Przejdź do treści

Sardynki – dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka

Sardynki
Sardynki - dlaczego warto je jeść? Jak ich spożywanie działa na skórę? Tłumaczy kosmetolożka/ iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?
Jak odmrażać żywność, żeby sobie nie zaszkodzić? Wyjaśnia Jagna Niedzielska
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu, by zadbać o głos. W trakcie pandemii picie zaczęło wymykać się spod kontroli
Adele: Musiałam odciąć się od alkoholu. W trakcie pandemii picie zaczęło mi się wymykać spod kontroli
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?
Jak używki wpływają na zęby? Wyjaśnia stomatolożka
Kawa, papierosy, alkohol, marihuana. Stomatolożka wyjaśnia, jak używki wpływają na zęby

Ryby powinny znaleźć się na naszym talerzu 2-3 razy w tygodniu. Na rynku dostępnych jest wiele gatunków. Makrela, tuńczyk, łosoś, okoń, mintaj, dorsz, szczupak – które najlepiej wybrać? Okazuje się, że na najwięcej korzyści nasz organizm czerpie ze spożywania sardynek. Dlaczego tak się dzieje i jakie korzyści ich spożywanie ma na skórę? Wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz, kosmetolożka. 

Dlaczego sardynki?

To, że ryby w diecie mają duże znaczenie dla naszego organizmu, wiedzą chyba wszyscy. Dlaczego jednak to sardynki wygrywają w rankingu na najbardziej zdrowe ryby?

Ryby zimnowodne takie jak sardynki, śledzie, pstrągi, dziki łosoś itp. są doskonałym źródłem białka, niezbędnym do regeneracji organizmu, w tym skóry, na poziomie komórkowym.

Wykazano, że największe korzyści odżywcze zawarte są w małych, niepozornych SARDYNKACH! Rybki te, z uwagi na niewielki rozmiar i żywienie się tylko planktonem mają najmniejszą zdolność do akumulacji rtęci!

– wyjaśnia Blanca Bożena Społowicz.

Unsplash

Skincoach

Blanca Bożena Społowicz jest kosmetolożką, która na co dzień pracuje w gabinecie w Krakowie. W mediach społecznościowych chętnie dzieli się wiedzą i pokazuje, co jeść, aby cieszyć się zdrową cerą. Jej profil „SkinCoach” staje się coraz bardziej popularny i wcale nas to nie dziwi. Publikowane przez Społowicz informacje przekazane są w ciekawy sposób, pogłębiając wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia jak i diety. Tym razem ekspertka zachęca do włączenia w swoje menu sardynek, dzięki czemu, jak twierdzi, wspomożemy naszą skórę dostarczając jej potrzebnych składników.

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

Post udostępniony przez Blanca Bożena Społowicz (@skincoach_)

Sardynki – dlaczego warto je jeść?

Głównymi składnikami ryb są woda, tłuszcz i białko. Bogate w kwasy omega-3 wzmacniają odporność organizmu, łagodzą procesy zapalne, przeciwdziałają chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także obniżają ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak to nie koniec ich dobroczynnego wpływu na nasz organizm.

Sardynki są kopalnią składników odżywczych:

➡️Kwasy tłuszczowe omega-3 prezentują silne działanie przeciwzapalne, rzadziej chorujemy, co skutkuje dużo wolniejszym starzeniem organizmu.

➡️Omega-3 pomagają zapobiegać chorobom serca, zmniejszają ryzyko zakrzepów i obniżają ciśnienie krwi. Chronią serca tych, którzy w przeszłości przeszli zawał serca.

➡️Omega-3 są znane z łagodzenia wszystkiego, od trądziku, atopii po łupież.

➡️Korzystnie wpływają na lipidy naskórka, uszczelniają barierę skóry, chroniąc ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

➡️Dowody pokazują, że regularne dostarczanie organizmowi kwasów omega-3 ma działanie odmładzające skórę. Skóra staje się elastyczna i wolniej pojawiają się na niej zmarszczki.

➡️Informacje wydane przez National Eye Institute mówią, że spożywanie sardynek zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej.

➡️Sardynki są jednym z najlepszych źródeł wapnia i witaminy D. Raport z badań nad rakiem opublikowany w czasopiśmie National Cancer Institute wykazał, że spożycie wapnia i witaminy D może być bardzo pomocne w zapobieganiu nowotworom piersi.

