Przejdź do treści

Miód faceliowy – jak go rozpoznać i jakie ma właściwości?

Miód faceliowy - jak go rozpoznać i jakie ma właściwości? Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Coraz trudniej jest kupić dobrej jakości miód. Wielu pszczelarzy miesza go z cukrem. Dlatego bez względu na to, czy chodzi o miód faceliowy, czy o jakikolwiek inny – musi pochodzić z pewnego źródła. Warto też wiedzieć, w jaki sposób odróżniać prawdziwy miód od tego sztucznego, by mieć pewność, że sięga się po produkt najwyższej jakości.

Miód – dlaczego warto po niego sięgać? 

Miód od wieków uznawany jest za naturalne lekarstwo. Jest bogactwem witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu. Spożywanie produktu niesie ze sobą mnóstwo korzyści. Organizm staje się bardziej odporny na różnego rodzaju infekcje, a do tego łatwiej jest zwalczyć liczne schorzenia. Nie bez powodu o miodzie mówi się, że jest to naturalny antybiotyk. Każdy rodzaj miodu ma nieco inne właściwości, jednak każdy z nich jest korzystny dla naszego zdrowia. 

Rodzaje miodu 

Ze względu na pochodzenie miód dzieli się na: 

  • spadziowy, czyli ze spadzi drzew np. klonu, topoli czy brzozy; 
  • nektarowy, czyli wielokwiatowy i odmianowy, jak np. rzepakowy, akacjowy, wrzosowy, lipowy czy faceliowy;  
  • nekatarowo-spadziowy. 

Istnieje wiele mniej popularnych pododmian miodów jak np. ogórecznikowy, wierzbowy, mniszkowy, chabrowy, leśny (z jeżyn i malin leśnych), lawendowy, tymiankowy, szałwiowy, pomarańczowy, eukaliptusowy czy walerianowy. 

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
PROMOCJA
Trawienie, Promocje
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
20,00 zł 79,00 zł
Miód

Miód faceliowy – z czego powstaje i dlaczego nazywa się go „królewskim”? 

Miód faceliowy powstaje z nektaru facelii błękitnej. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, jednak od 200 lat można ją także spotkać w Europie. Jej nazwa pochodzi od kolorów kwiatów, którymi kwitnie – są w odcieniach niebieskim i fioletowych. Plusem facelii jest to, że z jednego hektara może powstać nawet 1000 kg miodu, właśnie ta „królewska miododajność” sprawia, że pszczelarze nazywają go królewskim.

Smak oraz aromat miodu są subtelne i delikatne. Kolor jest zazwyczaj jasno-kremowy, aczkolwiek można spotkać miody lekko zielonkawe, co spowodowane jest niebieskim pyłkiem kwiatowym facelii.   

Miód faceliowy – właściwości  

Miód faceliowy ma wiele właściwości. Jedną z nich jest to, że znacznie obniża toksyczne działanie kawy, herbaty, alkoholu, papierosów czy innych używek. Oprócz tego charakteryzuje się właściwościami leczniczymi:  

  • chroni oraz regeneruje wątrobę w przypadku zatruć; 
  • jest pomocny w leczeniu astmy; 
  • obniża ciśnienie; 
  • zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych; 
  • wspomaga leczenie wrzodów żołądka, dwunastnicy czy trzustki; 
  • jest pomocny przy problemach z woreczkiem żółciowym; 
  • przyspiesza gojenie się ran; 
  • działa przeciwnowotworowo i antyoksydacyjne. 

Miód faceliowy mogą także stosować osoby mające problemy z układem krążenia, miażdżycą oraz niewydolnością mięśnia sercowego  

Miód z facelii jest bogactwem żelaza, magnezu oraz kobaltu. Zaleca się, by sięgać po niego po dużym wysiłku intelektualnym bądź fizycznym. 

Miód akacjowy

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? 

Można wykonać domowe testy, które potwierdzą, czy kupiony miód jest prawdziwy. Do szklanki chłodnej wodny należy wlać łyżkę miodu. Jeśli będzie rozpuszczał się stopniowo, pozostawiając na wodzie smugi – to jest to prawdziwy miód. W przypadku, gdy rozpuszcza się równomiernie i szybko – to znaczy, że jest słabej jakości.  

Inną metodą jest test ściekania. Na łyżeczkę bierzemy miód i lejemy go na talerzyk, jeśli nie rwie się i tworzy stożek, to mamy do czynienia z dobrym, naturalnym produktem. W przypadku sztucznego miodu produkt będzie bez grudek i rozleje się po całym talerzu. 

