Przejdź do treści

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie

Miód koniczynowy – rodzaje, właściwości, zastosowanie Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Miód koniczynowy w czystej postaci jest stosunkowo rzadko spotykanym miodem nektarowym, który udaje się uzyskać tylko doświadczonym pszczelarzom. Swoją różnorodną barwę i smak zawdzięcza dwóm rodzajom koniczyny, z której jest pozyskiwany. Silne właściwości wykrztuśne i przeciwzapalne czynią z niego sprzymierzeńca w walce z chorobami układu oddechowego. Czym charakteryzuje się miód z kończyny? Jakie są jego właściwości i zastosowanie?

Miód koniczynowy – pochodzenie

Miód koniczynowy na ogół spotykany jest jako składnik miodu wielokwiatowego. Dlaczego? Koniczyna, mimo że rośnie niemal na każdej polskiej łące, jest dość trudnym zielem dla pszczół.  Dlatego też na sklepowych półkach znajdziesz często miód koniczynowy z Nowej Zelandii, Kanady, czy Argentyny, które są jego głównymi producentami.

Miód koniczynowy jest miodem nektarowym, co oznacza, że pozyskiwany jest z roślin wydzielających nektar. Nektar to zaś wydzielina gruczołów roślin, która zwabia swoim zapachem i smakiem owady zapylające, przede wszystkim pszczoły. To właśnie za sprawą roślinnego nektaru, miody nektarowe mają gładką i płynną konsystencję.

Miód koniczynowy może być pozyskiwany z:

  • koniczyny białej,
  • koniczyny czerwonej.

Jeśli rośliny zakwitną razem, można też spotkać miód koniczynowy mieszany. Łączy on wówczas cechy i właściwości miodu z białej i czerwonej koniczyny.

Miód zdrowszy niż cukier?

Miód z białej koniczyny

Miód z białek koniczyny charakteryzuje się jasnosłomkowym kolorem i delikatnym, ale bardzo słodkim smakiem. Dzięki dużej zawartości fruktozy, sprawdza się jako alternatywa dla cukru. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go do bardzo gorącej wody, wówczas traci on bowiem swoje właściwości. Temperatura napoju nie powinna przekraczać 45 stopni Celsjusza, a jak podają inne źródła – nawet 35 stopni Celsjusza, czyli temperatury, która panuje w ulu.

To, co odróżnia miód z białej koniczyny od innych miodów, to mała zawartość wody. W procesie krystalizacji staje się jednorodny i drobnoziarnisty, a jego kolor zmienia się na niemal biały.

Miód z czerwonej koniczyny

Miód z czerwonej koniczyny jest bardzo rzadko spotykanym miodem. Ze względu na długość rurki kwiatowej tej odmiany koniczyny, jego nektar jest bowiem bardzo trudno dostępny dla pszczół. Najczęściej omijają i nie zapylają kwiatu. Dobrze radzą sobie z nim jedynie pszczoły kaukaskie, które, mimo że jedne z najmniejszych w Europie, posiadają długie języczki. Inne gatunki pszczół zapylają koniczynę czerwoną korzystając z wygryzionych przez trzmiele otworów z boku rurek kwiatowych rośliny.

Miód z czerwonej koniczyny ma lekko łososiowy kolor. Co ciekawe, jest nieco kwaśny w smaku, co z pewnością wyróżnia go na tle innych miodów. Krystalizuje się w podobny sposób co miód z koniczyny białej – przyjmuje biały odcień, jest drobnoziarnisty i jednorodny. Charakterystyczne jest jednak to, że dłużej pozostaje w płynnej postaci, czyli proces krystalizacji przebiega dość długo.

Miód koniczynowy – właściwości

Wśród właściwości leczniczych miodu koniczynowego na szczególną uwagę zasługuje jego działanie wykrztuśne. Świetnie sprawdza się zatem w przypadku chorób układu oddechowego – zapalenia oskrzeli i płuc, pomaga bowiem szybciej pozbyć się zalegającej wydzieliny i kaszlu. Dodatkowo działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo, co pomoże w przypadku grypy i przeziębienia.

