Masz słabe, łamliwe paznokcie? Dietetyczka kliniczna wyjaśnia, jak możesz wzmocnić je dietą
Twoje paznokcie są w bardzo złej kondycji? Próbowałaś już wielu odżywek i nie widzisz efektów? Może najwyższy czas, żeby pomyśleć nad zmianą diety. O tym, jaki ma wpływ na stan paznokci, pisze na swoim profilu na Instagramie dietetyczka kliniczna Joanna Dauksza.
Dieta a kondycja paznokci
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Może zamiast szukać kolejnej odżywki do paznokci (takiej 5 w 1 albo nawet 7 w 1), warto zastanowić się, co możesz zmienić w swojej diecie? Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Joanna Dauksza, dzięki diecie możesz skutecznie wzmocnić swoje paznokcie. Jak to zrobić?
„Jedz produkty bogate w biotynę (jajka, migdały, łosoś, bataty). Biotyna sprawia, że paznokcie są mniej łamliwe oraz stają się grubsze” – wskazuje dietetyczka.
A co, jeśli nie możesz poradzić sobie z przebarwieniami na paznokciach? Ekspertka radzi, żeby sprawdzić, czy nie masz niedoboru witaminy B12. To właśnie on może je powodować. Jak dodaje Dauksza, witamina B12 znajduje się w mięsie, rybach, jajach. Zazwyczaj jesteśmy w stanie więc zapewnić jej odpowiednią ilość w organizmie przy właściwie zbilansowanej diecie, ale wegetarianie i weganie powinni ją suplementować. Oprócz tego warto sprawdzić też swój poziom żelaza.
„Niedobór żelaza wpływa na organizm całościowo. To mało oczywiste, ale niedobór żelaza = osłabione i bardziej łamliwe/kruche paznokcie. Źródła żelaza to: mięso, ale również żółtka jaj, pestki dyni czy otręby pszenne” – pisze specjalistka.
„Dieta z przyjemnością”
Za profilem „Dieta z przyjemnością” stoi mgr Joanna Dauksza, która jest dietetyczką kliniczną. Jak sama o sobie pisze, stara się sprawiać, by dieta była przyjemnością. Zarówno w mediach społecznościowych, jak i na blogu dzieli się swoją wiedzą. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 13 tys. osób.
RozwińPolecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
się ten artykuł?