Przejdź do treści

Lubisz zero waste w kuchni? Poznaj FIFO i z łatwością zarządzaj żywnością w swoim domu

Zasada FIFO w twojej lodówce / istock
Zasada FIFO w twojej lodówce / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim

Korzystasz już z FIFO? To metoda „First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”. Dzięki niej z łatwością będziesz zarządzać swoją żywnością. „Wykorzystują ją sklepy, restauracje i producenci, ponieważ pozwala zminimalizować straty (a co za tym idzie – koszty) oraz zwiększyć bezpieczeństwo żywności” – pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu @zuzia_i_szpinakozerca.

FIFO w twojej kuchni

Nie lubisz wyrzucać jedzenia? Chciałabyś wiedzieć, w jaki sposób organizować swoje posiłki, by nic się nie zmarnowało? Polub się z FIFO. O metodzie pisze Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie.

„To jedna z tych niewielu informacji, które zapamiętałam ze studiów żywieniowych. Z tego powodu mam wrażenie, że zasada FIFO jest powszechnie znana, a przecież wcale tak nie jest. Choć trzeba przyznać, że jest to zasada bardzo intuicyjna i naturalna, mogliście zatem z niej korzystać nie wiedząc nawet, że tak mądrze się nazywa” – pisze psycholożka i dietetyczka Zuzanna Wędołowska na swoim profilu na Instagramie.

I dodaje, że gdy już ją poznamy, zrozumiemy na czym polega, łatwiej będzie nam zgodnie z nią świadomie porządkować żywność i zachęcać do tego pozostałych członków rodziny.

„Zgodnie z FIFO (First-In, First-Out, czyli „co pierwsze wchodzi, pierwsze wychodzi”) jako pierwsze naszą kuchnię powinny opuścić produkty, które mają szansę najszybciej się zepsuć, czyli te najstarsze, nie pierwszej świeżości, z krótkim terminem i ogólnie te, które szybciej się psują. W ten sposób ruch żywności w naszym domu będzie płynny i zminimalizujemy potencjalne straty” – wyjaśnia ekspertka.

Zasady FIFO w twojej lodówce

Choć sama zasada FIFO jest prosta do zrozumienia, czasem trudno o niej pamiętać. Jak wyjaśnia Wędołowska, możemy ułatwić sobie zadanie, kształtując kilka prostych nawyków:

  1. Przegląd lodówki i szafek przed zrobieniem zakupów – dzięki temu wiemy, jakie produkty jeszcze mamy w domu, co trzeba zużyć w pierwszej kolejności oraz czego realnie brakuje.
  2. Prawidłowe ustawienie produktów w lodówce/szafce/spiżarni. Na wysokości wzroku, na widoku czy z przodu powinny znaleźć się produkty, które chcemy wykorzystać w pierwszej kolejności. Dzięki temu prostemu manewrowi nie musimy sprawdzać daty wszystkich jogurtów w lodówce. Wiemy, że ten z przodu jest najstarszy.
  3. Zaplanowanie, jak wykorzystamy żywność, która niedługo może się zepsuć. „Niekoniecznie musimy ją zjadać! Może wystarczy zamrozić tą resztkę sera? Kawałek banana dodać do owsianki? A zwiędniętą marchewkę zetrzeć do sosu pomidorowego?” – dodaje ekspertka.

I wyjaśnia, że z FIFO korzystają najwięksi producenci żywności, restauracje, dostawcy, bo wiedzą, że mniej marnowanej żywności, to więcej oszczędności. Warto brać z nich przykład!

W przestrzeni zakupowej HelloZdrowie znajdziesz produkty polecane przez naszą redakcję:

Odporność, Good Aging, Energia, Trawienie, Beauty
Wimin Zestaw z lepszym metabolizmem, 30 saszetek
139,00 zł
Trawienie, Verdin
Verdin Fix, Kompozycja 6 ziół z zieloną herbatą, 2 x 20 saszetek
15,90 zł
Trawienie
WIMIN Lepszy metabolizm, 30 kaps.
79,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł
NOWOŚĆ
Odporność, Trawienie, PNOS
Nasiona trybuły ogrodowej do samodzielnego wysiania, 1 g
2,00 zł

Zuzanna Wędołowska – kim jest?

Zuzanna Wędołowska jest dietetyczką i psycholożką, mamą Szpinakożercy, specjalistką od żywienia dzieci na każdym etapie życia. „Chcę pokazać ci, że również twoje dziecko może zostać prawdziwym małym smakoszem, a wasze wspólne posiłki mogą stać się najmilszym elementem każdego dnia” – pisze ekspertka na swoim blogu szpinakrobibleee.pl.

Zuzanna Wędołowska jest też aktywna w mediach społecznościowych. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 51 tysięcy osób.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Szybka utrata wagi – o czym może świadczyć nagłe chudnięcie?

31-latka wzięła jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. "Nie godzę się na nazywanie wyjmowania rzeczy ze śmietnika kradzieżą"

31-latka wyjęła ze śmietnika jedzenie wyrzucone przez Biedronkę, sprawą zajął się sąd. „Nie godzę się na nazywanie tego kradzieżą”

Homogenizacja – co to jest i czy jest szkodliwa? Mleko homogenizowane czy pasteryzowane?

Soplówka jeżowata – właściwości. Kiedy i jak stosować?

Gruszka – 5 powodów, dla których warto ją jeść jesienią i zimą

Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – zalecenia żywieniowe, przykładowy jadłospis

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

Katechiny – działanie, źródła w diecie, właściwości

Meal prep – co to jest i jak go zaplanować? Menu na trzy dni

Fitoestrogeny – gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia, zwłaszcza w czasie menopauzy

Morele – wartość odżywcza, indeks glikemiczny, przepisy

Bromelaina – właściwości, wskazania i przeciwwskazania. Na co pomagają tabletki z ananasa?

Deska serów – na imprezę i nie tylko. Jak ją zrobić, jakie wino będzie najlepsze?

Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem? Poznaj zasady diety przeciwzapalnej

Polenta – co to jest, jak gotować? Przepis na kaszę kukurydzianą 

Marta Stoberska: Kiedyś usłyszałam, że nie wyglądam jak trenerka. Bo co? Bo nie mam kraty na brzuchu i trzęsie mi się skóra na tyłku?

Mleko acidofilne – co to jest, właściwości, gdzie kupić

Plan żywieniowy – jak go ułożyć? Co jeść, by zdrowo się odżywiać?

„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny

Meczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” / istock

Męczą cię wzdęcia, gazy, zaparcia? „Zadbaj o aktywację MMC!” – podpowiada dietetyczka

„Zbyt niski poziom cholesterolu zwiększa ryzyko nie tylko agresji, ale także choroby afektywnej dwubiegunowej, depresji i samobójstw” – mówi psychodietetyczka Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Czego nie można jeść w trakcie ciąży? Odpowiedzi mogą Cię zaskoczyć!

Owady i kotlet z probówki to jedzenie przyszłości? Jagna Niedzielska: „potrzebna nam rewolucja mentalna”

„Budzę się i jem, by móc znowu zasnąć”, czyli czym jest zespół nocnego jedzenia (NES). Rozmowa z psycholożką zdrowia Agnieszką Węgiel

×