Przejdź do treści

Marchewka to samo dobro dla naszej skóry! Czy pamiętasz o niej w codziennej diecie?

Marchewki / rawpixel
Marchewki / rawpixel
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta
Dlaczego nie możesz przytyć? Wyjaśniają żywieniowcy z „Dietetyki nie na żarty”
Babka jajowata – właściwości i zastosowanie byliny
Chlorella – właściwości, efekty, dawkowanie
Białko konopne – właściwości, przepisy, jak stosować
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa
Magda Hajkiewicz: bardzo mnie denerwuje, kiedy ludzie sprowadzają przyczynę nadwagi i otyłości wyłącznie do lenistwa

Marchewkę lubi chyba większość z nas. I bardzo dobrze! To warzywo skrywa w sobie wiele drogocennych składników. – Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę. Najbogatsza jest w beta-karoten, jeden z najsilniejszych antyoksydantów! – wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz, kosmetolożka. 

Skincoach

Konto SkinCoach na Instagramie prowadzone jest przez Blancę Bożenę Społowicz – kosmetolożkę, która na co dzień przyjmuje w gabinecie w Krakowie. Profil SkinCoach staje się coraz bardziej popularny, obecnie śledzi go ponad 4 tys. użytkowników. Nic dziwnego! Posty publikowane przez ekspertkę w ciekawy sposób pogłębiają wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia. Ostatni post dotyczy zalet marchewki. Okazuje się, że chociaż to jedno z najpopularniejszych warzyw, nadal nie wiemy o nim wszystkiego.

Marchewka – wpływ na skórę

– Marchewka – samo dobro dla naszej skóry! Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, luteinę i zeaksantynę. Najbogatsza w beta-karoten, jeden z najsilniejszych antyoksydantów!

Beta-karoten czyli prowitamina A, po spożyciu przekształcany jest (za pomocą enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych) w bardzo ważną dla zdrowia, w tym zdrowia skóry, witaminę A.

Odpowiada za zdrowy wygląd skóry i prawidłowy stan błon śluzowych. Wspomaga leczenie trądziku, normalizuje pracę gruczołów łojowych, odpowiada za poprawną keratynizację naskórka.

Opóźnia pojawienie się zmarszczek, gdyż pobudza produkcję kolagenu. Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. Chroni przed powstawaniem plam i przebarwień skóry. Wzmacnia włosy i paznokcie.
Pełni istotną rolę w sprawności odbierania bodźców wzrokowych – zapewnia prawidłowe widzenie.

Beta-karoten, podobnie jak wszystkie karotenoidy, hamuje powstawanie wolnych rodników, a co za tym idzie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry – pisze Blanca Bożena Społowicz.

Dowiedziono także, że codzienne spożycie 1 średniej wielkości marchewki minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, płuc i pęcherza moczowego. Wykazano też, ze marchewka ma działanie regulujące poziom estrogenów.

