach, które zastawiają na nas producenci

chleb

Jedzenie, które udaje zdrowe. Poznaj listę 10 spożywczych kameleonów

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Batonik zbożowy

Batonik zbożowy – nie kupuj w sklepie, zrób go sama!

Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 przepisów dla miłośników awokado

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Kiszone pomidory -przepis. Jak kisić zielone pomidory?

Kiszone pomidory – przepis. Jak kisić zielone pomidory?

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami