Przejdź do treści

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock
Zasada FIFO w twojej lodówce / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Masz problemy z jelitami? Wypróbuj „Metodę 5R”, czyli plan naprawczy polecany przez dietetyka
Jak podkręcić metabolizm, gdy organizm się starzeje? 7 kluczowych porad
Popularne lody wycofane. Powodem wystąpienie rakotwórczego tlenku etylenu
4 propozycje „inflacyjnych” obiadów do 8 zł. Polecają dietetycy z profilu Dietetyka #NieNaŻarty
Pyszny, w kolorze bursztynu i niezwykle zdrowy. Poznaj moc miodu wrzosowego!

Korzystasz już z FIFO? To metoda „First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”. Dzięki niej z łatwością będziesz zarządzać swoją żywnością. „Wykorzystują ją sklepy, restauracje i producenci, ponieważ pozwala zminimalizować straty (a co za tym idzie – koszty) oraz zwiększyć bezpieczeństwo żywności” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca.

FIFO w twojej kuchni

Nie lubisz wyrzucać jedzenia? Chciałabyś wiedzieć, w jaki sposób organizować swoje posiłki, by nic się nie zmarnowało? Polub się z FIFO. O metodzie pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie.

„To jedna z tych niewielu informacji, które zapamiętałam ze studiów żywieniowych. Z tego powodu mam wrażenie, że zasada FIFO jest powszechnie znana, a przecież wcale tak nie jest. Choć trzeba przyznać, że jest to zasada bardzo intuicyjna i naturalna, mogliście zatem z niej korzystać nie wiedząc nawet, że tak mądrze się nazywa” – pisze psycholożka i dietetyczka Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie.

I dodaje, że gdy już ją poznamy, zrozumiemy na czym polega, łatwiej będzie nam zgodnie z nią świadomie porządkować żywność i zachęcać do tego pozostałych członków rodziny.

„Zgodnie z FIFO (First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”) jako pierwsze naszą kuchnię powinny opuścić produkty, które mają szansę najszybciej się zepsuć, czyli te najstarsze, nie pierwszej świeżości, z krótkim terminem i ogólnie te, które szybciej się psują. W ten sposób ruch żywności w naszym domu będzie płynny i zminimalizujemy potencjalne straty” – wyjaśnia ekspertka.

Zasady FIFO w twojej lodówce

Choć sama zasada FIFO jest prosta do zrozumienia, czasem trudno o niej pamiętać. Jak wyjaśnia Wędołowska, możemy ułatwić sobie zadanie, kształtując kilka prostych nawyków:

  1. Przegląd lodówki i szafek przed zrobieniem zakupów – dzięki temu wiemy, jakie produkty jeszcze mamy w domu, co trzeba zużyć w pierwszej kolejności oraz czego realnie brakuje.
  2. Prawidłowe ustawienie produktów w lodówce/szafce/spiżarni. Na wysokości wzroku, na widoku czy z przodu powinny znaleźć się produkty, które chcemy wykorzystać w pierwszej kolejności. Dzięki temu prostemu manewrowi nie musimy sprawdzać daty wszystkich jogurtów w lodówce. Wiemy, że ten z przodu jest najstarszy.
  3. Zaplanowanie, jak wykorzystamy żywność, która niedługo może się zepsuć. „Niekoniecznie musimy ją zjadać! Może wystarczy zamrozić tą resztkę sera? Kawałek banana dodać do owsianki? A zwiędniętą marchewkę zetrzeć do sosu pomidorowego?” – dodaje ekspertka.

I wyjaśnia, że z FIFO korzystają najwięksi producenci żywności, restauracje, dostawcy, bo wiedzą, że mniej marnowanej żywności, to więcej oszczędności. Warto brać z nich przykład!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Zuzanna Wędołowska – kim jest?

Zuzanna Wędołowska jest dietetyczką i psycholożką, mamą Szpinakożercy, specjalistką od żywienia dzieci na każdym etapie życia. „Chcę pokazać ci, że również twoje dziecko może zostać prawdziwym małym smakoszem, a wasze wspólne posiłki mogą stać się najmilszym elementem każdego dnia” – pisze ekspertka na swoim blogu szpinakrobibleee.pl.

Zuzanna Wędołowska jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 51 tysięcy osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

Zioła szwedzkie – czym są, właściwości, zastosowanie. Przepis na nalewkę

Maltoza – czy jest zdrowa? W jakich produktach występuje i kto powinien jej unikać?

Koszerność – co to znaczy? Kuchnia i jedzenie koszerne

Sukraloza – co to jest, szkodliwość. Ile sukralozy można bezpiecznie spożywać?

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe

Wegańskie lody jaglano-truskawkowe. To prostsze, niż myślisz!

Żywność liofilizowana – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Produkty, które źle przechowujesz / unsplash

7 produktów, które źle przechowujesz. Sprawdź, jakie błędy popełniasz

Bez marnowania. Kuchnia zero waste / pexels

Zostało ci mięso i warzywa z rosołu? Oto, jak możesz je wykorzystać

Przekąski na grilla – podpowiadamy, jak zdrowo grillować potrawy i podajemy przepisy

Arcydzięgiel – jakie właściwości ma korzeń tej rośliny?

Łopian większy – właściwości i przeciwwskazania

Kapsułowa kuchnia - jak ją stworzyć? / gettyimages

Chcesz gotować więcej za mniej? Stwórz kapsułową kuchnię! Patent podpowiada Elwira Rogoda

Jak naturalnie obniżyć ciśnienie – jaka dieta jest najlepsza?

Wiosenna pizza na zielonym spodzie. Pyszna i zdrowa!

Glicyna – budowa, właściwości, źródła w pożywieniu. Czy glicyna pomaga w bezsenności?

7 olejów, które warto mieć w domu / iStock

Te tłuszcze mają moc! Top 7 olejów

Prolina – czym jest i gdzie jej szukać. Budowa i funkcje w organizmie

Rodzaje makaronów w przepisach. Jak ugotować makaron?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Męczą cię zaparcia? Zobacz, jakie produkty powinnaś jeść, aby się ich pozbyć

Melon – odmiany i właściwości zdrowotne. Jak jeść melona?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

Kobieta

Czy organizm może nie tolerować kawy? Sprawdziłyśmy!

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Unsplash

Ocet spirytusowy czy jabłkowy? Sprawdź, czym się od siebie różnią

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 produktów, za które pokochają cię mięśnie

Pokrojone buraki

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

×