Przejdź do treści

Dr Lifestyle: Owocowe smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości

Pexels.com
Pexels.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Lato sprzyja przyrządzaniu owocowych smoothie. Koktajle gaszą pragnienie, są pełne witamin i składników mineralnych, a przy tym pysznie smakują! Ale czy wiedziałaś, że smoothie może być mniej wartościowe niż te same owoce zjedzone w całości? Albo, że dodanie do niego siemienia lnianego albo orzechów włoskich obniży poziom złego cholesterolu? Monika Ciesielska, dietetyczka prowadząca bloga „drlifestyle.pl”, podzieliła się radami. 

Lepsze owoce w całości niż smoothie

Dlaczego smoothie może być mniej wartościowe od owoców jedzonych w całości? Jabłko, brzoskwinię czy gruszkę jemy ze skórką. To, że musimy go gryźć, sprawia, że węglowodany zawarte w owocu dłużej wchłaniają się do krwi. Cały owoc ze skórką zawiera też więcej błonnika niż smoothie.

„Taka sama porcja owocu będzie miała niższy ładunek glikemiczny niż taka sama porcja owocu w formie zblendowanej – im bardziej coś jest rozdrobnione, tym szybciej zostanie wchłonięte w jelicie, trafi do krwi i podniesie poziom glukozy (a za nią pójdzie w górę insulina). Z tej samej przyczyny smoothie może być mało sycące, a dla osób z insulinoopornością czy innymi zaburzeniami glikemii wręcz niekorzystne dla zdrowia”

– pisze Monika Ciesielska na swoim blogu drlifestyle.pl.

Nie oznacza to jednak, że smoothies są niezdrowie. Są, a ich skład jest lepszy od składów soków w kartonie, które kupujemy w sklepach. Nie są także pasteryzowane, co oznacza, że mają więcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Kolejny plus? Są pyszną przekąską, nie zawierającą przy tym tylu kalorii co np. batonik.

 

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Co można zrobić, by smoothie było jeszcze zdrowsze?

Do blendera wrzucaj nie tylko owoce, dbaj o różnorodność. Smoothie stanie się prawdziwą bombą witaminową, gdy dodasz do niego łyżkę siemienia lnianego, garść orzechów włoskich, płatki owsiane, płatki jaglane, płatki gryczane czy otręby. Dwa pierwsze składniki skutecznie obniżą poziom złego cholesterolu, podnosząc tym samym poziom tego dobrego. 

Chcesz, by koktajl dostarczył ci także białka? Do owoców i płatków dodaj kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Jesteś weganką? Mleko kokosowe bądź ryżowe też będzie pasować. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?