Jak rozpoznać miód faceliowy 

Miód faceliowy jest uznawany za najzdrowszy miód spośród wszystkich. Rozpoznać go można po żółtawym lub zielonkawym kolorze. Gdy ulega krystalizacji – jaśnieje, staje się wręcz biały. Ma delikatnie kwaskowy smak, delikatny i przyjemny. Tak samo aromat – kwiatowy i subtelny. 

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Oszukany nie będzie miał aromatu, a do tego będzie cały czas w stanie płynnym – nie skrystalizuje się. Chcąc mieć pewność, że kupimy prawdziwy miód faceliowy, należy wybierać sprawdzony sklep pszczelarski. 

Miód wielokwiatowy

Miód w ciąży – czy można? 

Wiele ciężarnych zastanawia się, czy może spożywać miód. Szczególnie że jeszcze kilkadziesiąt lat temu panowało przekonanie, że jest to produkt, z którego należy zrezygnować na czas ciąży. To błąd. Jeśli lekarz prowadzący nie stwierdzi inaczej, nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań. Trzeba jednak pamiętać, że nie każda kobieta w ciąży będzie go tolerować, bo oprócz tego, że jest zdrowy, to może również uczulać. W ciąży najlepiej sięgać po miód faceliowy i gryczany, gdyż zawierają najwięcej żelaza, a jest to pierwiastek, z którego niedoborem zmaga się większość kobiet w ciąży. 

Miód a cukrzyca 

Często pojawia się pytanie, czy cukrzyk może jeść miód? Jeśli tak, to jaki i w jakich ilościach? Zanim chory sięgnie po miód, musi skonsultować to ze swoim lekarzem. Trzeba mieć na uwadze, że chociaż miód jest najzdrowszym zamiennikiem tradycyjnego cukru, to zawiera fruktozę i sacharozę, a do tego ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 60. Indeks ten pokazuje, jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi, dlatego jedzenie miodu bez ograniczeń, w przypadku cukrzyków może być niebezpieczne. 

Eksperci zalecają, by osoby z cukrzycą nie sięgały po produkty, które mają indeks glikemiczny większy niż 55, jednak są też tacy, którzy uważają, że miód jest na tyle zdrowy, że nawet cukrzyk może sobie na niego raz na jakiś czas pozwolić, oczywiście w niewielkich ilościach. Jaki miód wybrać przy cukrzycy? Najlepszy będzie lipowy, wrzosowy i gryczany. 

Źródła: 

  1. https://www.izielnik.pl/blog/miod-a-cukrzyca-czy-mozna-go-jesc – dostęp: 19.09.2022 r.
  1. https://www.skarbyroztocza.com/czy-cukrzyk-moze-jesc-miod?gclid=Cj0KCQjw7KqZBhCBARIsAI-fTKIXyXYfK8L-RIrhcByg4hVQkGUPTsi69X5VBYH0t_Y5eoCqmWsMqtgaAmnpEALw_wcB – dostęp: 20.09.2022 r.
  1. https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/substancje-slodzace/miod-faceliowy-wlasciwosci-i-zastosowanie/pd9q8gx – dostęp: 21.09.2022 r.
  1. https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/naturalny-miod-jak-rozpoznac-prawdziwy-miod-aa-RsXB-rMAD-AT8G.html – dostęp: 21.09.2022 r. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gorczyca – właściwości, wykorzystanie, zastosowanie. Przepis na musztardę

Glistnik (jaskółcze ziele) – jak wygląda, właściwości, zastosowanie

Rajskie jabłuszka – jakie mają właściwości i co można zrobić z owoców rajskiej jabłoni?

Czy każdy zamiennik cukru nadaje się do wypieków?

guma do żucia

Żucie gumy – czy na pewno jest zdrowe?

Miód a cukrzyca – czy wykluczają się wzajemnie?

Dodaje się go do produktów spożywczych, żeby poprawić ich teksturę i zwiększyć wagę. Co warto wiedzieć o błonniku bambusowym? / istock

Widzisz w składzie błonnik bambusowy i nie wiesz, czy to dobrze? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

awokado na talerzu

Nie daj się nabrać na bio i eko. 5 rad dla tropicieli spożywczej ściemy

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

4 ważne powody, dla których lepiej zrezygnować z produktów typu „light”

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

Astaksantyna – działanie, właściwości, skutki uboczne

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami / unsplash

Jak przygotować zupę, która będzie sycąca i dobrze zbilansowana? Magda Gembacka dzieli się swoimi radami

Makaron

Popularny makaron wycofany ze sprzedaży. Zawiera niebezpieczne dla zdrowia toksyny

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit!

Szybkowar – jak i co można w nim gotować, tabela czasu obróbki

Dieta na urlopie. Jak uniknąć niezdrowych pułapek?

Przetwory z ogórków – przepisy na ogórki kiszone i konserwowe

×