Przejdź do treści

„Mniam! Co w brzuchu burczy” Anny Czerwińskiej-Rydel. Przedstawiamy przedpremierowy fragment książki!

Mniam! Co w brzuchu burczy / mat. pras.
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Dlaczego tak lubimy jeść tosty z serem? Wyjaśnia biotechnolog Dawid Polak
Mama Chemik: „Odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty, jest wielkim błędem”
3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki
Napój arbuzowy – twoje ciało podziękuje ci za tę chwilę wytchnienia
Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

„Ile to jest kęs? Jak to się dzieje, że połykamy jedzenie? Co dzieje się w żołądku? Czy to dobrze, że w jelitach mieszkają bakterie? Po co robimy kupę?” – na te wszystkie pytania wraz ze swoim dzieckiem znajdziesz odpowiedź w najnowszej książce Anny Czerwińskiej-Rydel pt. „Mniam! Co w brzuchu burczy”. Hello Zdrowie oraz Hello Mama objęły ją swoim patronatem medialnym! 

„Mniam! Co w brzuchu burczy”

„Mniam! Co w brzuchu burczy” to książka dla dzieci o wszystkim, co dzieje się z jedzeniem w naszym organizmie. Zabawny duet ekspertów – Profesor Mądralski i Krowa … – bierze bod lupę brzuch, by odpowiedzieć na każde pytanie.

Wiek przedszkolny to czas w życiu dziecka, w którym kształtują się przyzwyczajenia mające wpływ na jego późniejsze życie. Maluch uczy się odpowiedzialności za swoje zdrowie i nabywa nawyków żywieniowych. Dzięki książce zajrzy w głąb jamy ustnej i przełyku, obejrzy żołądek, przekona się, jak długie są jelita. Dowie się, co dzieje się z każdym kęsem, który zjadamy i jak ważne jest zdrowe odżywianie. Książka w przyjazny, prosty sposób wyjaśnia pojęcia, takie jak: sok żołądkowy, enzymy, wyrostek robaczkowy.

Przedstawiamy kilka stron książki.

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Co się dzieje w żołądku?

To, co gryziemy i połykamy, czyli na przykład kawałek jabłka, wpada do żołądka przez otwór, który nazywamy wpustem. Między posiłkami wpust jest zamknięty. Otwiera się tylko podczas jedzenia. Żołądek przypomina worek w kształcie litery J. Znajdują się w nim specjalne gruczoły, które wydzielają sok żołądkowy.

Czy to sok owocowy? Taki do picia?

Sok żołądkowy nie nadaje się do picia! Jest żrący, gdyż zawiera kwas solny. Gdyby kropelka takiego soku żołądkowego spadła nam na skórę, zrobiłaby się w niej ranka.

Ojej! To dlaczego ten żrący sok nie pożera żołądka?

Ściany żołądka są bardzo odporne i pokryte warstwą śluzu i wody, która chroni go przed działaniem kwasu solnego.

To do czego właściwie potrzebny jest ten sok żołądkowy?

Najprościej mówiąc, do trawienia białka, a także do ochrony przed bakteriami. W trakcie jedzenia połykamy też sporo powietrza, a jego nadmiar w przewodzie pokarmowym usuwamy poprzez odbijanie.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Ryż czerwony – właściwości zdrowotne. Czy jest lepszy od białego i brązowego ryżu?

Chipsy warzywne – jak zrobić domowe chipsy z piekarnika?

Kasza pęczak – właściwości, wartości odżywcze i przepisy nie tylko na gołąbki z pęczakiem

Kasza owsiana – właściwości odżywcze i sposób gotowania

Czubryca – co to jest, do czego dodawać i gdzie kupić?

Wyrzucasz liście tych warzyw do kosza? Zupełnie niepotrzebnie. To prawdziwa skarbnica witamin!

Nie, dziękuję, jestem na diecie

Chcesz jeść zdrowo, ale bliscy kuszą cię słodkościami? Naucz się mówić NIE!

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, a jego właściwości zadziwiają

Syrop z sosny – zrobisz go z pędów, szyszek, jego właściwości zadziwiają

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Bilans wodny - picie wody / istock

Bilans wodny. Co wlicza się w dzienną podaż płynów? Dietetyczka wyjaśnia

18 przepisów dla miłośników awokado

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

×