Przejdź do treści

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Sardynki
Sardynki - dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chleb
Nadwrażliwość na gluten – sprawdź, czy to masz
Nowalijki – jeść czy się wystrzegać?
6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia
Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?
Tegoroczna „Brudna Dwunastka” ogłoszona! Które owoce i warzywa są najbardziej zanieczyszczone?

Ryby powinny znaleźć się na naszym talerzu 2-3 razy w tygodniu. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków. Makrela, tuńczyk, łosoś, okoń, mintaj, dorsz, szczupak – które najlepiej wybrać? Okazuje się, że na najwięcej korzyści nasz organizm czerpie ze spożywania sardynek. Dlaczego tak się dzieje i jakie korzyści ich spożywanie ma na skórę? Wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz, kosmetolożka. 

Dlaczego sardynki?

To, że ryby w diecie mają duże znaczenie dla naszego organizmu, wiedzą chyba wszyscy. Dlaczego jednak to sardynki wygrywają w rankingu na najbardziej zdrowe ryby?

Ryby zimnowodne takie jak sardynki, śledzie, pstrągi, dziki łosoś itp. są doskonałym źródłem białka, niezbędnym do regeneracji organizmu, w tym skóry, na poziomie komórkowym.

Wykazano, że największe korzyści odżywcze zawarte są w małych, niepozornych SARDYNKACH! Rybki te, z uwagi na niewielki rozmiar i żywienie się tylko planktonem mają najmniejszą zdolność do akumulacji rtęci!

– wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz.

Unsplash

Skincoach

Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która na co dzień pracuje w gabinecie w Krakowie. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się wiedzą i pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Jej profil „SkinCoach” staje się coraz bardziej popularny i wcale nas to nie dziwi. Publikowane przez Społowicz informacje przekazane są w ciekawy sposób, pogłębiając wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia jak i diety. Tym razem ekspertka zachęca do włączenia w swoje menu sardynek, dzięki czemu, jak twierdzi, wspomożemy naszą skórę dostarczając jej potrzebnych składników.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Blanca Bożena Społowicz (@skincoach_)

Sardynki – dlaczego warto je jeść?

Głównymi składnikami ryb są woda, tłuszcz i białko. Bogate w kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, łagodzą procesy zapalne, przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także obniżają ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak to nie koniec ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm.

Sardynki są kopalnią składników odżywczych:

➡️Kwasy tłuszczowe omega-3 prezentują silne działanie przeciwzapalne, rzadziej chorujemy, co skutkuje dużo wolniejszym starzeniem organizmu.

➡️Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom serca, zmniejszają ryzyko zakrzepów i obniżają ciśnienie krwi. Chronią serca tych, którzy w przeszłości przeszli zawał serca.

➡️Omega-3 są znane z łagodzenia wszystkiego, od trądziku, atopii po łupież.

➡️Korzystnie wpływają na lipidy naskórka, uszczelniają barierę skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

➡️Dowody pokazują, że regularne dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 ma działanie odmładzające skórę. Skóra staje się elastyczna i wolniej pojawiają się na niej zmarszczki.

➡️Informacje wydane przez National Eye Institute mówią, że spożywanie sardynek zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

➡️Sardynki są jednym z najlepszych źródeł wapnia i witaminy D. Raport z badań nad rakiem opublikowany w czasopiśmie National Cancer Institute wykazał, że spożycie wapnia i witaminy D może być bardzo pomocne w zapobieganiu nowotworom piersi.

➡️Sardynki są dobrym wyborem dla osób nietolerujących laktozy, uczulonych na nabiał lub potrzebujących więcej wapnia w diecie (osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży).

➡️Badania The Journal of Nutrition wykazały, że olej rybny z sardynek wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby komórek odpornościowych.

➡️Sardynki obfitują w witaminy B12, A, D, E, K, niacynę, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i mikroelementy, co pomaga w zapobieganiu wielu chorobom, finalnie wydłużając nasze życie

– wymienia ekspertka.

Zapotrzebowanie dzienne na kwasy tłuszczowe pokryjesz jedząc porcję ryb (150-200g) 2 -3 razy w tygodniu. Jak zaznacza Społowicz, najlepiej jednak spożywać je na świeżo, nie w wersji puszkowanej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

Czy można jeść ryby w ciąży? Odpowiada dietetyczka Anna Reguła

Ryby w ciąży – jakie ryby i owoce morza można jeść w ciąży?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Czy ryby są zdrowe? Jakie warto kupować?

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Unsplash

Dlaczego warto jeść tłuste ryby? Specjaliści z „Czytamy etykiety” wyjaśniają

Ryba po grecku

Pyszna ryba po grecku – przepis na lekką rybę bez smażenia

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Zupa rybna w tajskiej odsłonie

Zupa rybna w tajskiej odsłonie. Znakomicie rozgrzewa i syci

burger

Burger nie musi być niezdrowy i z mięsem. Możesz przyrządzisz go z tuńczykiem

Pstrąg lubi grilla

Pstrąg lubi grilla

Jeżyny

Jeżyny – właściwości, wartość odżywcza. Co można zrobić z jeżyn?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 przepisów dla miłośników awokado

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

Mycie brokułów

Gotowanie brokuła – ile gotować w wodzie i na parze?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

szklanka wody

Woda alkaliczna – co to jest? Poznaj opinie i przeciwwskazania

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami

5 największych kuchennych mitów

Dieta Ewy Dąbrowskiej – tak czy nie?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Najzdrowszy olej do smażenia? Masło czy inny tłuszcz?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”