– Warto wiedzieć, że beta-karoten jest wyjątkowo odporny na działanie temperatury, dlatego marchew duszona jest równie wartościowa.Dodatkowo marchew zawiera duże ilości błonnika, wspomaga pracę jelit, co przekłada się na zdrowy wygląd skóry – dodaje kosmetolożka.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Marchewka – samo dobro dla naszej skóry! ➡️Tylko marchewka zawiera wszystkie grupy karotenoidów takie jak: #alfa-karoten, #beta-karoten, #likopen, #luteinę i #zeaksantynę. ➡️Najbogatsza w beta-karoten, jeden z najsilniejszych antyoksydantów! Beta-karoten czyli prowitamina A, po spożyciu przekształcany jest (za pomocą enzymów wątrobowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych) w bardzo ważną dla zdrowia, w tym zdrowia skóry, witaminę A. ➡️Odpowiada za #zdrowy wygląd skóry i #prawidłowy stan błon śluzowych. ➡️Wspomaga leczenie trądziku, normalizuje pracę gruczołów łojowych, odpowiada za poprawną keratynizację naskórka. ➡️Opóźnia pojawienie się zmarszczek, gdyż pobudza produkcję kolagenu. ➡️Zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV. ➡️Chroni przed powstawaniem plam i przebarwień skóry. ➡️Wzmacnia włosy i paznokcie. ➡️Pełni istotną rolę w sprawności odbierania bodźców wzrokowych – zapewnia prawidłowe widzenie. Beta-karoten, podobnie jak wszystkie karotenoidy, ➡️hamuje powstawanie wolnych rodników, a co za tym idzie, ➡️zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Dowiedziono, że codzienne spożycie 1 średniej wielkości marchewki minimalizuje ryzyko wystąpienia nowotworów jamy ustnej, przełyku, płuc i pęcherza moczowego. Wykazano też, ze marchewka ma działanie regulujące poziom estrogenów. ‼️Warto wiedzieć, że beta-karoten jest wyjątkowo odporny na działanie temperatury, dlatego marchew duszona jest równie wartościowa. ➡️Dodatkowo marchew zawiera duże ilości błonnika, wspomaga pracę jelit, co przekłada się na zdrowy wygląd skóry. Pamiętacie o marchewce w codziennej diecie? #marchewka #kuchniaprzeciwzapalna #skinfood #betakaroten #trądzik #healthyfood #dbamowzrok #skincoach

Post udostępniony przez Blanca Bożena Społowicz (@skincoach_)

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kapusta – pospolita tylko z pozoru

Kapusta – pospolita tylko z pozoru. Sprawdź 3 przepisy na pyszne dania z kapusty

Co ludzie myślą, gdy nie mogą schudnąć? „Jem za dużo, za mało się ruszam, jestem beznadziejny”. Jak jest naprawdę?

20 produktów, które zmniejszają ryzyko zawału serca

Co na śniadanie? Energetyczna granola z marchewką

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Jak obniżyć indeks glikemiczny diety? Podpowiada dietetyczka

Czy jedzenie ma płeć? Dietetyczka Sylwia Maksym wyjaśnia

„Karmię piersią, jem zdrowo”. Książka, którą powinna przeczytać każda świeżo upieczona mama!

Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Dieta 1600 kcal – dla kogo, efekty, jadłospis. Czy to dieta redukcyjna?

Olej z pestek winogron – właściwości, zastosowanie

Dieta na 2000 kcal – jadłospis, dla kogo? Czy na diecie 2000 kcal można schudnąć?

wegański posiłek w szpitalu / iStock

Pierwszy szpital na świecie na wegańskiej diecie!

Wegańskie muffiny marchewkowo-pomarańczowe

Układ odpornościowy potrzebuje sprawnego napędu. Sylwia Majcher podpowiada, co jeść dla zdrowia

Jak przechowywać zieleninę? Ekoncentryczka ma dla wszystkich kilka rad

Kobieta stoi w kuchni, pije kawę i patrzy w telefon

Migrena zabiera ci trzy dni z życia? Przyjrzyj się swojemu menu!

Co jeść w styczniu? Buraki, seler, marchew… ale nie tylko! Co proponuje Sylwia Majcher?

Czy dieta ma wpływ na naszą seksualność? Wyjaśnia dietetyczka Paulina Ihnatowicz

Prekoncepcja - czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Prekoncepcja – czym jest i dlaczego jest tak ważna dla przyszłych rodziców? Wyjaśnia ginekolożka lek. Anna Horbaczewska

Soki owocowe

Zdarza ci się zjeść banana na śniadanie? Sprawdź, czy to dobry wybór. Tłumaczy dietetyczka Paulina Roziewska

Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka

Dieta ubogoresztkowa – kiedy trzeba ją zastosować?

Sałatka na talerzu

Jaka jest najlepsza dieta dla serca? Ukazał się coroczny raport U.S. News o najlepszych i najgorszych popularnych dietach

Jaglany detoks – oczyść swój organizm szybko i bezpiecznie

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

5 największych kuchennych mitów

oliwa

Wysoki cholesterol? Oto 6 produktów obniżających cholesterol

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?