Mąka migdałowa – zdrowa alternatywa dla mąki pszennej
Nie tolerujesz glutenu i nie wiesz, co wybrać zamiast mąki pszennej? Wysoki poziom cukru zmusza cię do poszukiwania niskowęglowodanowych produktów? Stosujesz dietę redukcyjną i unikasz dostarczania organizmowi zbędnych kalorii? W każdym z tych przypadków warto, abyś sięgnęła po mąkę migdałową. Jest wartościowa, niskokaloryczna i bezglutenowa, a przygotowane z niej ciasta i desery są wyjątkowo aromatyczne i smaczne.
Mąka migdałowa – właściwości
Mąka migdałowa, podobnie jak same migdały, zawiera cenne przeciwutleniacze. Są to m.in. związki fenolowe, a także witamina E (tokoferol) i selen. Zwalczają one wolne rodniki, które odpowiadają nie tylko za proces starzenia, ale również sprzyjają rozwojowi nowotworów.
Mąka migdałowa dostarcza także L-argininy i kwercetyny, regulujące tempo zużywania zapasów glikogenu w tkance mięśniowej (stanowiącego zapasy energetyczne organizmu). Innymi słowy – dzięki mące migdałowej będziesz bardziej wydajna podczas treningu sportowego.
Jest to również cenne źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych (obok wspomnianego selenu są to: wapń, żelazo i cynk). Jeśli więc zastanawiasz się, czym zastąpić mąkę pszenną – zdecyduj się na mąkę migdałową. Pozytywnie wpłynie to na pracę układu krążenia i obniży poziom cholesterolu LDL (zwanego potocznie „złym”). Jest to również niskowęglowodanowa alternatywa, po którą sięgnąć mogą osoby chorujące na cukrzycę.
Mąka migdałowa – gdzie kupić?
Gdzie można kupić mąkę migdałową? Produkt zawierający wyłącznie migdały (bez wypełniaczy) znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i produktami ekologicznymi. Za opakowanie ważące 1 kg zapłacisz ok. 30-40 zł.
Nie jest to produkt tani, ale z pewnością wart swej ceny. Jeśli nie wiesz, czym możesz zastąpić skrobię kukurydzianą lub mąkę pszenną, skorzystaj z tego rozwiązania, a odczujesz pozytywny jego wpływ na organizm.
Jak zrobić mąkę migdałową?
Jeśli masz czas i chęci, możesz wykonać mąkę migdałową samodzielnie. Zanim zabierzesz się do pracy, kup odpowiednią ilość orzechów. W sklepach znajdziesz zarówno takie w brązowej łupinie, jak i jej pozbawione (blanszowane). Oba typy są odpowiednie do przygotowania mąki. W pierwszym przypadku musisz się jednak liczyć z tym, że będzie miała ona gorzki posmak.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, byś samodzielnie pozbawiła migdały łupiny. Wystarczy, że zalejesz orzechy wrzątkiem. Po odcedzeniu brązowa powłoka z łatwością da się oddzielić palcami.
Jak zmielić migdały? Jeśli masz pewność, że są suche – wrzuć je do pojemnika i zblenduj lub zmiel. Możesz zachować grubszą strukturę lub wykonać pył. Z tak przygotowanej mąki możesz natychmiast przygotować ciasto migdałowe lub zastosować w formie posypki do deserów.
Co zrobić z mąki migdałowej?
Mąkę migdałową warto wykorzystać przede wszystkim do aromatycznych wypieków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić z niej ciasto na naleśniki i gofry.
Będzie to także smaczny i aromatyczny dodatek do placków smażonych na patelni, uwielbianych przez dzieci (także na etapie rozszerzania diety).
Źródła:
- A. Stróżyk, L. Pachocka, Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2016, nr 97 (4), s. 328 – 334
- M. Wroniak, J. Parzychowska, A. Rękas, Charakterystyka i porównanie wartości żywieniowej orzechów i otrzymywanych z nich olejów, „Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego” 2016, t. 71, nr 3, s. 44–58
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?