Masz problemy ze snem? Dołącz sezam do swojej diety!
Według szacunków nawet 50 proc. Polaków skarży się na dolegliwości związane z zasypianiem albo wybudza się w nocy. Niestety, zły sen może mieć negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia. Jakie mogą być przyczyny tych problemów? Czy w walce z nimi mogą pomóc nam… słodycze? Odpowiada Celina Kinicka, dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana.
Sen jest ważny!
Sen odgrywa w naszym życiu niezwykle istotną rolę. Pozwala m.in. zregenerować organizm, redukuje stres, zmniejsza ryzyko występowania chorób układu krążenia, poprawia nasze samopoczucie oraz reguluje metabolizm. W zależności od wieku zmienia się nasze zapotrzebowanie na długość snu. Niemowlęta przesypiają nawet 18 godzin w ciągu dnia, natomiast osoby dorosłe do regeneracji potrzebują 7-8 godzin. To jednak teoria, ponieważ w praktyce bardzo niewiele osób może pochwalić się takim wynikiem. Wielokrotnie redukowanie długości snu tłumaczymy stresem czy natłokiem obowiązków zawodowych i prywatnych.
W wielu innych przypadkach, mimo „regulaminowych” godzin spędzonych w łóżku, nasz sen nie jest efektywny, często przebudzamy się w nocy lub mamy problemy z szybkim zaśnięciem. Niejednokrotnie za ten stan rzeczy odpowiadają nasze przyzwyczajenia i nawyki. Powszechną aktywnością przed snem jest oglądanie filmów i seriali czy przeglądanie mediów społecznościowych. Urządzenia elektronicznie emitują jednak szkodliwe światło niebieskie utrudniające prawidłowe zasypianie, dlatego według zaleceń nawet dwie godziny przez pójściem do łóżka nie powinniśmy już z nich korzystać.
Ważna również dieta
Innym istotnym czynnikiem, który zasadniczo wpływa na jakość naszego snu jest dieta oraz nawyki związane z jedzeniem.
„Parafrazując znane powiedzenie możemy w dużym uproszczeniu uznać, że 'śpimy tak, jak jemy’. Jednym z najczęstszych błędów jest spożywanie zbyt obfitych posiłków bezpośrednio przed snem. Należy pamiętać, że kolację powinniśmy zjeść maksymalnie dwie godziny wcześniej, a dodatkowo nie powinny znajdować się w niej potrawy ciężkostrawne (np. tłuste, smażone, mocno pikantne). Należy także zjeść odpowiednio mniej, ponieważ kolacja powinna dostarczać nam nie więcej niż 20-25 proc. dziennego zapotrzebowania na energię w ciągu całego dnia. W przeciwnym razie nasz organizm nie przestawi się w pełni na tryb snu, ponieważ głównie będzie zaangażowany w trawienie” – mówi Celina Kinicka, dietetyczka z Centrum Medycznego Damiana.
Równie ważne jest dostarczanie do organizmu odpowiednich składników, które wpływają na jakość naszego snu.
„Jednym z bardzo istotnych mikroelementów w kontekście snu jest tryptofan, który należy do grupy aminokwasów. Nie jest on wytwarzany przez nasz organizm, dlatego musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Odpowiada m.in. za nasz nastrój, odporność na stres, poprawia pamięć, a także pozwala regulować zasypianie i poprawia regenerację w czasie snu. Bogatym źródłem tryptofanu jest sezam, a także m.in. soja, pestki słonecznika i dyni oraz orzechy włoskie i laskowe” – dodaje dietetyczka.
Sezam w przyjemnej formie
W 100 g sezamu jest 370 mg tryptofanu. Choć te niewielkie, beżowe ziarenka nie są najpopularniejszym składnikiem naszej diety, możemy dostarczyć je do organizmu w przyjemny sposób. Na polskim rynku znajduje się wiele propozycji przekąsek, które zostały przygotowane na bazie sezamu. Sezamki są również zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy (np. ciasteczek), dzięki czemu pozwalają połączyć przyjemne z pożytecznym.
Pamiętajmy, jakość snu zależy również od naszych nawyków i przyzwyczajeń, wśród których m.in. znajduje się uregulowanie spożywanych przez nas posiłków. Zadbajmy o naszą dietę, a zauważymy różnicę w jakości snu i samego procesu zasypiania.
Artykuł powstał na podstawie materiałów prasowych Centrum Medycznego Damiana.
Zobacz także
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka
„Im więcej zrobimy dla siebie w wieku średnim, tym większe mamy szanse na udaną starość. Na swoją starość pracujemy też tym, jacy jesteśmy dla ludzi”. O depresji ludzi starych rozmawiamy z prof. Dominiką Dudek
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?