➡️Sardynki są dobrym wyborem dla osób nietolerujących laktozy, uczulonych na nabiał lub potrzebujących więcej wapnia w diecie (osoby starsze, dzieci, kobiety w ciąży).

➡️Badania The Journal of Nutrition wykazały, że olej rybny z sardynek wzmacnia układ odpornościowy poprzez zwiększenie liczby komórek odpornościowych.

➡️Sardynki obfitują w witaminy B12, A, D, E, K, niacynę, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe i mikroelementy, co pomaga w zapobieganiu wielu chorobom, finalnie wydłużając nasze życie

– wymienia ekspertka.

Zapotrzebowanie dzienne na kwasy tłuszczowe pokryjesz jedząc porcję ryb (150-200g) 2 -3 razy w tygodniu. Jak zaznacza Społowicz, najlepiej jednak spożywać je na świeżo, nie w wersji puszkowanej.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Tilapia – właściwości, cena, pochodzenie, jak przyrządzić

Łosoś atlantycki a norweski i bałtycki. Czy warto go jeść?

Tuńczyk – czy jest zdrowy? Właściwości odżywcze ryby

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrosło dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso - mówią wyniki badań. Co będzie lepszym wyborem?

Ryzyko zachorowania na endometriozę wzrasta dwukrotnie u kobiet jedzących czerwone mięso – wynika z badań

Pstrąg tęczowy łososiowy – właściwości i przepisy

Surimi – powstawanie, skład, właściwości i przepisy

dziewczyna nurkująca w oceanie z rybami

„Ciemne strony rybołówstwa” kontra nauka. Czy ryby to na pewno dobry wybór dietetyczny?

Micha zdrowia. Buddha bowl, smoothie bowl, poke – z czym to się je?

Miruna – wartości odżywcze, właściwości. Czy miruna jest zdrowa?

Żywność ekologiczna – warta swojej ceny?

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

6 sposobów jak nie zmarnować zdrowego potencjału sushi

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Kwasy omega 3 wegańskie – czy rzeczywiście się nie wchłaniają?

Jedzenie, które leczy. Sprawdź, czego nie wiesz o żywności funkcjonalnej

kutia

Odchudzone wersje wigilijnych potraw. Wypróbuj 6 przepisów

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Często jesz ryby i pijesz kranówkę? Sprawdź poziom ołowiu w organizmie

Kwasy omega-6 i omega-3 - w jakich produktach je znajdziesz?

Kwasy omega-6 i omega-3 – w jakich produktach je znajdziesz?

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

kwasy omega

Omega-3 to kwasy do zadań specjalnych. Dlaczego nie może zabraknąć ich w twojej diecie?

Omega-3 a omega-6 – proporcje się liczą!

ryby

Pewnie dużo o nich słyszałaś, pewnie (słusznie) kojarzą ci się z rybami. Ale czy wiesz, po co nam kwasy omega-3?

Najpopularniejsze

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

18 dań wege, które pokochają mięsożercy. Najlepsze przepisy z wegańskich i wegetariańskich blogów

Przeterminowana żywność / unsplash

Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?

18 przepisów dla miłośników awokado

Jesz za mało? 8 sygnałów, że masz zbyt niskokaloryczną dietę

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

8 rzeczy, za które pokocha cię twój żołądek. Zobacz, jak wspomóc jego funkcjonowanie!

avocado

9 produktów, które regulują poziom cukru

7 rzeczy, za które pokocha cię twoja wątroba

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

nalewka cytrynówka

Ile procent powinna mieć nalewka? Jak działa na zdrowie?

pizza kobieta

Brak apetytu, a chcesz przytyć? Oto 5 patentów na „coś na apetyt”

relaksująca się młoda kobieta

9 witamin i minerałów, które pomogą ci lepiej spać

Czy orgaznim może nie tolerować kawy?

Pięć łyżeczek z róznymi rodzajami soli, sól rozsypana na blacie

9 sygnałów, że jesz za dużo soli

elektrolity

Dopadają cię zawroty głowy albo skurcze mięśni? To sygnały, że możesz mieć problem z elektrolitami