Miód koniczynowy polecany jest także w stanach napięcia nerwowego, czy wycieńczenia psychicznego. Sięgnij po niego, aby się wyciszyć i złagodzić stres, a także wtedy, gdy chcesz poprawić pamięć i koncentrację.

Miód z koniczyny działa ponadto moczopędnie, stąd polecany jest podczas zapalenia pęcherza i chorobach nerek. Jego właściwości wykorzystuje się także przy dolegliwościach układu trawiennego, zwłaszcza przy biegunkach. Zawiera on również duże ilości antyoksydantów – flawanoli i kwasu fenolowego. Mają one szczególnie dobry wpływ na pracę serca i płuc oraz centralny układ nerwowy.

Warto dodać, że prowadzone są badania nad wykorzystaniem właściwości miodu z  koniczyny w walce z bakterią gronkowca złocistego, w leczeniu oparzeń i łagodzeniu objawów ospy wietrznej.

Jak stosować miód koniczynowy?

Miód koniczynowy, zwłaszcza z koniczyny białej, świetnie sprawdza się jako słodzik – zamiennik cukru. Możesz dodawać go do deserów i ciast. Lekko kwaśny smak miodu z czerwonej koniczyny sprawdza się jako dodatek do dressingów i doskonale komponuje z surówkami.

Skąd się bierze miód?

Gdzie kupić miód koniczynowy?

Miód z koniczyny, podobnie jak wszystkie pozostałe rodzaje miodów, warto kupować w sprawdzonych pasiekach. Szczególnie istotne jest to z punktu widzenia jakości miodu – często bowiem do naturalnego miodu dodawany jest miód sztuczny, a także z racji trudności jego pozyskiwania. Nektar z koniczyny rzadko pozyskiwany jest bowiem samodzielnie, a pszczoły zapylają jednocześnie wiele roślin rosnących na łące. Otrzymuje się wówczas miód wielokwiatowy. Kupując miód koniczynowy w sklepie zwracaj zatem uwagę, czy jest to miód w czystej postaci, czy łączony z innymi rodzajami miodu.

Cena miodu koniczynowego

Z uwagi na rzadkie występowanie, miód koniczynowy jest stosunkowo drogi. Jego cena waha się od 40 złotych wzwyż za kilogram.

 

Źródła:

  1. E. Majewska, P. Nowotnik, Sekrety miodu, SGGW, 2021.
  2. J. Mrowiec, Cud miód, wyd. Buchmann, 2014.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miód – rodzaje, właściwości. Jaki miód jest najzdrowszy?

Miód akacjowy – właściwości, indeks glikemiczny, cena

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i zastosowanie

Miód wielokwiatowy – właściwości. Na co pomaga miód?

Miód spadziowy – właściwości, skład, cena

Miód lipowy – jakie ma właściwości i na co pomaga?

Miód lawendowy – pochodzenie, właściwości i zastosowanie

Acerola – pochodzenie, właściwości, zastosowanie

Gotu kola – pochodzenie i zastosowanie

Teff – pochodzenie, wartość odżywcza, przepisy

Gojnik – pochodzenie i właściwości. Olej żywokostowy z gojnikiem

Miód rzepakowy – właściwości, kalorie. Miód dla cukrzyka?

Miód wrzosowy – właściwości, zastosowanie, cena

Rozmaryn lekarski – właściwości, zastosowanie i uprawa

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Soja – właściwości, zastosowanie i sposoby przyrządzania

Miechunka (Physalis) – charakterystyka i właściwości

Zioła w domu – jakie i jak uprawiać na parapecie lub balkonie

Szparagi – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

olej z wiesiołka

„Cudowny” olej z wiesiołka – prawdziwe remedium na kobiece dolegliwości?

Jak obchodzić się z miodem, by jak najdłużej zachował swoje właściwości?

Żywokost – właściwości, zastosowanie, przepis na maść

Mięta – właściwości i rodzaje. Jak zrobić nalewkę z mięty?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami